Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
16.38

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Stipe Miočić UFC mešane borilne veščine Las Vegas Alistair Overeem Dana White

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 16.38

2 leti, 6 mesecev

Nasprotnika odpravil v manj kot minuti in postal naslednik legendarnega Cro copa

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški Hrvat Stipe Miočić, ki je v soboto ponoči v Las Vegasu v mešanih borilnih veščinah ekspresno odpihnil Belorusa Andreja Arlovskega, je novi hrvaški borilni junak.

Manj kot dva meseca po tem, ko je hrvaški športni as Mirko Filipović napovedal umik iz borilnih osmerokotnikov, je naša južna soseda dobila novega velikega junaka v ringih. To je hrvaški zdomec Stipe Miočić, ki je v soboto zvečer po ameriškem času v Las Vegasu v mešanih borilnih veščinah na dogodku UFC 195 ekspresno hitro odpravil beloruskega orjaka Andreja Arlovskega. Z zmago je potrdil status enega najboljših borcev težke kategorije v borilni organizaciji UFC in se izstrelil na seznam kandidatov za naskok na naslov najboljšega težkokategornika sveta.

Kdo je Stipe Miočić 31-letni Miočić je ameriški Hrvat, ki je zelo ponosen na svoje korenine. Njegova starša, hrvaška izseljenca, sta pred leti boljše življenje našla v ZDA. Rojen je bil leta 1982 v mestu Euclid v ameriški zvezni državi Ohio, v mladosti pa se je začel ukvarjati z različnimi športi.

Preden je njegova noga profesionalno dokončno stopila v borilne osmerokotnike, je Miočić uspešno igral bejzbol, med študijem na clevelandski državni univerzi so za njim pogledovali celo v profesionalni bejzbolski ligi MLB. Miočić je osvojil tudi naziv ameriškega amaterskega boksarskega prvaka Golden Gloves, ki je ena od pogostih postaj na poti bodočih ameriških boksarskih asov. Naslove najboljšega je v študentskih letih osvajal tudi kot rokoborec.

"Dana White, daj mi priložnost, da postanem najboljši"

Miočićeva zmaga na sobotnem dogodku v lasvegaškem hotelu MGM Grand, 14. v karieri (ob tem ima dva poraza), je bila spektakularno hitra. Andreja Arlovskega, nekdanjega prvaka UFC in enega najboljših borcev v težki kategoriji, je odpravil v manj kot minuti po seriji udarcev, od katerih sta bila usodna desni kroše ter desni direkt, ki mu je sledil in po katerem se je nasprotnik sesedel na parter.

193 centimetrov visoki in 110 kilogramov težki Miočić je po dvoboju pred deset tisoč gledalci v dvorani predsednika UFC Dano Whita pozval, naj mu končno da priložnost, da se bori za naslov prvaka težke kategorije. Poziv je ponovil ob robu osmerokotnika, v katerem si je prislužil 50 tisoč ameriških dolarjev (46 tisoč evrov) bonusa za najboljši nastop večera.

"Ta denar sem mu moral dati, sicer bi mi izprašil rit," se je pozneje pošalil White, ki pa ni jasno odgovoril na vprašanje, kdaj bo Miočić v ringu lahko napadel naslov najboljšega.

V čakalnici je gneča

Ameriški Hrvat se je z zmago tako postavil v čakalno vrsto izzivalcev za naslov najboljšega v težki kategoriji v pol milijarde dolarjev vredni blagovni znamki UFC. Dana White se nikdar ne pozabi pohvaliti, da gre za šport, ki v svetu najhitreje pridobiva priljubljenost.

A med izzivalci je gneča, saj je po nedavni zmagi nad Brazilcem Juniorjem Dos Santosom v čakalnico vstopil tudi Nizozemec Alistair Overeem, ki ga Hrvati zaradi preteklih razprtij z Mirkom Filipovićem nimajo preveč v čislih.

Miočiću v prid po drugi strani govori to, da se je Overeemu z decembrskim dvobojem iztekla pogodba z UFC, nove pa za zdaj ni podpisal.

Naslov najboljšega težkokategornika bo najmanj do 6. februarja letos pripasan okoli bokov Fabricia Werduma. V dvorani, kjer se je pretekli konec tedna bliskalo od Miočićevih pesti, ga bo v povratnem dvoboju branil proti nekdanjemu prvaku Cainu Velasquezu, ki je moral Brazilcu premoč priznati junija lani.

Thank you to all of my fans for your support, you guys are the best!! Hvala mojim fanovima na podrsku. Zivjeli!.I want my shot Dana White!

Posted by Stipe Miocic on Saturday, January 2, 2016

Za naslov v zagrebški Areni?

Na Hrvaškem so prepričani, da bi Miočić, ki se je po zmagi hrvaškim rojakom na Facebooku zahvalil v maternem jeziku, moral dobiti priložnost pred Overeemom, nekateri mediji namreč pišejo o tem, da je Nizozemčeva slava prenapihnjena.

Tudi po mnenju Miočića o tem ni dvoma: "Premagal sem boljše nasprotnike, pa tudi boljši borec sem. Overeem nadaljuje dobro serijo, a svojo priložnost je že imel. Zdaj je prišel moj čas."

Pri sosedih se že ugiba tudi o mogoči lokaciji dvoboja. Potem ko so lani krožile govorice, da namerava UFC enega od svojih dogodkov organizirati v hrvaški prestolnici, zdaj Večernji list to zamisel pogreva na krilih Miočićeve zadnje zmage. Časopis piše, da bi se Hrvat iz Ohia za naslov lahko boril kar v zagrebški Areni, ki bi jo hrvaški navijači ob takšni priložnosti brez težav napolnili do zadnjega sedeža.

Kaj o tem pravi Dana White? Molk je vse, kar so Hrvati za zdaj dobili od njega.

Ne spreglejte