Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 9. 2019,
18.21

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Mia Krampl Jessica Pilz Lučka Rakovec

Nedelja, 29. 9. 2019, 18.21

4 leta, 6 mesecev

Svetovni pokal, težavnost, Kranj, finale

Lučka Rakovec v Kranju, ki se poslavlja s tekmovalnega koledarja, do uspeha kariere #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
plezanje težavnost Kranj | Lučka Rakovec je v Kranju priplezala na tretje mesto in dosegla uspeh kariere. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Lučka Rakovec je v Kranju priplezala na tretje mesto in dosegla uspeh kariere.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

18-letna Lučka Rakovec je pred domačimi navijači v dvorani Zlato polje v Kranju s 3. mestom dosegla uspeh kariere. Prvič v članski konkurenci se je zavihtela na zmagovalni oder in si soj žarometov razdelila s trenutno najboljšo tekmovalko v težavnosti, komaj 15-letno Južnokorejko Chaehyun Seo in lansko svetovno prvakinjo Jessico Pilz iz Avstrije. Uspeh Rakovčeve je dopolnila Mia Krampl na 7. mestu, medtem ko je prva favoritinja in glavni magnet za deljenje avtogramov v kranjski dvorani, Janja Garnbret, po napaki obstala v polfinalu (13. mesto). V moški konkurenci, ki je minila brez slovenskih predstavnikov, je slavil Čeh Adam Ondra, edini, ki je v finalu splezal do vrha smeri.

Čeprav je tekma v težavnosti potekala ravno v času finalne odbojkarske tekme v Parizu in je marsikdo v slogu "multitatskinga" z enim očesom na mobilniku ali računalniku spremljal še odbojkarsko dogajanje v dvorani Bercy, so najboljši športni plezalci in plezalke na svetu v Kranju tudi tokrat lahko uživali ob bučni navijaški podpori, ki jo že tradicionalno zagotavljajo slovenski ljubitelji plezanja.

Glavni poudarki težavnostne preizkušnje v Kranju (foto: Peter Podobnik/Sportida):

Fotogalerija
1 / 44

Že ob 8. uri prvič v steno

Nedeljski program se je začel že zgodaj zjutraj. Ob 8. uri se je začel polfinale, ki je postregel z največjim presenečenjem tekme. Janji Garnbret, nesporni plezalni kraljici zadnjega obdobja, trikratni svetovni prvakinji iz Hačiodžija na Japonskem, se je pripetila napaka, ki jo je stala finala pred domačim občinstvom. 13. mesto ni bilo dovolj za preboj v popoldanski del, kjer bi se bržkone borila za uvrstitev na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Le dve Slovenki v finalu

Tako sta se v boj za odličja prebili le dve Slovenki, Lučka Rakovec s sijajnim drugim dosežkom polfinala, in Mia Krampl, svetovna podprvakinja v težavnosti, s šestim. Ostalih sedem Slovenk oz. Slovencev je sicer resda obstalo v polfinalu, a so tam zabeležili zelo solidne uvrstitve. Tjaša Kalan je bila deseta, Lana Skušek mesto za njo, Garnbretova je bila kot rečeno 13., kar je njena najslabša uvrstitev v Kranju, Mina Markovič, ki je v Kranju zmagala kar štirikrat, pa je zasedla 15. mesto.

Petnajsti je bil na koncu tudi Martin Bergant, Anže Peharc se je uvrstil mesto za njim, Luka Potočar pa je bil 13.

Garnbretova v šoku

"Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku. Se je moralo tudi to zgoditi," je po ponesrečenem nastopu dejala Janja Garnbret. | Foto: Stanko Gruden, STA "Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku. Se je moralo tudi to zgoditi," je po ponesrečenem nastopu dejala Janja Garnbret. Foto: Stanko Gruden, STA

Janja Garnbret je bila, tako kot večji del dvorane, ki je spremljal dopoldanski polfinale, v šoku.

"Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku," je povedala za STA, "a se je moralo tudi to zgoditi. Žal mi je, da nisem mogla plezati v finalu na domači tekmi, ampak sem si ga pa vsaj enkrat ogledala kot gledalka.

Hotela sem prikazati dobro plezanje na domači tekmi in sem mogoče sama sebi naložila preveč pritiska, svoje pa je zahtevala tudi celoletna utrujenost.

Nisem se tako dobro počutila, očitno pride tudi tak dan," je še povedala Korošica, in priznala, da je bila pred tekmo precej nervozna.

"Očitno se nisem mogla otresti pritiska na domači tekmi. Je pa bila to dobra šola in upam, da se bom iz tega kaj naučila. Z dvignjeno glavo naprej," je v optimističnem slogu sklenila 20-letnica s šestimi naslovi svetovne prvakinje, ki je bila še dan prej zelo prepričljiva, saj je v kvalifikacijah zaostajala samo za Japonko Ai Mori.

