Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
13. 9. 2016,
18.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Peter Kauzer kajak kanu Tacen

Torek, 13. 9. 2016, 18.58

6 let, 7 mesecev

Ne boste verjeli, Peter Kauzer si je najbolj zaželel kavča

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Peter Kauzer je prejšnji konec tedna v domačem Tacnu zmagal v finalu svetovnega pokala in svojo že tako uspešno sezono končal na najboljši mogoči način. Kot nam je zaupal, si trenutno najbolj želi domačega kavča, hkrati pa je dokazal, da mu za slovenski kajak na divjih vodah ni vseeno.

Zadnje zmage Petra Kauzerja je bil vesel tudi njegov oče Peter Kauzer, ki mu je takoj po zmagi čestital. | Foto: Zadnje zmage Petra Kauzerja je bil vesel tudi njegov oče Peter Kauzer, ki mu je takoj po zmagi čestital.

Petra Kauzerja, ki je bil po koncu svetovnega pokala videti precej izmučen, smo srečali z dvema novima kajakoma v rokah. "Boste testirali čoln za novo sezono?" smo ga vprašali. "Ne, kje pa. To ja za najmlajše v našem klubu. Proizvajalec mi je ponudil zares dobro ceno in mislim, da je to dobra naložba," nam je zaupal 32-letni Hrastničan in tako pokazal, da mu še zdaleč ni vseeno za mlade upe slovenskega kajaka.

Česa si je srebrni olimpijec po končani sezoni najbolj zaželel?

"Doma se uleči na kavč in dati vse štiri od sebe, biti med štirimi stenami s svojo hčerko, Janjo (njegovo ženo, op. p.) in imeti malo miru. Privoščil si bom tudi nekaj dopusta, vendar ne bomo šli daleč, ker imam dovolj potovanj. Moje telo je namreč precej izčrpano. Šli bomo za en teden, da se odmaknemo od vsega skupaj in uživamo v miru."

Ne zaveda se še, kaj je dosegel. | Foto: Reuters Ne zaveda se še, kaj je dosegel. Foto: Reuters

Od olimpijske medalje ne bo mogel živeti

Marsikateri športnik si bo po osvojeni olimpijski medalji finančno kar precej opomogel. Naš kajakaš je pri vsem skupaj bolj skromen, saj se zaveda, da od te medalje ne bo mogel živeti. Želi si, da bi dozdajšnji sponzorji ostali z njim in da morda dobi še kakšnega novega. "Upam, da se bo s to olimpijsko medaljo tudi moj položaj nekoliko spremenil. Sicer pa sem že velikokrat povedal, da če bi se s športom ukvarjal zaradi denarja, potem ne bi bil v kajaku. Verjetno bi šel v kakšen drug šport, kjer je več sredstev. S rezultati, ki sem jih do zdaj dosegel, bi bil verjetno v kakšnem drugem športu preskrbljen do konca življenja. A ta šport imam rad. Tisto, kar mi pripada, mislim, da bom dobil, če bo še kaj več, bom pa zelo vesel," nam je povedal Kauzer, ki se lahko pohvali še z dvema naslovoma svetovnega prvaka, leta 2010 pa je bil tudi evropski prvak.

Najbolj si želi domačega kavča ter družbo hčerke in žene. | Foto: Najbolj si želi domačega kavča ter družbo hčerke in žene.

Trajalo bo še kar nekaj časa, da bo dojel

Sezona je bila za 32-letnega slovenskega kajakaša naporna. Sploh po osvojeni olimpijski medalji, ko je imel cel kup obveznosti, zaradi katerih še do danes ni dojel, kaj mu je uspelo na olimpijskih igrah.

"Zadeve se še niso umirile. Končala se je zadnja tekma svetovnega pokala v Tacnu. Sezono sem končal na najlepši mogoči način – z zmago na domači progi. Pravzaprav še nisem imel časa razmišljati o vsem skupaj. Telo se še ni umirilo … Ko bom šel na dopust, bo prišlo vse za mano in se bom začel dejansko zavedati, kaj vse sem dosegel. Mislim, da bo to trajalo še kar nekaj časa."

Peter Kauzer je v Hrastnik odpeljal dva nova čolna, ki ju bodo lahko uporabljali najmlajši kajakaši. | Foto: Peter Kauzer je v Hrastnik odpeljal dva nova čolna, ki ju bodo lahko uporabljali najmlajši kajakaši.

Želel bi si, da bi bilo v Hrastniku več mladih kajakašev

V Tacnu je bilo mogoče videti kar nekaj mladih in perspektivnih kajakašev in kanuistov na divjih vodah, ki bodo morda čez leta postali novi Petri Kauzerji in Benjamini Savški. Tudi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc pravi, da se za podmladek v Sloveniji ni bati, medtem ko si Kauzer želi, da bi ga bilo v Hrastniku več.

"Nekaj ga sicer je, ampak na koncu ni tako pomembno, koliko je podmladka, ampak kaj narediš iz tistega, kar imaš na voljo. Upam, da se bo v našem klubu kajak razvijal v pravo smer. Upam, da bo moja olimpijska medalja kaj pripomogla k temu, tudi sam bom trudil po najboljših močeh. Lepo bi bilo, če bi me kdo nasledil ali celo izboljšal moje rezultate," je povedal Kauzer in hkrati priznal, da je oprema razmeroma draga.

Na tekmi svetovnega pokala v Tacnu so pripravili poseben bazen, kjer so se najmlajši preizkusili v kajaku. | Foto: Na tekmi svetovnega pokala v Tacnu so pripravili poseben bazen, kjer so se najmlajši preizkusili v kajaku.

"Težko je. Čoln, ki ga imam, stane okoli 2.500 evrov. Vemo, kakšno je stanje v Sloveniji, verjetno si ne more vsak privoščiti, da bi zapravil toliko denarja. Glede na to, da v tem športu ne dobiš veliko nazaj, je to kar velik strošek, saj je treba k znesku za čoln prišteti še veslo in opremo. A kot sem že večkrat povedal: tisti, ki ima rad ta šport, ga ima rad zaradi športa in ne zaradi denarja."

Ne spreglejte