Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2022,
13.30

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

kajak Anja Osterman

Sobota, 21. 5. 2022, 13.30

1 leto, 11 mesecev

Svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah

Ostermanovo premagala samo olimpijska prvakinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Anja Osterman, Račice | Anja Osterman je bila druga na tekmi svetovnega pokala v Račicah na Češkem. | Foto Nina Jelenc

Anja Osterman je bila druga na tekmi svetovnega pokala v Račicah na Češkem.

Foto: Nina Jelenc

Anja Osterman je osvojila drugo mesto na prvi tekmi sezone svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah na 500 metrski razdalji v čeških Račicah v kajakaškem enojcu. Devetindvajsetletna Primorka je v današnjem finalu A zaostala zgolj za zmagovalko, olimpijsko prvakinjo Liso Carrington iz Nove Zelandije, ki je Slovenko prehitela za 1,82 sekunde. Tretja je bila Portugalka Teresa Portela.

Devetindvajsetletna kajakašica Anja Osterman, ki je z letošnjim letom začela trenirati s slovaško ekipo in se je slovenski ekipi na tekmi na Češkem pridružila po pripravah na Slovaškem, je najprej v kvalifikacijah na 500 metrov z drugim mestom kvalifikacijske skupine prišla do polfinala, kjer je v svoji skupini postavila najboljši čas, sicer pa je imela drugi čas med vsemi polfinalistkami.

Odlično formo je iz predtekmovanja prenesla tudi v današnji finale ter se veselila svoje prve kolajne na tekmah najvišje ravni v posamični konkurenci. Njen prejšnji najboljši izid v konkurenci enojcev je bilo četrto mesto na svetovnem pokalu leta 2018 v Duisburgu.

Vmes je nastopala v konkurenci dvojcev s Špelo Pomomarenko Janić, s katero sta na 200 m razdalji posegli po naslovih evropskih prvakinj in svetovnih podprvakinj. Po lanskem razočaranju na olimpijskih igrah v Tokiu sta se odločili za samostojno pot.

Anja Osterman, Račice | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

"Glede na to, da sem včeraj res zelo dobro zvozila polfinale, sem vedela, da sem zmožna tudi danes ponoviti takšno vožnjo. Taktika je bila, da napadem, glede na to, da je kar 'ornk' pihalo. Pred tekmo sem se pogovorila tudi s trenerjem, imela sem tisto tipično jutro, ko sem poklicala tudi 'tatija', za kake pozitivne besede. In vse to skupaj sem lahko prenesla v čoln, startala sem in samo veslala in na koncu sem se malo dajala tudi z Liso (Carrington), ampak tistih nekaj metrov je na koncu zmanjkalo za zlato. To je moja prva srebrna kolajna v K1 in zame je kot zlata," je bila po današnjem finalu vzhičena Koprčanka.

"Med samo tekmo nisem razmišljala nič kaj posebnega, pred startom pa so bile misli vsepovsod. Celo jutro se je vleklo, nisem vedela, kaj naj počnem sama s sabo. Ko sem bila v čolnu, sem se sestavila, in ko se je startni blok spustil in sem startala, sem vedela, da imam vse pod kontrolo in čoln je letel. Poskusila sem dati vso moč v to in danes je bilo to dovolj za drugo mesto. Bomo videli, kaj bo drug teden," je dodala.

Primorka iz Kopra še ni končala nastopov v Račicah. Uvrstila se je tudi v finale A na najkrajši tekmovalni razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je celo vpisala najboljši čas in se neposredno uvrstila v nedeljski finale A.

Anja Osterman, Račice | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

V finalu B je bila Špela Ponomarenko Janić peta, skupno je na tej razdalji dosegla 14. izid. Rok Šmit je v finalu B moških kajakaških enojcev na 500 m zasedel četrto mesto, skupno 13., Jošt Zakrajšek pa je bil na 1000 metrov v finalu B deveti, skupno 18.

V nedeljskem finalu A kajakašic na 200 metrov bo ob Ostermanovi tudi Ponomarenko Janićeva, ki je zmagala v svoji polfinalni skupini, na 5000 metrov pa bo veslal Jošt Zakrajšek.

Nastope pa sta že končala Šmit in Vid Debeljak, ki sta v kajakaškem dvojcu na 500 metrov s sedmim mestom v svoji skupini obstala v kvalifikacijah.

Preberite še:

Špela Ponomarenko Janić
Sportal Imela je vsega dovolj
Ne spreglejte