Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
9. 2. 2016,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sašo Taljat Luka Božič Rio de Janeiro

Torek, 9. 2. 2016, 11.21

8 let

Na treningu tudi že ob šesti uri zjutraj

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sašo Taljat, eden najboljših slovenskih kanuistov, zatrjuje, da težav z utrujenostjo nima. K sreči pa letos prav tako nima težav z avstralsko peklensko vročino.

Sašo Taljat skupaj z Luko Božičem v zadnjih letih kroji svetovni vrh v kanuju dvosedu. Sašo in Luka spadata tudi med glavne favorite za medaljo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Nastopila sta tudi na olimpijskih igrah v Londonu, kjer sta tekmo končala na osmem mestu, v sezoni 2014 pa sta na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku osvojila naslov svetovnega prvaka. Primorska kanuista se v Penrithu že vneto pripravljata na olimpijsko sezono. To bo zanju zadnja priložnost na olimpijskih igrah, saj naj bi po Riu de Jaineru disciplino kanu dvosed izločili iz programa olimpijskih iger. Luka in Sašo sta konec tedna tekmovala na progi v Penrithu in zasedla končno četrto mesto.

Malo je manjkalo do medalje, ampak sta bila vseeno zadovoljna

"Priprave do zdaj potekajo po načrtu. Lepo je biti po dolgem času na toplem in veslati na divji vodi," je Sašo na hitro opisal priprave in se dotaknil še zadnje pripravljalne tekme: "Tekmo sva dobro odpeljala. Malo je manjkalo do medalje … Glede na to, da se v tem času nič ne posvečava hitrosti in da v zadnjem času nisva veliko veslala skupaj, se mi zdi, da je vse skupaj dobro izpadlo. Tudi občutke na tekmi sva imela dobre," je dodal Taljat, ki je tekmoval tudi v kanuju enosedu, vendar v tej disciplini za zdaj še nima visokih ambicij.

Ljubo in Džoni, kot ju kličejo prijatelji, v zimskem času večino časa trenirata vsak zase, priprave v Avstraliji pa izkoristita za skupne treninge. V čolnu skupaj sedita vsaj petkrat na teden, preostale treninge pa opravita v kanuju enosedu. Oba sta skozi leta treninga postala že izkušena tekmovalca in oba dobro vesta, kakšen trening jima najbolj ustreza. V olimpijski sezoni nista eksperimentirala, prav tako nista ničesar spreminjala pri opremi. "Veslava v istem modelu čolna, kot sva veslala na svetovnem prvenstvu in na testni tekmi v Riu de Janeiru. Ravno zdaj sva naročila rezervni čoln, tako da če se karkoli zgodi, imava na voljo še enega. Skozi sezono se bova odločila, ali bova tekmovala z novim ali pa bova vztrajala kar v starem."

Še vedno pridejo težki dnevi

Priprave so zelo naporne, ampak Sašo trenutno ne čuti prevelike utrujenosti. "Ne, trenutno nimam nobenih težav z utrujenostjo, je pa res, da smo šele na začetku priprav. Ponavadi se utrujenost pojavi bolj proti koncu. Na malo težje treninge v Avstraliji smo se dobro pripravljali že doma, tako da je lažje prenašati napore. Še vedno pridejo težki dnevi, ko ti ne gre najbolje, ampak tega je malo," nam je zaupal kanuist z Mosta na Soči, ki se nad peklensko vročino v Avstralije letos ne pritožuje.

"Odlično se da trenirati in tudi termini treningov na vodi so zelo dobri. Prvi trening je dovolj zgodaj zjutraj – trenirali smo tudi že ob šestih zjutraj –, popoldanski termin pa imamo ob 17. ali 18. uri. Terminov si sicer ne moremo sami izbirati, vendar se letos da trenirati, ker ni prevroče."

Ne spreglejte