Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2019,
22.29

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

9

Natisni članek

Lozana svetovni pokal težavnostno plezanje Lučka Rakovec Mia Krampl Domen Škofic Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 6. 7. 2019, 22.29

4 leta, 9 mesecev

Lozana, svetovni pokal v težavnostnem plezanju

Janja Garnbret zmagala v Švici: To je kar noro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

9

Janja Garnbret | Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekm i sezone v težavnostnem plezanju. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekm i sezone v težavnostnem plezanju.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v kantonu Vaud v Švici. Slovenija je imela v finalu tri predstavnice in predstavnika. Domen Škofic je v moškem finalu osvojil četrto mesto, Mia Krampl je bila peta, Lučka Rakovec je ženski finale končala na šestem mestu.

Janja Garnbret
Sportal Deklica z jeklenim oprijemom, ki premika meje #video

Garnbretova je letošnjo sezono v težavnosti začela tako kot lansko z zmago v Villarsu. To je njena že četrta zmaga na tem prizorišču svetovnega pokala. Vsakič doslej, ko je zmagala v Villarsu, je nato ob koncu osvojila tudi skupno zmago v seštevku sezone.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je osvojila svojo še 26. zmago v svetovnem pokalu. Štirinajst jih ima v težavnosti, dvanajst pa je osvojila na tekmah v balvanskem plezanju.

Po premoru spet na najvišji stopnički

Dvajsetletnica letos v svetovnem pokalu še ne pozna poraza ali drugega mesta. Letošnji zmagoviti niz je začela 5. aprila, prav tako v Švici, v Meiringenu. Korošica je dobila vseh šest letošnjih tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju ter kot prva s samimi zmagami 7. junija v Vailu osvojila balvanski seštevek.

Premor med koncem balvanske in začetkom težavnostne sezone je trajal 29 dni. Po premoru pa je znova skočila na najvišjo stopničko odra za zmagovalke.

Ni vedela, kaj pričakovati

"To je kar noro, da sem lahko nadaljevala s takšnim nizom, kot sem končala balvansko sezono. Nisem vedela, kaj naj pričakujem na prvi tekmi sezone v težavnosti. Med Vailom in Villarsom je bilo nekaj časa, ki sem ga seveda posvetila treningu težavnosti in plezanju dolgih smeri. Sem samo uživala in je vse šlo odlično," je bila s še četrto zmago v Villarsu zadovoljna najboljša slovenska športna plezalka: "Bila sem kar nekoliko živčna, je pa bila finalna smer zelo zabavna. Vedela sem, da je zahtevna, saj so prav vsa dekleta pred mano padla na istem oprimku. Finalna smer moram reči, da je bila obupna. Postavljavci so naredili ogromno napako, da so postavili tak gib, na katerem je padlo sedem finalistk. Meni ta gib niti ni bil tako težek, mi je pa bil zelo težek naslednji gib. Bi si želela drugačno smer."

Postavljavci smeri so bili tokrat tarča hudih kritik. Oprimek 35 plus je bil namreč nerešljiva uganka za sedem finalistk. Ne pa za Garnbretovo, ki je zahteven problem rešila z lahkoto. Ko je vpela vrv, je bilo jasno, da je zmaga njena. Nato je naredila še en raztežaj, a smeri ni več mogla nadaljevati. Tokrat je vrh ostal neosvojen.

"Srečna sem, da sem lahko sezono v težavnosti začela z zmago." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Srečna sem, da sem lahko sezono v težavnosti začela z zmago." Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Sem zelo motivirana, da napredujem, ne rezultatsko, ampak plezalsko"

"Premor po koncu balvanske sezone sem izkoristila predvsem za trening težavnosti. Pred tekmo sem imela zelo dober občutek, nisem pa vedela, kaj lahko pričakujem. Srečna sem, da sem lahko sezono v težavnosti začela z zmago," je bila zadovoljna najboljša slovenska športna plezalka, ki nima težav z motivacijo.

"Sem zelo motivirana, da napredujem, ne rezultatsko, ampak plezalsko. To je moja največja motivacija," je takoj po koncu finala recept za uspeh razkrila Garnbretova, ki zaradi svoje skromnosti in lahkotnosti, s katero premika meje športnega plezanja, uživa veliko spoštovanje v športno-plezalni srenji.

