Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
17.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

evropsko prvenstvo Lucija Polavder Montpellier

Sobota, 26. 4. 2014, 17.44

7 let, 12 mesecev

Matjaž Ceraj peti na EP v Montpellierju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski judoist Matjaž Ceraj je na evropskem prvenstvu v Montpellierju osvojil peto mesto. Lucija Polavder sedma.

Ceraj je med borci nad 100 kilogramov v borbi za bron izgubil proti Nemcu Andreju Breitbarthu. Lucija Polavder je bila med borkami nad 78 kg sedma, Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg in Miha Žgank med borci do 90 kg pa sta ostala brez uvrstitev.

Ceraju se tudi v četrto ni izšlo, še četrtič se je na prvenstvih stare celine moral zadovoljiti s petim mestom. Znova mu je za odličje zmanjkalo malo, danes se je kar dvakrat boril na zlato točko, enkrat je bil uspešen, v borbi za bron pa ne.

Ceraj je danes uvodoma ugnal Madžara Barno Bora. Uspel mu je met za vazari, prednost pa je varovanec trenerja Franca Špesa zadržal do izteka petih minut borilnega časa. V četrtfinalu mu je načrte prekrižal Litovec Marius Paskevičius, ki je z dvema vazarijema in s tem metom za ipon borbo končal predčasno, Ceraj pa je svojo priložnost iskal skozi repasaž, kjer je po maratonskem, skoraj osem minut trajajočem boju na zlato točko, zmagal s kaznijo manj proti Ukrajincu Stanislavu Bondarenku. Slednji je bil sicer doslej v štirih dvobojih kar trikrat boljši od varovanca trenerja Franca Špesa.

"Ne vem, kaj naj sploh rečem, še četrtič sem brez kolajne. Sicer na zvezi že dolgo opozarjam, da mi manjka sparinga z borci moje kategorije, to je tisto, kar v takšnih težkih dvobojih na koncu odloča. To kolajno si res želim, a mi očitno ni usojena. Rečem lahko le, da jo bom poskusil osvojiti še petič, upam, da mi enkrat uspe," ni puške v koruzo vrgel Matjaž Ceraj, ki bo evropsko kolajno lovil tudi prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Glasgowu.

"Zdaj sem psihološko povsem uničen, tako da ne vem, kaj bo jutri na ekipni tekmi. Poskušal se bom regenerirati in pomagati ekipi. Držim pesti, boril se bom po zmožnostih in upam, da pridemo čim dlje," pa je pred nedeljsko ekipno tekmo še dejal Ceraj.

Nekoliko manj uspešna je bila Polavderjeva, ki je v Montpellierju branila naslov. Polavderjeva se je zaradi manjšega števila nastopajočih uvrstila neposredno v četrtfinale, kjer je po zlati točki izgubila proti Larisi Čerić iz Bosne in Hercegovine. V repasažu je izgubila še proti Belorusinji Marini Sluckaji in ostala brez borbe za bron ter se morala zadovoljiti s sedmim mestom.

"Borke se dobro poznamo med sabo, saj nas je malo. Obe nasprotnici sem že premagovala, tukaj pa se mi je malo poznal tudi primanjkljaj kilogramov. Ker so borbe zdaj za minuto krajše, lahko tekmice to izkoristijo v svojo korist, sama sem jih namreč po zaslugi boljše kondicijske priprave premagovala v zadnjih minutah. Tokrat sem naredila napako, padla na kolena, kar je sodnik upravičeno kaznoval, tako da sem morala priznati poraz," je po sedmem mestu dejala Lucija Polavder, ki se bo zdaj osredotočila še na nedeljsko ekipno preizkušnjo.

Nastop se je ponesrečil Žganku in Velenškovi. Evropska podprvakinja iz Budimpešte 2013 Velenškova je proti Nizozemki Guusje Steenhuis najprej povedla, a nato naredila napako, kar je znala nasprotnica izkoristiti. Žgank je proti Rusu Kirilu Voprosovu izgubil po kaznih, oba pa sta po uvodnih porazih tako ostala brez uvrstitev.

Prvenstvo se bo v nedeljo končalo z ekipnimi borbami. Slovenski izbrani vrsti bosta nastopili tako v ženski kot tudi moški konkurenci. Kimono bo po daljšem času na tekmovanju oblekla tudi olimpijska prvakinja Urška Žolnir, ki se bo na večjem tekmovanju borila prvič po Londonu 2012, kjer si je priborila naslov olimpijske prvakinje. Slovenske judoistke se bodo pomerile z ekipo Bosne in Hercegovine, judoisti pa s Španci.

Ne spreglejte