Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
25. 8. 2015,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kajak olimpijske igre Rio de Janeiro

Torek, 25. 8. 2015, 11.07

8 let

Ni vedela, kaj jo čaka po porodu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko-Janić je enajst mesecev po porodu na SP v Milanu zasedla šesto mesto in si tako še tretjič v karieri priveslala nastop na olimpijskih igrah.

Špela Ponomarenko-Janić je dokazala, da se s pravo voljo in željo da doseči velik rezultat, čeprav je lani septembra prvič postala mamica. Do zdaj že dvakrat nastopila na olimpijskih igrah. Njen najboljši rezultat je šesto mesto iz Pekinga, v Braziliji pa si želi še višje. Pravzaprav odkrito priznava, da meri na medaljo. "Mogoče je videti, da sem daleč od medalje, vendar so razlike med nami majhne. Vse se mora iziti in če bom normalno trenirala, menim, da se da osvojiti olimpijsko medaljo. Da, moj cilj je medalja."

Še sama ni bila prepričana

Špela sprva še sama ni verjela, da ji na svetovnem prvenstvu lahko tako hitro uspe doseči dober rezultat. "Zelo sem zadovoljna, da mi je že letos uspelo doseči olimpijsko normo. Upala sem na to, ampak nisem bila prepričana, ali je to realno dosegljiv cilj, saj sem rodila lani septembra. Zagotovo je to zelo lep občutek, da bom lahko še tretjič nastopila na olimpijskih igrah," nam je v pogovoru zaupala naša kajakašica, ki jo zadnja leta trenira njen partner Stjepan Janić.

Špela je nastopila tako na 500-metrski (6. mesto) kot tudi na 200-metrski razdalji (11. mesto). Kot sama pravi, je bilo premalo časa, da bi se lahko dobro pripravila na obe disciplini. Šesto mesto v Milanu ji daje še dodaten motiv za naprej. "Medalja je bila blizu in ravno to mi daje še dodaten motiv za prihodnjo sezono. Vedeti je treba, da sem začela trenirati dva meseca pozneje kot v preteklih letih. Če mi je takšen rezultat uspel z manj treninga, sem prepričana, da lahko še napredujem in veslam še bolje."

Ni vedela, kaj jo čaka po porodu

Špela je pri 33 letih že izkušena kajakašica in ima za sabo že vrsto let kakovostnega treninga. Po njenem mnenju je bilo ravno to tisto, da se je lahko tako hitro vrnila. Tudi med nosečnostjo ni povsem mirovala. Meni, da ljudje preveč kompliciramo glede vsega skupaj. Njen zdravnik ji je povedal, da bi bil za njeno telo večji šok, če bi med nosečnostjo povsem mirovala.

"Vse je odvisno od tega, kaj delaš med porodniškim dopustom. Sama sem bila vseskozi aktivna, ker mi je tako ustrezalo in tudi bolje sem se počutila. Dva meseca po porodu nisem delal popolnoma nič, potem pa sem se začela zelo počasi vračati. Menim, da sem imela že od prej tako dobro bazo treningov, da se je dalo na podlagi tega narediti dober rezultat. Sama nisem vedela, kaj me čaka, saj sem prvič rodila. Tudi Adam (sin, op. p.) je bil zelo priden, saj je veliko spal. Veliko sta mi med tekmami pomagala Stjepan in moja mama. Bili smo majhna ekipa in smo zelo dobro delovali. Pravzaprav lahko zdaj rečem, da je bilo lažje, kot sem si sprva mislila."

Veliko manj se obremenjuje

Seveda se je po porodu tudi njej življenje obrnilo na glavo. Zdaj nima več toliko časa razmišljati o veslanju, saj vsak prosti trenutek posveti svojemu sinu. Po treningu praktično nima nobenega počitka, a kot pravi, ji Adam da še dodatno energijo. "Ves prosti čas, ki ga imam, preživim z Adamom. Skušamo se organizirati tako, da ko sem jaz na treningu, on spi, po treningu pa ga prevzameva midva. Seveda se to ne obnese zmeraj, ampak načeloma ima takšen ritem spanja. On mi daje dodatno energijo. Zdi se mi, da se veliko manj obremenjujem, če mi na treningu ali na tekmi ne gre. Zdaj se lažje izklopim od vsega skupaj. Včasih sem veliko več premlevala, zdaj pa praktično ni časa za to (smeh, op. p.)," je povedala primorska kajakašica, ki v zadnjem času veliko trenira tudi na Bohinjskem jezeru. Leta 2013 so tam postavili progo, trenerji pa imajo na voljo tudi katamaran. Še posebej v poletnih mesecih so pogoji za trening izredno dobri.

Časa za počitek bo malo

Špela pravega časa za počitek nima, saj je v torek odpotovala na Portugalsko, kamor jo je povabil organizator revijalne tekme. Tam bodo tudi visoke denarne nagrade. "No, vsaj za razmere v kajaku bodo denarne nagrade visoke (smeh, op. p.). Organizator mi krije vse stroške in bi bilo nespametno, če ne bi šla. Za tem me čaka še državno prvenstvo, sledilo bo nekaj malega počitka, potem pa se bodo že začele priprave na novo sezono," nam je na koncu povedala Ponomarenko-Janićeva.

Ne spreglejte