Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
22. 11. 2013,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odbojka

Petek, 22. 11. 2013, 8.09

8 let

Organizacija odbojkarske tekme poceni? Niti ne.

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po košarki, rokometu in hokeju smo se na Sportalu poglobili tudi v finančni zalogaj organizacije domače odbojkarske tekme. Organizacija te niti ni tako poceni, kot bi sprva mislili.

Odbojkarska zveza Slovenije vsako leto objavi cenik za določen sklop tekmovanja. Denimo letošnje članarine klubov so povsem enake kot v sezoni pred tem (OZS jih ni spreminjal že šest let), ki jih pa lahko udeleženci tekmovanj plačajo v desetih obrokih. Pričakovano je najdražja v 1. DOL, ki je enaka tako v moški kot tudi ženski konkurenci. Klubi v prvi slovenski ligi plačajo račun v višini 1440 evrov, nekaj več kot tisoč evrov stane nastopanje v 2. DOL, v 3. DOL pa 795 evrov. Zanimivo je, da članarino plačujejo tudi klubi, ki ne tekmujejo, a s tem ohranijo enake pravice kot preostali člani, imajo tudi pravico odločanja na skupščini. Seveda pa jih v plačilo ne sili OZS, to je povsem njihova odločitev.

Seveda pa se s plačilom članarine še ne končajo stroški za odbojkarske klube, še zdaleč ne. Na njihova ramena padejo stroški organizacij vseh domačih tekem. Največ klubi porabijo za plačilo delegatov, sodnikov, zapisnika … No, pa se sprehodimo kar čez sezono kluba, ki nastopa v 1. DOL za moške. Za tekmo v rednem delu je treba odšteti 258 evrov, če pa tekma poteka brez prisotnosti delegata, pa je cena nekaj nižja in stane okoli 180 evrov.

Enako kot redni del stane klube tudi nastopajo v zeleni skupini ali skupini za obstanek, tisti, ki pa nastopajo v modri skupini, pa morajo prispevati še kakšen evro več, saj sta tam prisotna tudi dva linijska sodnika. Delegirana tekma stane 307,5 evra, tekma brez delegata pa nekaj manj kot 230. Cena tekme se ne spreminja tudi v četrtfinalu, polfinalu in tekmi za tretje mesto, nekaj dražje pa so tekme finalne serije, kjer se sodniški ekipi priključita še dodatna dva "linijca". Za eno finalno tekmo, finale se igra na tri dobljene tekme, je treba za uradne osebe odšteti 356,90 evra. S tem plačaš delegata-kontrolorja, oba glavna sodnika, zapisnika in štiri linijske sodnike.

Stroški uradnih oseb so poenoteni v 2. DOL in 3. DOL. Organizatorji morajo v drugi ligi odšteti 177 evrov na tekmo (124 evrov brez delegata), v tretji pa je cena obeh sodnikov in zapisnika 97 evrov.

V zgornjih zneskih cen niso obračunani potni stroški, do katerih so uradne osebe prav tako upravičene. Delegati, delegati-kotrolorji in sodniki dobijo 0,195 eur/km, če pa je sodnik zaradi tekem odstoten več kot šest ur, pa je upravičen še do male dnevnice, ki jo mora prav tako poravnati organizator. (Višina dnevnic: 6 do 8 ur 7,45 €, 8 do 12 ur – 10,68 €, nad 12 ur – 21,39 €)

Ko bi človek pomislil, da je to vse, mora posamezni klub na vsaki tekmi plačati, to velja tudi za druge športe, tudi prijavo dogodka, varovanje, zdravniško službo, napovedovalca, statista, kakšen evro dajo tudi osebju, ki prodaja karte, za liziko ali dve pa dobijo tudi pobiralci žog. Za kakšne številke gre tukaj, je težko govoriti, saj se te razlikujejo od kluba do kluba. Ponavadi se klubi v prvi slovenski ligi, tudi v drugi, poslužujejo tudi oglaševanja prek letakov in plakatov, ki pa tudi niso zastonj.

Če primerjamo organizacijo odbojkarske tekme, je ta še vedno veliko cenejša kot organizacija nogometne, košarkarske, rokometne ali hokejske tekme, a za majhne klube, sploh v teh časih, tudi ta finančni zalogaj pomeni zahteven strošek. Klubi v 1. DOL, kjer sponzorskega denarja ni ravno na pretek, so lahko veseli, če skozi sezono pridejo s pozitivno ničlo, a kaj hitro se zgodi, če se ne dela preudarno, da se pred letni obračun vseh prihodkov in odhodkov prikrade minus.

Ne spreglejte