V tretje gre res rado

Tako je reševanje slovenske časti v Kranju padlo na ramena Kramplove in Rakovčeve, ki sta v Kranju prvič nastopili v finalu.

V smeri se je bolje znašla 18-letna Lučka Rakovec, hči kranjskega župana Matjaža Rakovca, ki se je danes prvič v članski konkurenci (v njenem tretjem finalu) zavihtela na zmagovalni oder.

Da se je to zgodilo prav pred domačim občinstvom, je dodatna pika na i, in smejalo se ji je po tekmi, ko je vestno uresničevala želje številnih mladih plezalcev, ki so si zaželeli selfija in avtograma nove slovenske junakinje Kranja.

Intervju z Lučko Rakovec si boste na Sportalu lahko prebrali jutri dopoldne.

"Pika na i je, da se je to zgodilo pred domačim občinstvom," pravi Rakovčeva. | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Pika na i je, da se je to zgodilo pred domačim občinstvom," pravi Rakovčeva. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Precej manj nasmejana, tudi s solzami v očeh, pa je svoj nastop in 7. mesto ocenjevala Mia Krampl. Ni skrivala, da se tekma ni razpletla po njenih željah, se je pa razveselila plezanja v finalu. Da bi jo strl pritisk domače javnosti, je zanikala.

Sezona je dolga, a še zdaleč ni končana

Čeprav je sezona že zelo dolga in je vrhunec, svetovno prvenstvo, že zdavnaj za tekmovalci, pa tekmovalne sezone še ni konec.

Prihodnji konec tedna jih čaka evropsko prvenstvo v težavnosti, ki ga gosti Edinburg, po dveh tekmah svetovnega pokala v težavnosti pa so konec novembra v francoskem Toulusu na sporedu še olimpijske kvalifikacije, kjer se bodo najboljši merili v kombinaciji (hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje).

Mia Krampl je kranjsko tekmo sklenila na sedmem mestu. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Mia Krampl je kranjsko tekmo sklenila na sedmem mestu. Foto: Peter Podobnik/Sportida Garnbretova in Kramplova sta potrdili, da se bosta vseh naštetih preizkušenj udeležili, medtem ko bo Garnbretova evropsko prvenstvo in olimpijske kvalifikacije izpustila. Za zdaj je edina v slovenski plezalni vrsti, ki si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Tokio.

V moški konkurenci je slavil Čeh Adam Ondra. | Foto: Peter Podobnik/Sportida V moški konkurenci je slavil Čeh Adam Ondra. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Četrta kranjska zmaga za Čeha

Pestro je bilo tudi v moški konkurenci. Od osmih finalistov jih je kar šest že zmagalo na tekmi svetovnega pokala. Na koncu je slavil legendarni češki plezalec Adam Ondra, ki je edini splezal do vrha, v Kranju pa se je v svojem prepoznavnem slogu veselil že svoje četrte kranjske zmage. Na Zlatem polju je češki himni prisluhnil že v letih 2009, 2014 in 2015.

Drugo mesto je osvojil Japonec Kai Harada, tretje pa Španec Alberto Gines Lopez.

Zadnjič?

Tekme svetovnega pokala v Kranju prihodnje leto ni na tekmovalnem koledarju Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Razlog naj bi bila premajhna stena za izvedbo kvalifikacij na štirih smereh hkrati oz. premajhna dvorana.

Predsednik IFSC Italijan Marco Scolaris je danes v pogovoru za nacionalni radio še enkrat potrdil, da kranjska tekma ni uvrščena na tekmovalni koledar svetovnega pokala v sezoni 2020. Kot je dejal, smo v Sloveniji malce zaspali, pojavili so se novi gostitelji.

Na njegovo pripombo so se že odzvali na Planinski zvezi Slovenije. Matej Planko, generalni sekretar PZS, je dejal, da se na zvezi že dlje časa zavedajo težav, ki jih imamo z neustrezno infrastrukturo.

"Pristojno ministrstvo že opozarjamo na to problematiko, želimo si primeren razpis. Trenutno je v pripravi več projektov postavitve plezalnih centrov na različnih lokacijah po Sloveniji. Edina hitra rešitev za tekmo svetovnega pokala v Kranju je najem ali gradnja mobilne plezalne stene in organizacija dogodka na prostem, kot je že na nekaj drugih prizoriščih v tujini. Za izvedbo te ideje pa potrebujemo izdatna dodatna sredstva, saj se že zdaj proračun tekme približuje 100.000 evrom. To možnost bomo v naslednjih mesecih preučili, in če se bo izšlo, bomo poslali tudi ponudbo za organizacijo tekme na IFSC," je povedal Planko.

Med možnimi kandidati za kranjsko tekmo se omenja Inzai na Japonskem.

Lučka Rakovec Kranj
Sportal Razočaranje za Janjo, Lučka in Mia na domači tekmi v odličnem položaju
Ne spreglejte