Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
18.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Luka Špik slovo veslanje

Četrtek, 26. 11. 2015, 18.51

6 let, 7 mesecev

Luka Špik išče poslovnega partnerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Luka Špik po slovesu od tekmovalne kariere ostaja v Londonu, kjer, kot je povedal na poslovilnem informansu, vstopa v fitnes industrijo in išče poslovnega partnerja.

36-letni Luka Špik je danes potegnil črto pod svojo plodovito športno kariero, ki jo je zaznamoval popoln komplet olimpijskih medalj, ki jih je osvojil na petih olimpijskih igrah. Vedno z nasmeškom na obrazu, pogosto norčav pa hkrati tudi piker, je na spektakularni prireditvi v Vili Bled, poimenoval jo je informans, na povsem svojstven način izpovedal vse, kar mu je ležalo na duši. Tudi to, da po letu dni tekmovalnega premora ne čuti želje po nastopanju. Ne pogreša tekem. Na kratko: "Tega nočem več," je dejal. Zdaj v Londonu, ki je že leto dni njegov drugi dom, vstopa v fitnes industrijo in išče partnerja za nov projekt.

Luka, brez dvoma ste presenetili z izborom načina, s katerim ste javnosti sporočili odločitev o koncu vaše športne poti. Običajno smo besedam o slovesu priča na čustev polnih novinarskih konferencah, vi pa ste ubrali povsem svojo pot. Podobno kot Nejc Zaplotnik, katerega besede si je v uvodu izposodil dramski igralec Pavle Ravnohrib. Zakaj ste se odločili za tako formo slovesa? Takoj, ko sem bil prepričan, da je odločitev o slovesu dokončna, sva začela s Polono (Lukovo partnerko, pevko Polono Kasal, op. a.) sestavljati sestavljanko, kje bi lahko prireditev izvedli in na kakšen način. Seveda smo bili omejeni s finančnimi sredstvi, zato sem bil toliko bolj vesel, da so nam v Vili Bled ponudili roko in nam prepustili veliko dvorano, hvaležen pa sem tudi Vili Podvin, ki je poskrbela za catering.

Informans, kot ste poimenovali prireditev, je režiral Matjaž Berger iz Anton Podbevšek Teatra. Že vaša partnerka Polona je omenila, da ste stari znanci. Res je, poznamo se že kar nekaj let in če le imam čas, se odzovem povabilu in si ogledam njihove predstave. Všeč mi je Matjažev minimalistični in pomenski princip, kjer se moraš v sporočilnost malo bolj poglobiti, kot je to običajno.

Pavle Ravnohrib je prebral vaš t. i. manifest. Ste ga napisali sami ali so ga v vašem imenu napisali drugi? Manifest je v 95 odstotkih moje delo. Sem ga pa dal prebrati tudi Poloni in Matjažu, ki sta ga spremenila le toliko, da bolj gladko teče.

V manifestu ste poleg iskrenih misli o strahovih, samoti, pritiskih kritično ost uperili tudi v medije, češ da so enake dosežke vašega partnerja (Iztoka Čopa, partnerja v dvojnem dvojcu, op. a.) vedno obravnavali drugače, da so bili cenjeni bolj kot vaši. Ste želeli biti še bolj ostri? No, če povem po pravici, moram reči, da sem se namenoma zadrževal pretirane kritičnosti. Menim, da imam kritiziranje nekako v sebi, to pa ni najbolj simpatično. Mislim, da sem se tega nalezel od Iztoka (smeh, op. a.).

S tem mislite na vašo izjavo, s katero ste leta 2013 opozorili na nestrinjanje z višino nagrade alpski smučarki Tini Maze, češ da je diskriminatorna do enakovrednih uspehov v drugih športih? Ne, za to izjavo še vedno stojim. Prav tako kot sem mislil resno, ko sem vas, medije, pozval, naj me kdo kaj vpraša med prireditvijo. Ne vem, zakaj je tako. Če imajo v tujini pred seboj olimpijskega prvaka, ga zasujejo z vprašanji, pri nas pa ne. Specifični smo. Želel sem, da bi mi vsi javno zastavili vprašanja, lahko bi trajalo tudi uro. Ne bi me motilo. Tako bi vsak dobil nekaj novih informacij, pri nas pa vsak raje počaka na svojih pet, deset minut.

Sicer pa mislim, da se je prireditev res dobro iztekla.

Ste v občinstvu opazili kaj solznih oči? Nisem, sem pa sam imel kar nekaj težav, potem pa je aplavz stvari še dodatno poslabšal. Tudi Miloš Janša je bil kar na meji. Vsaj tako mislim.

Javno ste izpostavili njegovo vlogo pri vaših uspehih. Da je vaš prijatelj, mentor, sodelavec. Tudi v pogovoru za Sportal je priznal, da mu je to res veliko pomenilo in da ni res, kot ste sami omenili, da so vrhunski športniki egoisti, pač pa da so, kot je dejal, samo egocentriki, saj drugače ne bi uspeli. No, to je res.

Kot že rečeno, izpostavili ste različno pojmovanje dosežkov vašega veslaškega partnerja Iztoka Čopa, s katerim sta bila, kot ste dejali, kot star zakonski par, in vaših, pa čeprav so bili enaki. Mislim, da o tem doslej javno še niste govorili. Kako to, da ste se odločili zdaj? Čop je dejal, da ga je to presenetilo to, da ste vsa ta leta imeli tak občutek. S to izjavo sem želel "podrobiti" novinarjem, ne pa očitati Iztoku, kot so nekateri napačno razumeli. V javnosti je vedno vladalo mnenje, da je bil Iztok zaslužen za vse najine uspehe, medtem ko so mene obravnavali kot nekega mulca, "tamauga", ki se je znašel zraven.

Verjetno zato, ker ste bili na začetku vajine skupne poti res zelo mladi, ker ste pogosto menjali barvo las in podobno. Ja, no, to se je kar nekako obdržalo. Saj ne, da se zdaj hudo obremenjujem s tem, je pa dejstvo, da je ta razlika vedno bila in vedno bo. Moja mami hrani kliping vseh objav o naju in tudi tam se to opazi.

Saj ne gre za to, kako pogoste se naju omenja, ampak zato, kako se naju omenja. Roko na srce, Iztok je bil večkrat izpostavljen, vedno je pisalo, da je nastopila Iztokova ekipa, Iztokov kvartet. Vendar še enkrat, on ni kriv za to. Ta opazka je letela izključno na novinarje.

Zakaj menite, da niste nikoli postali oblegana marketinška figura? Človek bi mislil, da se bodo sponzorji dobesedno pulili za vas. Bili ste uspešni, zabavni, prijetnega videza, popoln paket. Ne vem, to morate vprašati druge.

Mislite, da zaradi športa, ki ni tako komercialen kot nekateri drugi? Ne vem, morda sam nisem za to storil dovolj, je pa tudi res, da nekega pretiranega zanimanja ni bilo. Pa tudi pozneje, ko sem se pogovarjal s potencialnimi sponzorji, so bili vedno neki izgovori, ti pa niso bili ravno najbolj objektivni.

Že dobro leto dni s Polono živita v Londonu. Že prej ste omenili, da tam olimpijske medalje odpirajo precej več vrat kot v Sloveniji. Ste se tja odpravili brez predhodnih temeljev ali ste jih vendarle postavili že prej? So v fitnes studiu, kjer trenutno delate, vedeli, kaj in kdo ste? Za nekatere stvari smo poskrbeli že prej, nekaj pa se gradi še zdaj.

Omenili ste, da je vaš fitnes projekt na nivoju start-upa. Boste zanj na kateri od spletnih platform za zbiranje denarja zbirali sredstva za zagon? Bolj kot to iščem partnerja, z uporabo besede start-up pa sem mislil bolj na to, da smo na tem področju začetniki.

Ste lahko bolj konkretni? Ko bo kaj več dorečenega, bom to z veseljem delil, do takrat pa naj ostane skrivnost.

Ne spreglejte