V polfinalu do vrha brez vrečke za magnezij

V kvalifikacijah in polfinalu je edina preplezala vse tri smeri do vrha. Kot vodilna je nastopila kot zadnja med finalistkami. Tokrat je ves čas imela na pasu pripeto vrečko za magnezij.

"Vedno rečem, da je treba uživati. Ker če ne uživaš, delaš nekaj narobe. Jaz bom samo rekla, da bom tudi vnaprej tako uživala in da bom tudi v Chamonixu tako uživala, kot sem uživala v Villarsu." | Foto: Ana Kovač "Vedno rečem, da je treba uživati. Ker če ne uživaš, delaš nekaj narobe. Jaz bom samo rekla, da bom tudi vnaprej tako uživala in da bom tudi v Chamonixu tako uživala, kot sem uživala v Villarsu." Foto: Ana Kovač

V polfinalu se ji je nepričakovano pripetila nezgoda, ki pa je ni zmedla ali ovirala. Že po uvodnih nekaj gibih v smeri je izgubila del osnovne opreme. Vrečka za magnezij, ki jo je imela pripeto za pasom na hrbtu, se je odpela in padla. A je enako prepričljivo plezala naprej in brez vrečke s kredo kot edina med polfinalistkami in polfinalisti osvojila vrh smeri.

"Magnezij seveda pomaga, zato ga imamo vsi pri sebi med plezanjem. Sem pa bila zelo sproščena in se nisem tako potila v roke in mi je šlo. Oprimki so sicer malce drseli, bil je slabši oprijem, še vedno sem pa odplezala smer, kot je bilo treba." 

Še naprej želi uživati

"Vedno rečem, da je treba uživati. Ker če ne uživaš, delaš nekaj narobe. Jaz bom samo rekla, da bom tudi vnaprej tako uživala in da bom tudi v Chamonixu tako uživala, kot sem uživala v Villarsu in potem upala na najboljši rezultat," se pred naslednjo preizkušnjo svetovnega pokala konec prihodnjega tedna serijska zmagovalka ne obremenjuje z rezultatom.

Škofic tik pod stopničkami

Domen Škofic je sezono težavnosti začel tik pod stopničkami. | Foto: Sportida Domen Škofic je sezono težavnosti začel tik pod stopničkami. Foto: Sportida Slovenski športni plezalec Domen Škofic je na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti Villarsu v Švici osvojil četrto mesto. Škofic, ki je po polfinalu zasedal drugo mesto, bi za stopničke moral osvojiti vrh smeri, a je padel tik pod vrhom.

Razplet moškega finala je bil precej presenetljiv. Vrh smeri so osvojili trije tekmovalci, ki pred tekmo niso sodili v ožji krog favoritov.

Zmagal je 21-letni domačin Sascha Lehmann, ki je prvič stopil na zmagovalni oder v svetovnem pokalu in še to na najvišje mesto. Lehmann je bil po polfinalu tretji.

Tudi drugouvrščeni 19-letni Kitajec Yu-Fei Pan je prvič osvojil stopničke v svetovnem pokal. Nekaj več izkušenj ima Nemec Alexander Megos, ki je osvojil tretje mesto.

Kitajec je bil po polfinalu šesti, nemški predstavnik sedmi. Oba sta v finalu prikazala prepričljiv nastop ter osvojila vrh. Izenačeni tekmovalci so se na zmagovalnem odru razvrstili na podlagi uvrstitve v polfinalu.

V finalu sta odpovedala vodilna. Po Škoficu je v smeri padel tudi Japonec Tomoa Narasaki, ki je bil najboljši v polfinalu.

Štirje končali v polfinalu

Slovenija je imela v polfinalu osem predstavnikov. Luka Potočar je tekmovanje končal na 12. mestu, Vita Lukan je bila 13., Martin Bergant je tekmovanje sklenil na 15., Milan Preskar pa na 23. mestu.

Brez finala je na 14. mestu obstal lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti Avstrijec Jakob Schubert. Že v kvalifikacijah je tekmovanje končala Južnokorejka Jain Kim, trikratna skupna zmagovalka (2010, 2012, 2014) in rekorderka z 28 zmagami v svetovnem pokalu v težavnosti.

Preberite še:

Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Janja Garnbret sezono v težavnosti začela z najboljšim dosežkom kvalifikacij
Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Garnbretova in Kruder prva domača zmagovalca v novi olimpijski disciplini

 

Ne spreglejte