Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
12. 9. 2013,
23.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Slabe Belgija

Četrtek, 12. 9. 2013, 23.28

8 let

Lepa zmaga, forma se dviguje

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski odbojkarji so pred odhodom na EP odigrali še zadnjo pripravljalno tekmo pred domačimi gledalci, petkova tekma bo namreč zaprta za javnost. Slabetova četa je s 3:1 pometla z Belgijci.

Zmaga nad aktualnimi zmagovalci evropske lige, čigar zaščitni znak je izjemno hitra igra, je izredno lep rezultat, temu prikimava tudi slovenski selektor, Luka Slabe: "Zelo lepa zmaga, mislim, da je danes odločil naš servis. To je trend moderne odbojke, dosegli smo kar devet asov, Belgijci pa so na drugi strani veliko več grešili. Naš današnji nasprotnik goji izjemno hitro igro, menim ,da na EP ne bo nobene ekipe, ki bi igrala tako hitro, zato sem še toliko bolj vesel, da smo se v bloku uspeli dotakniti toliko žog. Seveda bi lahko še govorili o naših rezervah, nikoli ni tako, da ne bi moglo biti bolje, a teden dni pred začetkom evropskega prvenstva je ta zmaga izjemno lepa popotnica za naprej." V petek se bosta reprezentanci srečali še enkrat, tokrat v Mariboru in za zaprtimi vrati. Tudi tam je cilj samo eden, to je še druga zmaga nad Belgijci.

Slovenci so četrtkovo tekmo pred izjemno publiko v Ravnah začeti zadržano, ritem ujeli šele ob koncu prvega niza, a za preobrat jim je zmanjkalo časa. "Začeli smo zelo mlačno in Belgijci so to s pridom izkoristili. Ko smo na igrišču začeli delovati kot ekipa, ko nam je z ramen padel določen del bremena, smo šele začeli igrati. V nadaljevanju smo tekmo imeli veš čas pod nadzorom in zasluženo zmagali," pravi Slabe, ki se strinja, da se jim podobno ne bo smelo pripetiti na Danskem, kjer se bodo v skupini C merili s Srbijo, Nizozemsko in Finsko. "Zaspani začetki niso zaželeni nikoli, pa naj gre za EP ali le za eno prijateljsko tekmo. Ne moreš si le reči, dobro moramo začeti, in tako bo. Tukaj gre za dolg proces, a menim, da se nam s tem ni potrebno preveč obremenjevati."

Srbi takoj za zajtrk? Ni problema!

Že v Hočah po zmagah nad Bolgarijo in Kanado so Slovenci pokazali, da so na dobri poti, kakšna je zdajšnja forma slovenskih odbojkarjev v primerjavi s takratnim turnirjem? "Lahko rečem, da smo svoj nivo igre močno dvignili. Morate vedeti, da takrat tako mi kot Kanadčani in Bolgari še nismo bili pravi. Zdaj pa se vidi napredek. Bili smo izredni na servisu, delovali smo mnogo bolj atletsko, tudi hitrost se je nezanemarljivo dvignila, tudi naša koncentracija je iz dneva v dan boljša in to so tisti znaki, ki govorijo, da počasi prihajamo na nivo, ki si ga želimo."

Belgijci ne spadajo ravno v ožji krog favorite v na EP, nikakor niso tako kvalitetni kot Rusi, Srbi, Poljaki ali Italijani, a belgijski test je še vedno dovolj dober, da je slovensko strokovno vodstvo dobilo želene odgovore. "Belgijci so aktualni evroligaški prvaki, na ranking lestvici so za deset ali 15 mest višje kot mi, zato ne vidim potrebe po še kvalitetnejšem tekmecu. A nikakor se nismo skrivali, vzeli smo to, kar nam je preostalo. Če bi se kvalificirali prej, bi se zagotovo dogovorili s še kakšno velesilo."

Slovenijo bo uvodni dan evropskega prvenstva pričakala Srbija, ki bo branila naslov iz leta 2011. Bi si morda Slovenija za prebijanje ledu želela lažjega nasprotnika? "Vseeno mi je, na EP ni lahkih ekip. Prej kot slej bi se srečali. Žreb je pokazal, da se bomo že v prvem krogu. Mora že biti tako," še zaključuje Slabe.

Ne spreglejte