Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
7. 10. 2015,
15.45

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Jelenc kajak kanu Peter Kauzer Benjamin Savšek Špela Ponomarenko Janić Luka Božič Sašo Taljat Urša Kragelj Eva Terčelj

Sreda, 7. 10. 2015, 15.45

5 let

Na OI v Londonu so se vsi nekaj naučili: pritisk bo treba zdržati

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc je jasen glede olimpijskih iger v Rio de Janeiru, več nejasnosti pa je pri financah.

Za kajakaši in kanuisti je še eno zelo uspešna sezona. Marsikdo je že nehal preštevati medalje z največjih tekmovanj. Direktor kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc meni, da bi lahko bilo v posameznih disciplinah bolje.

"Določene stvari so bile nad pričakovanji, pri nekaterih stvareh pa smo morda pričakovali nekoliko več. V mislih imam predvsem mlajše tekmovalce, ki jim je v prejšnjih sezonah uspelo osvojiti medalje na največjih tekmovanjih, vendar iz tega ne delamo nobene panike," je uvodoma povedal Jelenc, ki se zaveda, da imajo zadaj velik potencial. Nekoliko praznine je le pri dekletih. Kot pravi, bo treba nekaj let počakati, da se kakšna izmed mlajših deklet razvije v pravo tekmovalko.

Slalomisti izpolnili cilje, lepo je presenetila Špela Ponomarenko Janić

Najbolj so bili na udaru slalomisti, ki so na svetovnem prvenstvu v Londonu lovili olimpijske kvote. Več kot uspešno je svojo nalogo opravila kajakašica ma mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. "Slalomisti so svoj načrt izpolnili, saj smo v vseh disciplinah dosegli olimpijske kvote za Rio de Janeiro. Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu osvojil medaljo, Peter Kauzer in naš najboljši dvojec (Luka Božič in Sašo Taljat) sta bila tik za medaljo … Moram omeniti še Špelo Ponomarenko Janić, potem ko se je vrnila po nosečnosti. Njeno šesto mesto na svetovnem prvenstvu in osvojitev kvote za olimpijske igre je velik uspeh. Morda smo nekoliko več pričakovali od Jošta Zakrajška in dvojca Alana Apollonia in Simona Blaževića."

Načrt gradijo na predvidevanjih

Kljub vsem doseženim medaljam sponzorji nimajo pravega posluha. Finančno luknjo skušajo zdaj krpati z manjšimi sponzorji, za pridobitev sponzorskih sredstev pa morajo vložiti veliko več truda. "Težko bitko bijemo s financami, saj do februarja ne bomo vedeli, koliko bomo dobili od fundacije za šport, junija pa bomo izvedeli, koliko bomo dobili od države. Pravzaprav načrtujemo na predvidevanjih. Lahko se zgodijo stvari, kot so se letos, ko smo dobili manj denarja, kot smo računali, in smo morali potem delati rebalans proračuna. Dejstvo je, da bomo morali v letošnji sezoni določene stvari rezati, če želimo doseči zadane cilje. Naš cilj je, da končno pridemo na zeleno vejo. Jasno je, da ne bomo krčili programa za olimpijsko ekipo, zato bomo mogli rezati drugje," razmišlja prvi mož kajakaške zveze.

Vsi se bodo morali dokazati še na izbirnih tekmah

Jelenc upa, da ne bodo ponovili napak z olimpijskih iger v Londonu, ko so bili trije čolni v igri za medalje, a so na koncu domov prišli praznih rok. "V Londonu smo se vsi nekaj naučili. Tokrat nihče ni neposredno uvrščen na olimpijske igre, čeprav imajo nekateri že precej odprto pot do tja. Kljub vsemu se bodo morali prihodnjo sezono dokazati na izbirnih tekmah. Mislim, da se je vsak posameznik kaj naučil na igrah v Londonu."

"Pritisk bo zagotovo, tako kot je bil pred Londonom"

Pred kratkim sta tako Benjamin Savšek kot Peter Kauzer odkrito napovedala boj za olimpijsko medaljo. Ciljev ne skriva niti Jelenc, ki mu je jasno, da bo pritisk na tekmovalce še večji kot leta 2012. "Tudi v Londonu smo merili na medaljo. Če imamo tekmovalce, ki zadnje tri sezone osvajajo medalje na največjih tekmovanjih, to pomeni, da naši tekmovalci spadajo v krog favoritov za medaljo. Kaj se bo zgodilo na olimpijskih igrah, je pa druga zgodba. Pritisk zagotovo bo, tako kot je bil pred Londonom. Treba bo zdržati. V finalu bo treba dobro odpeljati in osvojiti medaljo. V takšnem položaju sta bila v Londonu Peter Kauzer in Benjamin Savšek, a na koncu ni nikomur uspelo."

Ne spreglejte