Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 2. 2015,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miki Muster plavanje Prešernove nagrade

Nedelja, 8. 2. 2015, 12.48

8 let

Miki Muster: Samo v vodo skočim, splezam iz bazena in kolajna je moja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Doma kolesarim na sobnem kolesu, dvigujem uteži in vadim z elastikami," pravi Miki Muster in s tem dokazuje, da tudi pri 89 letih ni prepozno za šport.

Miki Muster, letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki s sabo še vedno redno prenaša svinčnik, s katerim vam z veseljem nariše katerega od svojih najbolj prepoznavnih junakov, najraje kar Trdonjo, ker ta menda zahteva najmanj truda, je kljub častitljivim 89 letom še vedno aktiven. Ne sicer tako, kot bi želel, a za sprehode se vedno najde čas. Pa to še ni vse.

Kolesari, dviguje uteži, vadi z elastikami in se sprehaja

"Doma kolesarim na sobnem kolesu, dvigujem uteži in vadim z elastikami, vsak dan grem na Žale obiskat ženin grob, sprehajam se, hodim po raznoraznih opravkih, popoldne pa počivam. K sreči imam tudi vrt, kjer je kar naprej treba nekaj početi, pa veliko stopnic, kuham, likam in pospravljam in tudi to je neke vrste šport," je povedal v nedavnem intervjuju za Sportal.

Simbioza giba ga znova spravi v plavalni pogon

Oktobra lani je Muster postal ambasador vseslovenskega projekta Simbioza giba, ki, tako kot je pred leti starejše navduševal za odkrivanje računalniških skrivnosti, zdaj to poskuša storiti z gibanjem. Muster je to poskušal s plavanjem. Tako kot je to počel v mladosti, ko je v rodni Murski Soboti plavalne analfabete učil plavalnih osnov.

Murskosoboški plavalni začetki

"V Murski Soboti so mi dodelili tiste, ki se niso utopili (smeh, op. p.). Moral sem jih naučiti plavalnih osnov, zato da so lahko hodili na tekmovanja. Tekmovali smo z manjšimi klubi, kot sta na primer Celje in Radovljica, ki takrat še ni imela rekorderjev. Preprosto so nas naložili na tovornjak, nas nahranili z mineštro, ponudili nastanitev v šolah, potem pa smo plavali," se je spominjal.

Plavalno se je upokojil pri 23 letih. "To so bila kar standardna leta za slovo. Bilo je povsem drugače, kot je danes. Če si na treningu preplaval 500 metrov, si že mislil, kaj si, tisoč metrov je preplaval le malokdo. Ni bilo tako kot danes, ko plavalci trenirajo ure in ure v bazenu, potem pa še dvigujejo uteži," je pojasnil Muster, ki se je specializiral za prsno tehniko. "Potem sem se naučil še kravl, potem pa za plavanje tako ali tako ni bilo več časa. Poročil sem se, preselil v Nemčijo in se posvetil risanju."

Pri 65 letih odkril nov talent

Ko je dopolnil 65 let, se je vrnil iz Nemčije z namenom, da se zdaj končno posveti svoji ženi, svoji muzi in svoji ljubici. Povsem po naključju pa tudi plavanju. "Z ženo sva se odpeljala na morje, tam pa sem dokaj hitro začel premagovati precejšnje razdalje – plaval sem na primer od Umaga do cementarne –, kar je naneslo približno tri kilometre, pa nisem bil prav nič utrujen. Pa že 40 let nisem zares plaval. Saj veste, z ženo sva se bolj namakala oziroma kopala, plavala pa res nisva."

Svetovni in evropski prvak

Ker je začutil, da mu gre plavanje dobro od rok, se je odpravil na Plavalno zvezo Slovenije in jih prosil, naj mu pokažejo rezultate, ki jih je doseglo deset najboljših plavalcev seniorjev v Evropi.

"Ugotovil sem, da bi se brez truda lahko uvrstil med najboljše tri. Začel sem bolj resno trenirati, kupil sem si celo štoparico in se kmalu vrnil na PZS. Tokrat sem želel preveriti rezultate najboljših plavalcev na svetovnem prvenstvu. In tudi tu bi se z lahkoto uvrstil med najboljše tri. In sem začel.

Najprej sem se udeležil svetovnega prvenstva v Münchnu, kjer sem zmagal na maratonski razdalji, na 800, 400 in 200 metrov pa sem bil tretji, na evropskem prvenstvu v Franciji prihodnje leto, mislim, da je bilo to leta 2003, sem bil v maratonu spet najhitrejši, na 400 metrov pa sem končal kot drugi," je povedal priljubljeni animator, ki pa je pozneje zaradi ženine bolezni in skrbi zanjo plavanje povsem opustil.

No, vse do oktobra lani in do projekta Simbioza giba. Takrat ga je spet zamikalo.

"Seveda razmišljam o tekmi, a za kaj takega bom moral resno trenirati. Za to pa potrebujem boljše pogoje. Ne morem trenirati v toplicah, kjer ni proge, tako da se ti kar naprej nekdo nastavlja. To ni noben trening. Lahko bi poskusil trenirati na fakulteti za šport, dva- do trikrat na teden bi se mi prav gotovo poznalo.

Svoje najboljše rezultate sem dosegel v kategoriji masters, od 75 do 85 let, zdaj me čaka kategorija od 85 do 90 let, prav kmalu pa tudi nad 90. In ko bom čez leto dni prestopil še v višjo kategorijo, nad 90 let … Ja, tam pa nimam prav nobene konkurence! Samo v vodo skočim, splezam iz bazena in kolajna je moja (smeh, op. p.)," se je namuznil Muster, ki je svoji bogati zbirki nagrad sinoči dodal še eno, Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Ne spreglejte