Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 5. 2014,
22.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

konjeništvo pokal narodov preskakovanje ovir Robert Bombek Hugo Bosio

Petek, 2. 5. 2014, 22.39

7 let, 12 mesecev

Najprej zgodovinski dosežek, nato neverjetna smola

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konjeniški praznik v Celju je v petek zaznamovala tekma za pokal narodov. Slovenija je po ogromni smoli in poškodbah dveh konj osvojila osmo mesto, Tomaž Laufer pa si je zagotovil nastop na SP.

V petek se je na zunanjem tekmovališču Centra konjeniškega športa Celje trlo ljubiteljev konjeništva. Mladi ali stari, vseeno. Vsi so občudovali lepoto in eleganco skokov, s katerimi so konji, na njih pa zagnani jahači in jahačice na največjem letošnjem konjeniškem dogodku v Sloveniji preskakovali ovire.

Številne so se izkazale za previsoke, kazenske točke so se hitro nabirale, najmanj pa so jih zbrali predstavniki Luksemburga. V finalu je nastopilo osem najboljših reprezentanc, tudi Slovenija, ki je računala na bučno podporo občinstva, a seveda le po nastopih predstavnikov, saj gledalci v želji, da ne bi motili zbranosti konja, med nastopi varčujejo z dlanmi.

"Velik obisk gledalcev, čeprav je praznični dan, vmes pa je tudi deževalo, nam pomeni pohvalo in spodbudo za delo. To je eden največjih konjeniških dogodkov, kar jih je Slovenija gostila v zadnjih desetih letih. Upam, da bomo karkoli podobnega s pomočjo sponzorjev, ki so potrebni, lahko organizirali tudi v prihodnosti," je poudaril predsednik organizacijskega komiteja Hugo Bosio.

Luksemburžanom 7.000 evrov, Lauferju izpolnitev sanj

Zmagovalci Luksemburžani so v drugi seriji zbrali le eno kazensko točko (za vsako državo so nastopili štirje tekmovalci, a se dosežek najslabšega ni upošteval) in se prebili na prvo mesto. Nagrada jim je prinesla 7.000 evrov, na zmagovalne stopničke pa so se uvrstile še Poljska, Italija in Češka, zadnji sta si delili tretje mesto.

Kaj pa Slovenija? V taboru gostiteljev so bili po tekmovanju mešani občutki. Sanje so se izpolnile Tomažu Lauferju in njegovemu konju Heart Stealerju (kradljivec srca, op. p.), ki sta si z odličnim nastopom v prvi seriji (zbrala sta štiri kazenske točke) zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu. Avgusta ga bo gostila Francija, natančneje Normandija.

"Prekrasno, to je moj največji uspeh. V prvi seriji sem imel zelo dober nastop," se je veselil Mariborčan, ki si je enkrat že zagotovil nastop med svetovno elito, a se nato tekmovanja ni udeležil, zdaj pa je odločen, da bo v Franciji ponosno zastopal slovenske barve.

Preskakovanje ovir v deželi pod Triglavom se že dolgo ni moglo pohvaliti s tekmovalcem na največjem tekmovanju.

Grumova z boječo kobilo ob prvenstvo zaradi točke

Le točka pa je pred domačim občinstvom od izpolnitve želja delila Lidijo Grum, edino domačo predstavnico nežnejšega spola med nastopajočimi. V prvem nastopu je zbrala pet kazenskih točk. Če bi le eno manj, bi se lahko avgusta pridružila kapetanu Tomiju.

"S kobilo sem ekstremno zadovoljna. Pozna se, da je stara komaj devet let (v povprečju so najboljši tekmovalni konji stari okrog 14 let, op. p.) in je bil to njen prvi veliki nastop. Bilo jo je strah, ko se je zagledala na velikem zaslonu, bala se je tudi šotorov. Bežala je od zaslona, žal potrebuje še malce rutine," je pojasnila Gorenjka.

Urh Bauman: Večje smole ne bi mogli imeti

Osmoljenca v slovenskem taboru sta bila Urh Bauman in Robert Bombek. Njuna štirinožna lepotca sta se poškodovala. Urhov Carino Carthago, ki jo je skupil na oviri čez vodo – brez tega spodrsljaja bi si morda zagotovil vstopnico za svetovno prvenstvo –, bo po neuradnih informacijah primoran počivati vsaj nekaj tednov, dosti bolje ne kaže niti Robertovi kobili Colmini, ki se ji je snela, nato pa še zamaknila podkev.

Tako je priložnost za nedeljski nastop na tekmovanju za svetovni pokal v Celju že izgubljena. Oba sta ostala brez drugega nastopa, s tem pa je Slovenija zdrsnila s šestega na osmo mesto. Zaradi poškodb bo okrnjen seznam nastopajočih slovenskih tekmovalcev v nedeljo, bo pa imela novo možnost za izpolnitev norme za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu Grumova.

"Večje smole ne bi mogli imeti. Dva konja od štirih sta zašepala. To se še ni zgodilo," je bil žalosten Bauman. "Manjka nam še kakšen konj, da bi imeli tekmovalno rezervo in še večjo podporo, da bi se lahko udeleževali tako velikih tekem. Pri nas na državni ravni takšnih tekem ni," je o tem, zakaj Slovenija še zaostaja za svetovnim vrhom, spregovoril drugi osmoljenec Bombek.

Štiridnevni konjeniški praznik v Celju, ki zajema 19 različnih tekmovanj, bo v nedeljo sklenila tekma za svetovni pokal, ponovno pa se bodo v ekshibicijskih točkah predstavili različni junaki. V petek so tako čez ovire skakali tudi zajci in psi (agility), občinstvo je nasmejala tudi skupina Horseman Team, ki se je ovir hrabro in spretno lotila brez pomoči konjev. Gledalcem je občutek, kako je jahačem na konjih, ko preskakujejo ovire, predstavil polet skozi parkur s helikoptersko kamero.

Ne spreglejte