Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
30. 5. 2014,
14.57

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Kauzer Benjamin Savšek Anže Berčič Luka Božič Alja Kozorog Janoš Peterlin Simon Brus

Petek, 30. 5. 2014, 14.57

4 leta, 6 mesecev

Kauzer s trdimi rokami zanesljivo v polfinale

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah so se dopoldne končale prve kvalifikacije, kjer so nastopili kanuistke, kanuisti in kajakaši.

Vreme tekmovalcem ni najbolj naklonjeno, saj so temperature za ta letni čas nizke, poleg vsega pa še piha veter.

Med slovenskimi kajakaši je bil že kot po pravilu najboljši Peter Kauzer, ki se je v polfinale uvrstil po prvi kvalifikacijski vožnji. Druga vožnja se mu je ponesrečila, saj so mu sodniki dosodili 50 kazenskih sekund. "Zanimivo se mi zdi, da je to res prva pomembnejša tekma sezone. S prvo vožnjo sem se bolj uvajal. Imel sem bolj okrogle linije, a je bilo dovolj za uvrstitev v polfinale. V drugi vožnji sem želel določene stvari s prve vožnje popraviti, to mi je uspelo, vendar pa sem napake delal na drugih delih proge. Če bom z obeh današnjih voženj sestavil eno, mislim, da bo vse v redu. Rezerv je še dosti. Zdaj se želim le odpočiti. Čeprav je proga videti kratka, je kar zahtevna. V prvi in drugi vožnji sem imel v zadnji tretjini proge precej trde roke. Do jutri se bo treba popolnoma regenerirati," je po kvalifikacijah povedal 30-letni Kauzer, ki že ima naslov evropskega prvaka iz leta 2010 v Bratislavi, po današnjih kvalifikacijah pa je bil osmi.

V polfinale se je uspelo uvrstiti tudi Janošu Peterlinu, ki se je z drugo vožnjo uspel prebiti na 22. mesto, tretji slovenski kajakaš Simon Brus pa je ostal brez finala. Mladi Celjan je na progi naredil preveč napak, tako da je na koncu pristal na 41. mestu. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Slovak Jiri Prskavec.

Berčič kljub slabim občutkom tretji v kvalifikacijah

Slovenski kanuisti so upravičili svojo kakovost, saj so se vsi trije uvrstili med prvo deseterico. Najbolje se je na teh kvalifikacijah odrezal Anže Berčič, ki si je tretje mesto priveslal z drugo vožnjo. Vendar pa kanuist s Tacna še ni najbolj zadovoljen s svojo formo. "Vožnja je bila dobra, forma pa še ni najboljša, ne najdem tistih pravih občutkov. Celotne proge si še ne morem zamisliti v glavi. V kvalifikacijah mi je uspelo obe vožnji odpeljati konstantno in brez dotikov, tako da glede tega je super," je povedal 24-letni kanuist, ki upa, da jim bo vreme v naslednjih dneh bolj prizaneslo, saj se je v močnem vetru težko ogrel za tekmo.

Na šesto mesto se je uvrstil Benjamin Savšek, ki že ima medaljo z evropskega prvenstva v Augsburgu. Beni, kot ga kličejo v kajakaških krogih, je prvo vožnjo odpeljal brez napak, drugo vožnjo pa je peljal bolj za trening. "S prvo vožnjo sem že dosegel današnji cilj, ko sem si zagotovil polfinalno vožnjo. V drugo sem šel malo bolj 'na glavo', ko sem skušal krajšati linije. Zaradi tega sem delal dodatne dotike. To bom skušal do sobote popraviti in upam, da se bom gladko uvrstil v finale," je po kvalifikacijah povedal bronasti kanuist z lanskega svetovnega prvenstva v Pragi.

Tretji slovenski kanuist Luka Božič se je v sobotni polfinale uvrstil z osmim mestom v kvalifikacijah. "Moram povedati, da sta mi danes uspeli dve dobri vožnji. V prvi vožnji sem imel nekoliko slabši občutek, v drugo je šlo malo bolje. Jutri je nov dan in nova tekma. Bomo videli, kako se bo vse skupaj odvijalo. Mislim, da imam še nekaj rezerv, in upam, da jih bom jutri izkoristil. S tem pa računam tudi na finale. Že lani sem dokazal, da sem sposoben finala," je po kvalifikacijah povedal primorski kanuist, ki ga danes čakajo še kvalifikacije v dvojcu, kjer tekmuje s Sašem Taljatom. Med kanuisti je bil v kvalifikacijah najhitrejši Slovak Aleksander Slafkovsky.

Alji Kozorog uspel krstni nastop

Kot prve so se z novo progo soočile kanuistke, kjer smo prvič imeli tudi slovensko predstavnico. Slovenske barve je branila mlada Alja Kozorog, ki se ji je po kvalifikacijah lahko na široko smejalo. 18-letni kanuistki, za katero je bil to krstni nastop na članskem EP, se je uspelo uvrstiti med najboljših petnajst kanuistk, tako da jo bomo lahko gledali v sobotnem polfinalu. Po prvi kvalifikacijski vožnji ni najbolje kazalo, saj je varovanka Dejana Testena pristala na zadnjem mestu. V drugo se je Alja uspela zbrati in na koncu dosegla trinajsti čas. Najhitrejša je bila domačinka Julia Schmid.

V popoldanskem delu kvalifikacije čakajo še kajakašice in dvojce.

Ne spreglejte