Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
19. 7. 2019,
13.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

Urša Kragelj

Petek, 19. 7. 2019, 13.15

4 leta, 9 mesecev

Pogovor, Urša Kragelj

Ko se športniku zgodi najhujše, a Urša ni ostala sama

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Urša Kragelj | Foto Sportida

Foto: Sportida

Urša Kragelj, zadnja leta ena najboljših slovenskih kajakašic na divjih vodah, je konec junija doživela velik šok, potem ko si je hudo poškodovala ramo. Urša je zdaj že v fazi rehabilitacije, a priznava, da se je na začetku težko sprijaznila s poškodbo. "Hudo je, ko se ti vse podre."

Urša Kragelj je bila lani na SP četrta, letos pa na največjem tekmovanju ne bo mogla nastopati. | Foto: Sportida Urša Kragelj je bila lani na SP četrta, letos pa na največjem tekmovanju ne bo mogla nastopati. Foto: Sportida Urša Kragelj je kajakašica na divjih vodah, od katere smo lahko vedno pričakovali izjemne dosežke. Na to nedvomno kažejo tudi njeni uspehi. Z evropskih prvenstev ima dve posamični medalji, vrhunske rezultate pa je dosegala tudi na tekmah svetovnega pokala in na svetovnih prvenstvih, med drugim je bila lani v Braziliji četrta.

"Moram povedati, da sem bila pozitivno presenečena. Takoj po poškodbi so mi rezervirali pregled pri zdravniku." | Foto: Sportida "Moram povedati, da sem bila pozitivno presenečena. Takoj po poškodbi so mi rezervirali pregled pri zdravniku." Foto: Sportida Ni pričakovala tako nizke vode

Letos je Urša Kragelj doživela najbolj črn scenarij, ko si je dan pred tekmo svetovnega pokala v Bratislavi (tam je bila leta 2010 na EP bronasta op. p.) poškodovala ramo in že kmalu je bilo jasno, da je sezona zanjo končana. Na treningu je bila višina vode nekoliko nižja, zaradi česar je prišlo do poškodbe.

"Ko sem zaveslala, sem zadela ob dno in raztegnilo mi je roko. Voda je bila nekoliko nižja kot sicer in nisem pričakovala, da bo v tistem delu tako nizka. Zataknila sem se z veslom, zaradi tega pa je prišlo do poškodbe," je potek dogodkov na bratislavski progi razkrila 31-letna kajakašica.

Presenečena, ko v vsem tem ni ostala sama

Za športnika so trenutki, ko se poškoduje, po navadi najtežji. Primorska kajakašica je imela v svojem primeru dobro izkušnjo, saj je čutila veliko podporo svoje ekipe.

"Moram povedati, da sem bila pozitivno presenečena. Takoj po poškodbi so mi rezervirali pregled pri zdravniku Klemnu Stražarju. Res so se hitro odzvali. Največje zasluge imajo Borut Javornik (trener op. p.), kondicijski trener Jani Gril in zdravnik Miran Šebeštjen. Tudi klub je pokazal podporo. Po navadi je tako, da ko dosežeš dober rezultat, je ta od vseh, ko pride do poškodbe, pa ostaneš sam," nam je v pogovoru povedala Urša, ki je priznala, da je težko sprejela poškodbo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On the bright side...now I have a bit more time to relax and drink champagne produced by Olympic Champions 😋

A post shared by Urša Kragelj (@ursakragelj) on

"Ne ostane ti drugega, kot da se s tem sprijazniš."

"Ni lahko. V trenutku, ko se zgodi kaj takšnega, ti je jasno, da si končal sezono. Hudo je, ko se ti vse podre. V Bratislavi sem že dobro tekmovala in bila sem povsem pripravljena na tekmo. Kakšen teden mi je bilo zelo težko, potem ti ne ostane drugega, kot da se s tem sprijazniš in osredotočiš na rehabilitacijo. Zavedati se je treba, da tukaj ni nobenih bližnjic."

Rehabilitacija se je začela tri tedne po operaciji, pri procesu bodo morali biti zelo previdni, obiskati pa bo morala tudi toplice. Naša sogovornica upa, da bo lahko čez dva ali tri mesece začela ponovno trenirati, kar pomeni, da je letošnje svetovno prvenstvo zanjo izgubljeno. "Postopoma bomo videli, kako bo potekalo okrevanje. Treba bo delati majhne korake. Na začetku sem mislila, da bi morda začela kar na svetovnem prvenstvu, ampak to ni realno. Prepričana sem, da se bom iz tega nekaj naučila. Že zdaj sem videla, da sem pretiravala s treningi. Morda sem si preveč želela. Težko zdaj kaj pametnega povem, saj komaj premikam roko."

Urša Kragelj
Sportal Šla je skozi težko čustveno obdobje, a ji je uspelo

Urša Kragelj Urška | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Hodi v fitnes, da ne postane sitna

Zdaj, ko ne more trenirati, ima več časa, a kot pravi, ga ne bo izkoristila za poležavanje ali počitnice, saj že zdaj vsak dan obiskuje fitnes, da ohranja fizično kondicijo. Kot je dejala, bo poskušala čim prej nadoknaditi zamujeno.

"Morala se bom pogovoriti s kondicijskem trenerjem, kako bomo vse skupaj zastavili. Šok je, ko treniraš dvakrat na dan, potem pa padeš v čisto mirovanje. Postaneš siten (smeh op. p.). Računam, da bo rehabilitacija normalno potekala in da ne bom imela večjih težav," je v nekoliko bolj pozitivnem slogu zaključila Kragljeva, ki meni, da do športnega uspeha ne prideš po srečnem naključju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Success is never a lucky coincidence... #nanoxteam #sandiline #galasport #slovenskavojska #kirilanatur

A post shared by Urša Kragelj (@ursakragelj) on

Ne spreglejte