Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
6.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Kregar

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 6.12

6 let, 7 mesecev

Kregarju po vseh naporih uspelo, postal je svetovni prvak!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Miro Kregar, prekaljeni triatlonski maček, je okrog polnoči po slovenskem času na svetovnem prvenstvu v Ultraman triatlonu na Havajih po številnih naporih in kazenskih točkah postal svetovni prvak!

Potem ko je po drugem dnevu ekstremne vzdržljivostne preizkušnje Ultraman, v kateri se je 36 tekmovalcev iz osmih držav v treh dneh pomerilo v treh triatlonskih disciplinah, 10 kilometrov plavanja, 421 kilometrov kolesarjenja in 84 kilometrov teka, slovenski triatlonec Miro Kregar držal tretje mesto, se je zadnji dan preizkušnje odločno podal v lov za zmago. Pri tem mu je bilo dejstvo, da je tek njegova paradna disciplina, v obilno pomoč.

Miro Kregar in njegov večni tekmec, šestkratni zmagovalec Ultramana Brazilec Alexandre Ribeiro sta že po pričakovanjih, včeraj jih je v pogovoru za Sportal nakazal tudi Kregar, z ostrim tempom štiri minute na kilometer pokazala, da mislita resno in si kmalu pritekla nekaj minut prednosti pred zasledovalci. Prvih deset kilometrov sta pretekla v štiridesetih minutah.

Še dodatnih 12 kazenskih minut pribitka

S sončnih vzhodom se je počasi, a vztrajno začela dvigovati temperatura, ki je poleg utrujenosti – kot posledica plavanja in kolesarjenja v prvih dveh dneh – še dodatno otežila pogoje dvojnega maratona. Poleg tega je Kregar zaradi tehnične napake spremljevalne ekipe dobil še dvanajst kazenskih minut pribitka, kar je s šestminutno kaznijo, ki mu je jo prinesla vožnja v zavetrju že dan prej, naneslo skupaj kar 18 minut. Zaostanek za vodilnim Američanom Timom Sheeperjem se je tako povečal na 47 minut, za večnim rivalom Ribeirom pa na 27 minut.

Ribeiro in Kregar zamenjala lanski uvrstitvi

Slovenec in Brazilec, rivala na dirki, zasebno pa dobra prijatelja, sta prvih 21 kilometrov pretekla s časom 1:28, nato pa je Kregar na 28. kilometru močno pospešil in se začel vidno oddaljevati od Ribeira, ki nikakor ni našel prave dnevne forme. Bitka s časom se je začela. Čas prvega maratona je bil 3:01, Ribeiro je v tem trenutku zaostajal že za 10 minut. Edini predstavnik slovenskih barv na Ultramanu je prednost iz kilometra v kilometer povečeval in ko je Kregarjeva ekipa na 73. kilometru dobila informacijo, da je Ribeiro v krizi in da zaostaja že skoraj 40 minut, je bilo jasno, da je zmaga blizu. Pravilna prehrana in dobro tempiran tempo sta bila razlog za povečevanje prednosti, Kregar pa je dvojni maraton končal s časom 6:30, kar je bilo dovolj za skupno zmago in polastitev naslova svetovnega prvaka. Osem napadov Mira Kregarja na Ultraman se je tako vendarle obrestovalo. Na drugem mestu je končal lanski zmagovalec Alexandre Ribeiro (Kregar je bil lanu drugi), tretji pa je bil Tim Sheeper, sicer vodeči po 2. etapi Ultramana. "Pripravljen sem bil odlično, tudi zdravje mi je dobro služilo. Še posebej bi se rad zahvalil spremljevalni ekipi in vsem pokroviteljem, ki me podpirajo in omogočajo moje nastope," je po zmagi zadovoljno dejal Kregar.

Ne spreglejte