Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 4. 2012,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Benjamin Savšek Peter Kauzer

Nedelja, 22. 4. 2012, 18.14

8 let

Ob Kauzerju na olimpijske igre tudi Savšek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po zadnji izbirni tekmi slalomistov na divjih vodah, ki so jo izpeljali v Tacnu, je zaenkrat jasno, da bosta slovenske barve na OI zagotovo zastopala kajakaš Peter Kauzer in kanuist Benjamin Savšek.

Savšek je bil na izbirnih tekmah v Solkanu in Tacnu poražen le v današnjem polfinalu, a odločilno zmago, ki mu je zagotovila pot v London, je dosegel v finalu mednarodne tekme za točke ICF. Savšek je v njem premagal Anžeta Berčiča in Italijana Roberta Colazingarija, sledila pa sta Blaž Cof in Jure Lenarčič. V ekipi za EP sta ob Savšku še Anže Berčič in Lenarčič, ob omenjenih pa bo v svetovnem pokalu tekmoval še Cof.

"Zdi sem mi, da mi je letos kar šlo na izbirnih tekmah. Zgleda, da je nekaj na tem, dobil sem tudi na psihični pripravi, da sem zdržal ta pritisk. Treba je bilo tekmo odpeljati tako, da sem odpeljal tudi varno. To sem delal tudi na treningih, zdaj pa sem to še realiziral na tekmah. Upam, da bo tako šlo tudi skozi vso sezono," je najprej dejal Savšek in dodal, da ga kmalu čaka ogled olimpijske proge: "Najprej grem v London, da vidim prizorišče, če se je kaj spremenilo od lanskega leta. To je zame prvi takšen dogodek, moram še malo prespati in nato postaviti nov cilj. Proga mi je sicer kar všeč, voda je dosti divja, čoln je, vsaj mislim tako, pravi. Znam izkoriščati valove in mislim, da mi je proga kar pisana na kožo."

Božič in Taljat oddaljena le eno zmago

Le eno zmago od Londona sta bila oddaljena Luka Božič in Sašo Taljat v kanuju dvosedu. Po sobotnem porazu bi morala dobiti obe današnji vožnji, a jima je spodletelo v polfinalu.

Olimpijsko mesto bo tako odločilo evropsko prvenstvo v Augsburgu, na katerem bosta konkurenta Primorcema Dejan Kralj in Simon Hočevar. Boljši izmed teh dvojcev na prvenstvu stare celine bo nagrajen s potjo na OI. Na današnji tekmi sta sicer zmagala Italijana Erik Masoero in Andrea Benetti pred Božičem in Taljatom, Kraljem in Hočevarjem ter Urbanom Jarcem in Luko Slapšakom, sicer najhitrejšima Slovencema v polfinalu, ki bosta prav tako v ekipi za EP in tekme svetovnega pokala.

"Danes sta bili še dve izbirni tekmi. Midva s prvo in tudi z drugo nisva najbolj zadovoljna. Bile so napake in temu je tudi botrovalo, da sva bila v prvi vožnji druga. Če bi to podelala, potem bi bila avtomatično na olimpijskih igrah, ampak zdaj se morava boriti čez tri tedne v Augsburgu na EP," je povedal Luka Božič. "Prvi cilj je bil, da se takoj po izbirnih tekmah uvrstiva na OI. Ampak zveza je postavila kar težak mejnik, štiri zmage od petih. Morala se bova boriti do konca," je razočarano nadaljeval Božič, ki se zaveda, da lahko s partnerjem v čolnu do EP popravita nekaj malenkosti, manjka pa jima še vedno pravi občutek: "Dobiti morava tiste občutke, ki sva jih imela na primer v Avstraliji, ker od takrat naprej nama ni šlo ravno najbolj po načrtih, zmeraj sva nekaj imela in upam, da nama bo v teh treh tednih steklo."

Med kajakašicami so si najboljše tri Slovenke Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič malce razdelile zmage na izbirnih tekmah, tako da bo tudi v tej konkurenci olimpijska potnica znana šele po majskem EP, kjer bosta za olimpijski nastop med seboj "obračunali" Kragljeva in Terčeljeva. Tekmo v Tacnu je sicer dobila Italijanka Maria Clarea Giai Pron pred Kragljevo, Mozetičevo in Terčeljevo. Slednje tri bodo tudi sestavljale reprezentanco na EP in v svetovnem pokalu.

V moškem kajaku si je Kauzer že lani zagotovil pot v London, v ekipi za EP pa bosta še Jure Meglič in Janoš Peterlin (na tekmah svetovnega pokala se jim bo pridružil še Martin Albreht). Na današnji tekmi je slavil Italijan Daniele Molmenti pred Francozom Thomasom Bersingerjem in rojakom Riccardom De Gennarom. Meglič je bil četrti, Peterlin sedmi, Simon Brus deseti, Kauzer pa po naknadnem pribitku 50 kazenskih sekund 11.

Ne spreglejte