Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
13.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Janja Garnbret Janja Garnbret Anže Peharc Luka Potočar Zan Lovenjak Sudar Martin Bergant Lucija Tarkuš Sara Čopar Mia Krampl Gorazd Hren Vita Lukan plezanje

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2024, 13.35

2 meseca, 1 teden

Začenjajo se olimpijske kvalifikacije

Slovenska plezalna reprezentanca verjame, da Janja Garnbret na OI ne bo potovala sama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
športno plezanje | Slovenski športni plezalci v prihodnjih dneh začenjajo prvi del zahtevnega lova na olimpijsko vozovnico. | Foto Domen Švab

Slovenski športni plezalci v prihodnjih dneh začenjajo prvi del zahtevnega lova na olimpijsko vozovnico.

Foto: Domen Švab

Osmerico slovenskih športnih plezalcev med 16. in 19. majem v Šanghaju čaka prvi del olimpijskih kvalifikacij, na katerem bodo začeli lov na preostale tri olimpijske kvote in ga nadaljevali konec junija v Budimpešti. Slovenska reprezentanca verjame, da olimpijska prvakinja Janja Garnbret avgusta v Pariz ne bo potovala sama, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije (PZS).

Janja Garnbret
Avtomoto Šef ekipe F1 občuduje Janjo Garnbret, Slovenka pojasnjuje ozadje #video

Slovenija ima v športnem plezanju na voljo štiri olimpijske kvote za Pariz. Vstopnico za olimpijski nastop si je z zmago na lanskem svetovnem prvenstvu že zagotovila Janja Garnbret. Za preostale tri se bo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju od 16. do 19. maja v Šanghaju na Kitajskem in od 20. do 23. junija v Budimpešti na Madžarskem potegovalo osem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Lov za še eno žensko kvoto na Kitajskem začenjajo Vita LukanMia KramplSara Čopar in Lucija Tarkuš, ki je kot rezerva nadomestila Lučko Rakovec, za dve moški kvoti pa se bodo potegovali Luka PotočarAnže PeharcMartin Bergant in Zan Lovenjak Sudar, so sporočili iz PZS.

Gorazd Hren in Luka Fonda | Foto: Grega Valančič Gorazd Hren in Luka Fonda Foto: Grega Valančič

"Res smo imeli nekaj težav s poškodbami, a to je za nami in računam, da bodo vsi opravili dobre nastope, ki so potrebni tako v balvanih kot v težavnosti. Verjamemo, da imamo realne možnosti, da poleg Janje dobimo še enega olimpijca. Konec koncev smo zato tu, za to se bomo borili. Konkurenca je zelo velika, veliko držav ima isti cilj, ampak mi smo osredotočeni na svoje nastope in svoje želje. Zdaj bomo dali na tej tekmi vse od sebe in poskušali iti s čim boljšim občutkom na drugo tekmo in računamo, da Janja v Parizu ne bo sama," je v izjavi za PZS dejal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. Ob njem so na Kitajskem še trenerja Luka Fonda in Domen Švab ter fizioterapevt Sašo Oštir.

Kako na OI?

Janja Garnbret je edina slovenska plezalka, ki že ima zagotovljen olimpijski nastop. | Foto: Ana Kovač Janja Garnbret je edina slovenska plezalka, ki že ima zagotovljen olimpijski nastop. Foto: Ana Kovač

Na kvalifikacijskem turnirju se bo pomerilo 48 športnih plezalk in 48 športnih plezalcev. Balvanske kvalifikacije se tako za dekleta kot za fante v Šanghaju začnejo v četrtek ob 4.30 po srednjeevropskem času, v petek ob 4.00 bodo na vrsti kvalifikacije težavnosti.

Plezalce v vsakem krogu tekmovanja čakajo ena smer v težavnosti in štirje balvanski problemi, ki imajo poseben način točkovanja. Dvajset najboljših se bo uvrstilo v polfinale, ki bo v soboto, balvanski del ob 3.30 in težavnost ob 7.30.

Osmerico najuspešnejših v nedeljo čaka finale, in sicer najprej moške z balvani ob 4.00 in težavnostjo ob 6.05, sledi še ženski finale z balvani ob 9.25 in težavnostjo ob 11.30.

Rezultati bodo popotnica za drugi del olimpijskih kvalifikacij, ki bo konec junija v Budimpešti, tam pa bo znanih deset potnic in deset potnikov na olimpijske igre Pariz 2024, kjer bo Garnbretova avgusta branila naslov olimpijske prvakinje, so še sporočili s PZS.

Janja Garnbret finale Koper 2023
Sportal Romšak 16. v polfinalu v ZDA, dekleta na delu popoldan
Katja Debevec Innsbruck 2022
Sportal Katja Debevec 13., Lucija Tarkuš 19., v finalu brez Slovenke
 
Ne spreglejte