Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
9.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mina Markovič Maja Vidmar Chamonix Roman Krajnik

Torek, 9. 7. 2013, 9.12

3 leta, 2 meseca

Mina Markovič včasih kar leti po steni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski tekmovalci se z velikimi pričakovanji odpravljajo v Chamonix, kjer se bodo ob koncu tedna merili za naslove najboljših v Evropi v težavnostnem plezanju. Prva favoritinja je Mina Markovič.

Vodji slovenske odprave v priljubljenem zimskošportnem in alpinističnem središču ob vznožju masiva Mont Blanca Simon Margon in Roman Krajnik sta sestavila ekipo, v kateri so poleg Markovičeve še Maja Vidmar, Tina Šušteršič, Jure Raztresen ter debitanti na evropskih prvenstvih Sergej Epih, Domen Škofic in Martin Bergant. V ekipi zaradi slabše forme ni nosilca dveh kolajn z EP Klemena Bečana, ki se ni kvalificiral niti na naslednji dve tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu (19. in 20. julija) in Imstu (9. in 10. avgusta). Tik pred zdajci je že zagotovljen nastop na letošnji najpomembnejši tekmi zaradi poškodbe prsta na roki odpovedal Urban Primožič.

Chamonix, kjer so bile leta 1924 prve zimske olimpijske igre v zgodovini, je Slovencem dobro znan, saj je tradicionalna postaja karavane svetovnega pokala v športnem plezanju. "Mislim, da so vsi zelo dobro pripravljeni. Naredili smo res zelo dobre treninge, odlične so bile enotedenske priprave v Švici, kjer smo se pripravljali na štirih različnih velikih stenah. Redne treninge smo imeli pri nas doma v Škofji Loki in Kranju, tri dni smo preživeli tudi v Avstriji v Bad Mitterndorfu ter na Dunaju, kjer imajo odlične pogoje za trening. Mislim, da smo opravili krog zelo kakovostnih priprav pred evropskim prvenstvom, da so vsi dodali še nekaj malenkosti k dvigu forme, tako da so izredno dobro pripravljeni in lahko z veseljem pričakujemo prvo tekmo v težavnosti in hkrati enega izmed večjih letošnjih ciljev," je trener Roman Krajnik strnil vtise po zadnjem treningu v športno plezalnem kotičku v škofjeloški dvorani Poden.

Na zadnjem EP je bila na nehvaležnem četrtem mestu

Krajnik, ki stoji za velikimi dosežki najboljše slovenske športne plezalke Markovičeve, na EP meri zelo visoko. Prepričan je, da bo Markovičeva v Chamonixu nadgradila bron v težavnosti z za Slovence najuspešnejšega EP doslej, leta 2008 v Parizu, ko je bila Vidmarjeva srebrna, Natalija Gros pa četrta: "Za Mino lahko napovem, da gre 'mirne duše' na zmago, ker je pripravljena tako dobro, kot že dolgo ne. Tudi za Majo lahko rečem, da je kljub vsem poškodbam in težavam v letošnjem pripravljalnem obdobju vseeno naredila zelo dobre zadnje treninge. Osebno pričakujem od obeh vsaj finale in definitivno vidim kar obe na 'štengah'. Konkurenca je sicer praktično ista kot na svetovnih pokalih, od boljših iz svetovne konkurence bosta manjkali le Japonka Momoka Oda in Južnokorejka Jain Kim."

"Od zadnjega EP (Imst/Innsbruck 2010) so minila že tri leta. Takrat sem v težavnosti zasedla nehvaležno četrto mesto, v teh treh letih pa se je marsikaj zgodilo, tako da mislim, da je zdaj položaj povsem drugačen. Na tekmo ne gledam kot na izboljšanje najboljšega svojega dosežka na EP, ampak da pokažem, kje in kaj trenutno sem. Prepričana sem, da so tudi druge punce trenirale in bodo prišle na tekmo zelo dobre pripravljene. Je pa prva tekma v težavnosti v sezoni, zato ne vemo, kje smo. Lahko pa rečem, da na kakšnih treningih opažam, da včasih kar letim po steni in ni smeri, ki bi jo lahko sestavil trener, da bi bila zame pretežka. Mislim, da se nimam česa bati. Če bo še malo sreče na moji strani in ob pravi dnevni formi, mislim, da mora iti vse po načrtih. Že tako in tako je vzdušje v naši ekipi dobro, skozi priprave pa opažam, da je vedno boljše," je pred odhodom v Francijo povedala prva slovenska adutinja Mina Markovič, ki jo v začetku avgusta kot edino slovensko športno plezalko čaka še nastop na svetovnih igrah v kolumbijskem Caliju.

Maja Vidmar težko govori o realnih ciljih

"Grem optimistično na tekmo, na kateri vem, da je vse mogoče. Se že zelo veselim, saj nimam nekega bremena, da moram kaj braniti. Od sebe pričakujem dobro plezanje, upam, da dobro borbo in da bom dala vse od sebe. Ne razmišljam o tem, kaj moram, kaj lahko, česa ne morem, šla bom 'na polno'. Težko govorim o realnih ciljih, kajti pred mano je prva tekma v sezoni, kar je po svoje tudi dobro, da se ne obremenjujem s cilji. Finale je vsekakor dosegljiv, ne smem pa si privoščiti kakšne večje napake. Za kaj večjega sem pripravljena, bomo videli, kako se bo izšlo," pa je dejala Maja Vidmar. Škofjeločanka je kot edina predstavnica zdajšnje generacije nastopila tudi na EP v Chamonixu leta 2002, ko je na evropskih prvenstvih debitirala z 12. mestom, zdaj že tekmovalno upokojena Martina Čufar pa je bila druga.

Ne spreglejte