Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
15.09

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

ZDA protesti

Četrtek, 11. 6. 2020, 15.09

3 leta, 10 mesecev

Ob igranju državne himne bodo lahko pokleknili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
ameriški nogomet | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Člani ameriških reprezentanc v nogometu znova lahko mirno protestirajo tudi ob igranju državne himne in, na primer, tudi pokleknejo. Tamkajšnja nogometna zveza je namreč umaknila prepoved protesta in se opravičila vsem temnopoltim nogometašem, poročajo agencije.

"Pokazalo se je, da je bila prepoved napačna in preprečila pomembno sporočilo, da so življenja temnopoltih pomembna," so zapisali na zvezi ter dodali, da je šport odlična platforma za dobre stvari, "ki jih do zdaj nismo uporabljali tako učinkovito, kot bi morali. Pri teh posebnih tematikah lahko naredimo več in to bomo storili".

Po novem lahko o protestu odločajo športniki in športnice sami

Pravilo o prepovedi protesta ob igranju himne je bilo uvedeno februarja 2017. Nogometašica Megan Rapinoe je takrat iz solidarnosti z igralcem ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom prav tako pokleknila ob igranju himne. Oba sta s tem želela opozoriti na policijsko nasilje nad temnopoltimi sodržavljani. Po novem lahko o protestu odločajo športniki in športnice sami.

Zadeva je postala znova aktualna po 25. maju letos, ko je v Minneapolisu kot žrtev policijskega nasilja umrl George Floyd. Posledica umora Floyda so bile demonstracije, tudi nasilne, po vsej državi, presegle pa so tudi državne meje.

protesti ZDA | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Tudi v Nascarju proti rasizmu

Boju proti rasizmu so se pridružili tudi v seriji Nascar, najbolj priljubljenem avtomobilističnem tekmovanju v ZDA. Na svojih dirkah so prepovedali zastavo vojaških enot južnih sil iz državljanske vojne (1861-1865). "Ta zastava na naših prireditvah je v nasprotju z našo zavezo po vključujočem okolju za vse naše navijače, udeležence in našo industrijo," so zapisali pri Nascarju.

Pred dnevi je proti omenjeni zastavi protestiral edini temnopolti dirkač v seriji Bubba Wallace. Gre za znan zgodovinski spopad med ameriškim Severom in Jugom pred dobrim stoletjem in pol, ki je temeljil tudi na nasprotovanju odpravi suženjstva na Jugu. V očeh številnih Američanov je ta zastava zato tudi simbol rasizma.

Boston Krištom Kolumb
Novice Američani rušijo kipe Krištofa Kolumba #video
policisti New York
Novice Po ZDA sprejemajo ukrepe proti policijskemu nasilju
Ne spreglejte