SiolNET. Sportal Drugi športi
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od zdaj ju bodo gledali malo drugače

2,33

termometer

špela ponomarenko
Foto: Nebojša Radović/ Kajakaška zveza Srbije

Špela Ponomarenko Janić, najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah, v svoji dolgi karieri doživlja novo pomlad. Koprčanka je letos na največjih tekmovanjih osvojila sedem medalj. Na evropskem prvenstvu v Plovdivu je osvojila dve medalji ter še enkrat dokazala, da je letos v izjemni formi in da spada med najboljše.

Špela, ki je nastopila na treh olimpijskih igrah, je po evropskem prvenstvu priznala, da ni pričakovala takšnih rezultatov, je pa vedela, da je zelo dobro pripravljena. Špela je najprej v kajaku dvosedu (K2) z Anjo Osterman osvojila bron, dve uri pozneje pa v kajaku enosedu (K1) zasedla tretje mesto in s tem v svojo bogato vitrino dodala dve medalji.

"Vedela sem, da sem dobro pripravljena in da lahko dosežem dober rezultat, če bom dobro odpeljala." "Vedela sem, da sem dobro pripravljena in da lahko dosežem dober rezultat, če bom dobro odpeljala." Foto: Nina Jelenc Stotinke so bile na njeni strani

"Bila sem dobro pripravljena in tudi v dvojcu sva bili boljši kot na svetovnem pokalu. Občutek v čolnu je bil veliko boljši in bolj sva se navadili druga na drugo. V kajaku enosedu sem bila zelo hitra, morda najhitrejša do zdaj. Vedela sem, da sem dobro pripravljena in da lahko dosežem dober rezultat, če bom dobro odpeljala. Na koncu sem imela v kajaku enosedu nekaj sreče. Stotinke so bile na moji strani," je uvodoma povedala Špela, ki je imela med obema tekmama le dve uri odmora.

"V dveh urah ni bilo lahko odveslati dveh takšnih tekem. Ker sva imeli vmes podelitev, nisem imela časa za normalno razveslavanje in počitek, tako da je bilo vsega tega manj kot na treningu. Kljub temu je bilo na koncu dovolj, da sem osvojila dve medalji."

Veliko zaslug za zadnje uspehe ima Stjepan Janić (na sredini), mož Špele Ponomarenko Janić. Veliko zaslug za zadnje uspehe ima Stjepan Janić (na sredini), mož Špele Ponomarenko Janić. Foto: Nina Jelenc

Mlajša kolegica ni čutila pritiska tekmovanja

Dirigentsko palico v K2 ima Špela, saj ima veliko več izkušenj kot njena mlajša kolegica v čolnu. Pred velikimi tekmovanji v ekipi zmeraj stojijo na realnih tleh in nikoli ne govorijo o medaljah. "Tako tudi Anja ni čutila pritiska. Dobro je trenirala, odkar trenira z nami, pa je tudi zelo napredovala. Verjetno je njej nekoliko lažje, ker jaz prva sedim v čolnu, on pa mi mora le slediti. Ne vem, kako bi bilo, če bi ona sedela spredaj, ampak mislim, da je tudi ona že dovolj izkušena in da to ne bi predstavljalo težav."

Od zdaj ju bodo drugače gledali "Zdaj bodo vedeli, da sva tista konkurenca, ki jih lahko prehiti, in se naju nekoliko bolj bali." "Zdaj bodo vedeli, da sva tista konkurenca, ki jih lahko prehiti, in se naju nekoliko bolj bali." Foto: Facebook

Slovenski kajakašici sta nase opozorili že na uvodni tekmi svetovnega pokala, ko sta osvojili tretje mesto. Takrat ju konkurenca še ni jemala tako resno, od evropskega prvenstva dalje pa bo vse skupaj nekoliko drugače.

"Na evropskem prvenstvu sva bili dobri in zelo blizu nemški zmagovalni posadki. Mislim, da bodo od zdaj na naju gledali drugače. Zdaj bodo vedeli, da sva tista konkurenca, ki jih lahko prehiti, in se naju nekoliko bolj bali. Načeloma smo med seboj prijateljice. Na tekmi smo konkurentke, sicer pa se družimo med seboj," je povedala Špela, ki meni, da imata z Anjo še precej rezerve.

"Pri 35 letih se ne počutim staro in tudi rezultati so vsako leto boljši." "Pri 35 letih se ne počutim staro in tudi rezultati so vsako leto boljši." Foto: Osebni arhiv

Na treningu družba in pozitivna konkurenca

V preteklosti je Špela veslala samo v enojcu, zdaj pa je v svoj urnik uvrstila tudi tekme v dvojcu. V letošnji sezoni ne nameravajo ničesar spreminjati. "Mislim, da bodo za svetovno prvenstvo posadke ostale enake. Torej K2 na 500 metrov in K1 na 200 metrov. Mislim, da bo na svetovnem prvenstvu razpored tekem boljši in da bo med finali več odmora. Tako mi bo ostalo veliko več moči in energije tudi za K1. Če bova v K2 boljši in uspešnejši, bi raje veslala v dvojcu. Vseeno je nekoliko lažje, saj traja manj časa, manj boli (smeh, op. p.). Na treningu nisi sam, družba je dobra in tudi konkurenca je pozitivna. Z nami je tudi Mia (Mia Medved, op. p.), ki bo prihodnje leto članica, tako da smo tri tekmovalke."

Ponomarenko Janićeva v kajakaškem svetu velja za eno izmed izkušenejših tekmovalk, a kot sama pravi, leta zanjo niso nobena ovira.  "Pri 35 letih se ne počutim staro in tudi rezultati so vsako leto boljši. Mislim, da to sploh ni ovira. Tudi ko treniram z mlajšimi tekmovalkami, ne vidim razlik, da bi bilo meni težje ali da bi se po treningu težje regenerirala. Za zdaj mi je celo lažje kot njim."

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman se bosta na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta na Češkem, pripravljali v Bohinju. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman se bosta na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta na Češkem, pripravljali v Bohinju. Foto: osebni arhiv

Kmalu odhaja v Bohinj

Po napornih dneh na EP si je Špela vzela nekaj dni prosto, z družino uživa v domačem Kopru. Kaj kmalu jih bo vse skupaj pot vodila v Bohinj, ki je zadnja leta že stalna destinacija za priprave. Na prave počitnice bo morala še nekaj časa počakati.

"Mi imamo počitnice septembra, saj si med sezono ne moreš privoščiti daljšega dopusta, ker kmalu izgubiš občutek za vodo. Teh nekaj dni ni veliko, vendar je tako za telo kot za glavo dobro, če se lahko za nekaj časa odklopim," nam je še zaupala sogovornica, ki na tekmovanja in priprave hodi skupaj s sinom Adamom. Tudi on je že pokazal veliko zanimanje za kajak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin