Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
25. 8. 2016,
19.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Peter Kauzer Rio 2016

Četrtek, 25. 8. 2016, 19.08

6 let, 6 mesecev

Človek, ki je bil ob srebrnem olimpijcu, ko mu je bilo najtežje

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Urban Komac | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ob sprejemu v domačem Hrastniku je srebrni olimpijec Peter Kauzer po uradnem delu prijel v roke mikrofon in povedal, da se mora še posebej zahvaliti športnemu maserju Urbanu Komacu. Človeku, ki je bil ob njem, ko mu je bilo najtežje.

Urban Komac je že dolga leta vpet šport in je delal že s številnimi vrhunskimi športniki. V zadnjih letih je nekaj več časa posvetil tudi danes srebrnemu kajakašu iz Ria de Janeira Petru Kauzerju. On je bil eden najbolj zaslužnih za Petrovo rehabilitacijo po poškodbi rame.

* Peter Kauzer je ostal brez besed #video #foto

* Peter Kauzer je znal tudi kakšno ušpičiti

* Hrastnik ponorel, mama Petra Kauzerja v solzah #foto #video

Poškodba je bila za oba velik šok

Peter Kauzer si je leta 2014 na prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu nesrečno poškodoval ramo in kmalu je bilo jasno, da je tista sezona splavala po vodi. Kauzer pred tem v svoji karieri ni imel večjih poškodb, tako da je bil to šok tako zanj kot tudi za njegovega očeta. Takrat je na sceno stopil Urban Komac, ki se še dobro spominja dogodkov izpred dveh let.

V času poškodbe je Peter Kauzer preživljal težke čase. | Foto: V času poškodbe je Peter Kauzer preživljal težke čase.

"To je bil za Petra velik šok in zavedal se je, da bo sledilo obdobje, ko bo moral veliko trenirati, a rezultatov ne bo. Drugi šok je bil po operaciji, ko ni šlo ravno tako, kot si je zamislil. Upal je, da bo po treh mesecih lahko že treniral, na koncu pa se je izkazalo tako, kot smo vsi  napovedovali – šest mesecev rehabilitacije," se spominja naš sogovornik, ki nam je zaupal, da Petra ni bilo treba nikoli priganjati k delu.

Na sprejemu v Hrastniku Peter Kauzer ni pozabil na Urbana. | Foto: Matej Leskovšek Na sprejemu v Hrastniku Peter Kauzer ni pozabil na Urbana. Foto: Matej Leskovšek

Ni ga bilo treba priganjati

"Pero je bil dosleden, tako kot je dosleden tudi pri treningih. Nikoli ga ni bilo treba priganjati. Vedel je, kaj mora delati, in tega se je držal. Sprva je mislil, da bo dovolj samo tisto, kar bova midva naredila, in da mu ne bo treba delati nič drugega. Potem pa je sprevidel, da če se sam ne bo ukvarjal s svojo ramo in če to ne bo postalo del vsakodnevne rutine, ne bo šlo naprej.  No, danes je poškodba pozabljena. Če pogledam nazaj, se je vse skupaj izšlo fantastično."

V tem času sta Urban in Peter postala velika zaupnika. Tako velika, da je njun odnos prerasel odnos maserja in športnika. "Lahko rečem, da sva danes prijatelja. On si je želel, da delava skupaj, ker mi zaupa, ali pa sem morda ravno vmes med njim in očetom. Včasih na treningih ne gre vse po načrtih in potem skušaš miriti eno in drugo stran, tako da spet prideta skupaj (smeh, op. p.)."

"Včasih na treningih ne gre vse po načrtih in potem skušaš miriti eno in drugo stran, tako da spet prideta skupaj (smeh, op. p.)." | Foto: "Včasih na treningih ne gre vse po načrtih in potem skušaš miriti eno in drugo stran, tako da spet prideta skupaj (smeh, op. p.)."

Znal mu je tudi svetovati

Urban s svojimi dolgoletnimi izkušnjami Kauzerju ni pomagal samo pri masaži, ampak tudi pri določenih nasvetih, saj pravi, da se z brega vidi drugače kot z vode. "Pri veslanju mu ne morem pomagati, saj sam nisem nikoli veslal. A z brega določene stvari vidiš drugače … Pogovarjala sva se, kaj bi bilo dobro spremeniti. Sicer ne na vodi, ampak sem mu povedal svoje mnenje, kaj mu manjka v primerjavi z drugimi. Vendarle sem že 15 let v športu in včasih vidim tudi kaj drugega. Predvsem reakcije teles mladih tekmovalcev, ki šele prihajajo na sceno. Kakšne stvari mu svetujem, on pa te stvari filtrira in vzame tisto, kar misli, da mu bo koristilo."

Peter Kauzer | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Začel je razmišljati drugače

Urbana na olimpijskih igrah v Riu ni bilo zraven, saj ni bil del olimpijske odprave. Meni, da bi imel Peter nepotrebne stroške z njim, a se je zavedal, da je Peter fizično in psihično zelo dobro pripravljen. Tudi sam je potihoma upal na medaljo. "Rekel sem si, da če se uvrsti v finale, potem bo nekaj osvojil. Videlo se je, da je dobro pripravljen, že na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu je bilo opazno, da je začel razmišljati drugače. Začel je tekmovati na rutino. Zdaj imam celo občutek, da to ni zadnja medalja. Za OI v Tokiu še ne bo toliko star, bo pa zelo izkušen. Predvsem pa mislim, da se mu je zdaj odvalil velik kamen od srca, tako da bo zdaj še bolj užival v veslanju."

Kauzer ima okoli sebe ekipo, ki ji popolnoma zaupa. Eden izmed njih je tudi njegov oče. | Foto: Kauzer ima okoli sebe ekipo, ki ji popolnoma zaupa. Eden izmed njih je tudi njegov oče.

Zaupanje do konca življenja

Urban, ki je v preteklosti delal z veliko vrhunskimi športniki, pravi, da so vsi nekaj posebnega. "Jaz pravim, da so umetniki. Če pogledamo Petra, on odstopa od povprečne slovenske zgodbe, kar je mogoče moteče za preostali del ekipe in okolico, a pokazalo se je, da je trenutno edini sposoben vzeti olimpijsko medaljo in še kakšen drug naslov. So pa vrhunski športniki zelo specifični in je na trenutke z njimi težko delati … Za Petra lahko rečem, da ima ekipo ljudi, ki ji zaupa, in tega zaupanja verjetno ne bo izgubil do konca življenja."

Ne spreglejte