Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
13.50

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plezanje Jernej Kruder

Nedelja, 15. 5. 2016, 13.50

7 let, 11 mesecev

Jernej Kruder na premieri v Indiji priplezal do polfinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Slovenija je tudi na prvi tekmi svetovnega pokala športnih plezalcev v Indiji v Navi Mumbaiu imela predstavnika v polfinalu. Jernej Kruder se je med najboljšo dvajseterico na četrti tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju prebil s sedmim izidom kvalifikacij.

Po povsem ponesrečenem polfinalnem nastopu pa je nato osvojil 15. mesto. V precej izenačenih sobotnih kvalifikacijah je 25-letni Celjan preplezal vseh pet balvanskih smeri, za kar je potreboval sedem poskusov.

V današnjem polfinalu pa so se povsem premešala razmerja, tudi v škodo majhne slovenske odprave. Kruderju se nastop ni posrečil in je za osem mest poslabšal svojo uvrstitev iz kvalifikacij. Za polfinale je bilo treba preplezati vsaj dve balvanski smeri do vrha od štirih. Slovenski plezalec pa je ostal povsem praznih rok, z ničlo, brez vsaj enega osvojenega vrha ter tekmo končal izven najboljše šesterice in boja za odličja.

Slovenskemu tekmovalcu je v Indiji na tekmi družbo delala mlajša, 18-letna sestra, Julija Kruder, ki je v ženski konkurenci za malenkost zgrešila polfinale. Zasedla je 23. mesto, od naslednjega kroga pa jo je ločil en preplezan vrh.

 

Plezalna karavana naslednji teden v Innsbrucku

Karavana se bo po treh tekmah v Aziji, v katerih se je Kruder trikrat zavihtel v polfinale, a ostal brez želenega finala, vrnila nazaj v Evropo. Konec naslednjega tedna bo v petek in soboto peto tekma svetovnega pokala v balvanskem plezanju gostil avstrijski Innsbruck.

Slovenska ekipa bo številčnejša kot v Aziji. Dobre uvrstitve je pričakovati od 17-letne Janje Garnbret, ki si je na uvodni tekmi v Meiringenu v Švici priplezala edini letošnji slovenski finale v svetovnem pokalu in končno peto mesto. V ekipi bodo še Julija Kruder, Tjaša Slemenšek, Jernej Kruder, Gregor Vezonik in Domen Škofic, ki je uvodne štiri tekme izpustil zaradi poškodbe. Najboljša športna plezalka minule sezone v težavnostnem plezanju Mina Markovič se je odločila, da bo balvansko sezono svetovnega pokala v celoti izpustila in se posvetila drugemu delu sezone v težavnosti in septembrskemu svetovnemu prvenstvu v Parizu.

Ne spreglejte