Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 7. 2021,
11.18

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

8

Natisni članek

rokomet gimnastika

Ponedeljek, 26. 7. 2021, 11.18

2 leti, 9 mesecev

Nemške gimnastičarke lahko priredile dres, norveške rokometašice pa ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

8

nemške gimnastičarke | Nemška gimnastičarka Pauline Schäfer je s kolegicami raje izbrala dres, ki zakriva noge. | Foto Reuters

Nemška gimnastičarka Pauline Schäfer je s kolegicami raje izbrala dres, ki zakriva noge.

Foto: Reuters

Nemška ženska gimnastična ekipa na olimpijskih igrah v Tokiu se je odločila, da bo drese, ki razkrivajo noge, zamenjala za takšne, ki jih povsem zakrivajo. Medtem ko je bila njihova sprememba sprejeta, pa norveške rokometašice niso imele takšne sreče.

Gimnastičarke, ki sestavljajo letošnjo nemško olimpijsko ekipo, Sarah VossPauline Schäfer, Elisabeth Seitz in Kim Bui, hočejo z drugačnimi dresi opozoriti na svobodo izbire in ženske spodbuditi k temu, naj nosijo tisto, kar želijo in v čemer jim je udobno.

Vossova je za Reuters dejala, da so se pred olimpijskimi igrami pogovorili o lastni izbiri dresa in se na koncu strinjali, da bo ekipa nosila dres z dolgimi hlačnicami. "Poskrbeti želimo, da bi se vsi počutili udobno, pokazati želimo, da lahko vsi nosijo, kar hočejo, so videti in se počutijo neverjetno, ne glede na to, ali gre za dolg ali kratki dres."

Ob tem je dodala, da hočejo biti vzor in opogumiti tudi druge, da jim sledijo.

V gimnastiki je značilno žensko oblačilo triko z dolgimi ali polovičnimi rokavi ali tudi brez rokavov. Dresi, ki zakrivajo noge, so bili do zdaj sicer dovoljeni, vendar skoraj izključno iz verskih razlogov.

Sarah Voss pravi, da hočejo pokazati, da ni važno, ali gre za dolg ali kratki dres. | Foto: Reuters Sarah Voss pravi, da hočejo pokazati, da ni važno, ali gre za dolg ali kratki dres. Foto: Reuters

Rokometašice zaradi spremembe dresa kaznovane

V primerjavi z nemškimi telovadkami pa so bile norveške rokometašice na evropskem prvenstvu v rokometu na mivki zaradi spremembe dresa kaznovane. Evropska rokometna zveza (EHF) jih je oglobila s kaznijo po 150 evrov na igralko (skupno 1.500 evrov), ker so namesto bikinija nosile oprijete kratke hlače. Razložili so, da kratke hlače niso v skladu s pravilnikom Mednarodne rokometne zveze (IHF) o športnih dresih.

Norveška rokometna zveza (NHF) je rokometašicam stopila v bran in sporočila, da bo, če bodo igralke zaradi hlačk oglobljene, globo plačala. Direktor NHF Kare Geir Lio je ob tem pripomnil, da bi morala biti izbira, ali se odločiš za bikini ali hlačke, svobodna. 

Sicer pa je Norveška že pred začetkom evropskega prvenstva EHF zaprosila za dovoljenje, da bi njihove rokometašice nastopile v kratkih hlačah, a so dobili odgovor, da bo vsako kršenje pravil sankcionirano. Norvežani so EHF spodbudili, naj posodobijo pravila, pri EHF pa so ob tem dejali, da bodo o temi "razmislili".

Ženski dresi v športih na mivki že nekaj let burijo duhove. Medtem ko morajo ženske nositi bikinke, so za moške predpisane ohlapne kratke hlače.

Benjamin Savšek Tokio 2020
Sportal Benjamin Savšek je postal olimpijski prvak! #foto
Slovenija : Argentina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Slovenci na krilih izjemnega Dončića nadigrali svetovne podprvake, tudi Španci zanesljivi
Ne spreglejte