SiolNET. Sportal Drugi športi
1,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Svetovni pokal v športnem plezanju, težavnost (Kranj)

Razočaranje za Janjo, Lučka in Mia na domači tekmi v odličnem položaju

1,36

termometer

Lučka Rakovec Kranj | Lučki Rakovec se v domačem Kranju nasmiha uspeh kariere.   | Foto: Stanko Gruden, STA
Lučki Rakovec se v domačem Kranju nasmiha uspeh kariere. Foto: Stanko Gruden, STA

Najboljši športni plezalci in plezalke na svetu so v Kranju že opravili s polfinalnimi boji tekme v težavnostnem plezanju. Slovenski izkupiček je le delno zadovoljiv. Med osmerico finalistk sta se uvrstili Lučka Rakovec (38+) in Mia Krampl (34+), medtem ko se je prvi favoritinji za zmago, trikratni svetovni prvakinji Janji Garnbret, nastop ponesrečil. Višina 27+ je zadostovala zgolj za zanjo skromno 13. mesto, kar je bilo premalo za preboj med najboljšo osmerico. Moški finale bo minil brez slovenskih predstavnikov. 

V ženskem finalu z začetkom ob 17.15 bomo poleg Lučke Rakovec in Mie Krampl, svetovne podprvakinje v težavnosti, ki se bosta v steno podali z 2. oz. 6. izhodišča, danes spremljali Japonko Ai Mori, Korejko Čaehjun Seo, vodilno v seštevku težavnosti, še eno Japonko Natsumi Hirano, Belgijko Anak Verhoeven, Avstrijko Jessico Pilz, svetovno prvakinjo v težavnosti iz Innsbrucka, in še tretjo predstavnico Japonske v finalu Mei Kotake.

Janja Garnbret Kranj | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Glavni favoritinji za zmago Janji Garnbret se je zataknilo na oprimku 27+. To je zadostovalo zgolj za 13. mesto, kar je premalo za preboj v finale. Kot je povedala po tekmi, se kot kaže ni mogla otresti pritiska na domači tekmi. "Zgodila se mi je napaka," je bila razočarana 20-letna šampionka, ki je bila po kvalifikacijah odlična druga.

Tjaša Kalan je dosegla 10. višino polfinala, Lana Skušek je bila 11., izkušena Mina Markovič pa 15. Lanska zmagovalka, Korejka Džain Kim, je z višino 34+ in 9. mestom polfinala za las ostala pred vrati finala.

Mina markovič Kranj | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Jain Kranj | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Moški finale brez Slovencev

Zelo zanimiv bo tudi moški finale, a bo minil brez slovenskega pridiha. Trije slovenski polfinalisti so bili prekratki za finale. Luka Potočar je zasedel 13. mesto, Martin Bergant je bil 15., Anže Peharc pa mesto za njim.

Anže peharc Kranj | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Martin Bergant Kranj | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

V osmerici finalistov je kar šest zmagovalcev tekem v svetovnem pokalu. Vodilno trojico sestavljajo sama znana imena: Čeh Adam Ondra (39+), Avstrijec Jakob Schubert (37+) in Japonec Kai Harada (35+). Od 4. do 8. mesta si sledijo lanski zmagovalec Stefano Ghisolfi, Čeh Martin Strank, Španec Alberto Gines Lopez, Japonec Kokoro Fudži in Kanadčan Sean McColl.

Jakob Schubert | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Sean McColl | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin