Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
17. 5. 2011,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kajak kanu Peter Kauzer

Torek, 17. 5. 2011, 16.55

8 let

Mirnovodaši v Račice, slalomisti v Tacnu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski kajakaši in kanuisti so že dodobra vstopili v tekmovalno sezono. Ta konec tedna mirnovodaši odhajajo v Račice, za slalomiste pa se pričenjajo izbirne tekme.

Včeraj so se z evropskega prvenstva v Kraljevu vrnili spustaši. Tam je šestčlanska odprava uspešno zastopala barve Slovenije. Prednjačila sta predvsem Nejc Žnidračič, ki je v šprintu v kajaku osvojil srebro, mladi Blaž Cof pa je v kanuju domov prinesel bron. To je za mladega Cofa, ki je tudi odličen slalomist, prva medalja s članskih prvenstev.

Ta konec tedna so na vrsti zopet mirnovodaši, ki odhajajo že na drugo tekmo svetovnega pokala. Na prvo tekmo svetovnega pokala v Poznanu so odpotovali v nekoliko okrnjeni postavi, saj tam nista tekmovala Nejc Žnidarčič in naša najboljša kajakašica Špela Ponomarenko.

Špela tudi tokrat ni nastopila, saj je staknila poškodbo prsta, tako da ni mogla veslati teden dni. Po besedah Andreja Jelenca sedaj lahko že vesla, vendar so se v njenem taboru odločili, da je bolje, da tekmo v Račicah še izpusti. Na čim manj težav pa upa tudi Nejc Žnidarčič, saj se je po dolgem času usedel v mirnovodaški čoln. ''Danes je bilo kar težko v čolnu, saj delajo čisto druge mišice, a upam, da se bom do tekme v Račicah že privadil,'' je bil optimističen dobitnik srebrne medalje v Kraljevu. Najbolje so se v Poznanu odrezali naš najizkušenejši Jernej Regent Župančič, ki je zasedel 8. mesto, dobro pa sta tekmovala v dvojcu tudi Lovro Leban in Rok Kuk, ki sta zasedla 5. in 8. mesto.

Lovro in Rok upata, da sta formo s prve tekme popravila in da se lahko nadejata boljše uvrstitve. ''Na to tekmo odhajamo z večjim optimizmom. Želiva si več kot na prvi tekmi. Upam, da se bo vse sestavilo in bova na tekmi pokazala tisto, kar znava. Edino tako lahko iztisneva vse iz sebe in uživava v veslanju, kajti doslej je bilo v čolnu eno samo 'matranje','' je uvodoma dejal Lovro, ki je po prvi tekmi povedal, da v čolnu z Rokom še nista dovolj stabilna in usklajena, a meni, da je sedaj drugače. ''Dobila sva nov čoln in nekako še iščemo prave nastavitve v njem, a mislim, da je določen napredek že viden. Menim, da sva na pravi poti, da se izvlečeva iz omenjenih težav,'' je še dodal primorski kajakaš, ki ima z Rokom že medaljo s svetovnega pokala.

Kauzer je treniral več kot je načrtoval

Zares pa bo tokrat šlo tudi med slalomisti. V Tacnu se bodo na močni mednarodni tekmi (ICF ranking) merili slalomisti. Kar je morda še pomembneje, bo tekma štela za izbirno za vstop v slovensko reprezentanco.

Zaradi lanskih vrhunskih rezultatov so se v ekipo že kvalificirali Urša Kragelj, Peter Kauzer in Jure Meglič. Naš prvi kajakaš zadnjih let Peter Kauzer je s pripravami na sezono zadovoljen, saj je opravil več treninga kot v preteklih sezonah. ''S pripravami na letošnjo sezono sem izredno zadovoljen, saj sem opravil več treninga, kot sem načrtoval. Predvsem zadnji trije tedni so bili zares peklenski, tako da se moram sedaj samo dobro spočiti in na izbirnih tekmah pridobit tiste prave občutke v čolnu, tako da imam zares dobro podlago za prihajajoče evropsko prvenstvu v Španiji. Tam pa so moji cilji jasni,'' je povedal Hrastničan, ki je leta 2009 prav na tej progi osvojil naslov svetovnega prvaka, tam pa je dosegel tudi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Gleda na to, da je Peter že uvrščen v ekipo, je lahko podal oceno, kdo so še glavni kandidati za uvrstitev v reprezentanco za evropsko prvenstvo. ''Mislim, da bo kar zanimiv boj za preostalo tretje mesto v reprezentanci. Največjo borbo pričakujem med Dejanom Kraljem in Janošem Peterlinom, ki sta bila že lani v ekipi za svetovni pokal, kjer lahko tekmujejo štirje slovenski čolni. Seveda pa lahko presenetijo tudi mladi tekmovalci iz ozadja. V mislih imam predvsem mladinca Simona Brusa in Martina Albrehta,'' je še povedal aktualni evropski prvak iz Bratislave.

Ne spreglejte