Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2019,
14.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

plezanje težavnostno plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Škofic

Sreda, 3. 7. 2019, 14.00

4 leta, 9 mesecev

Začetek sezone v težavnostnem plezanju

Janja Garnbret konec tedna odpira lov na še dve lovoriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Janja Garnbret | Bo Janja Garnbret po prevladi na balvanih to nadaljevala tudi v sezoni težavnostnega plezanja? | Foto Urban Urbanc/Sportida

Bo Janja Garnbret po prevladi na balvanih to nadaljevala tudi v sezoni težavnostnega plezanja?

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Devetindvajset dni po koncu sezone na balvanih se bo v petek v Villarsu v kantonu Vaud v Švici začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Prva favoritinja je Slovenka Janja Garnbret, ki želi nadaljevati slovensko prevlado v predolimpijski sezoni.

Slovenska športna plezalka v tem športu, ki bo prihodnje leto v Tokiu doživel olimpijsko premiero, na novo premika meje mogočega. Še kot 17-letna najstnica je leta 2016 v svetovnem pokalu osvojila prva naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji.

Dosežek je nato ponovila v letih 2017 in 2018. Na podlagi forme in velike motivacije ni neuresničljiv nov cilj, torej da bi se konec oktobra četrto sezono zapored zavihtela na sam vrh seštevkov svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji disciplin.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Garnbretova postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

Janja Garnbret težavnost Innsbruck 2018 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Za Korošico je namreč izjemna prva polovica sezone na umetnih stenah, ki jo je kronala 7. junija v Vailu v ameriški zvezni državi Kolorado z osvojenim prvim globusom za dobljeni seštevek balvanske sezone svetovnega pokala.

Dvajsetletna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je lovoriko kot prva v zgodovini športnega plezanja osvojila s popolnim nizom neporaženosti, ko je v dveh mesecih od aprila do junija na šestih tekmah prav tolikokrat zmagala.

Janja Garnbret
Sportal Deklica z jeklenim oprijemom, ki premika meje #video

Pot do tretjega težavnostnega globusa je lani odprla z zmago v Villarsu, do konca lanske sezone je nato še trikrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra, in sicer v Brianconu, Arcu in Wujiangu, v Chamonixu, Kranju in Xiamenu pa je bila druga.

Čeprav je letošnji balvanski del sezone pustil kar nekaj posledic, pa športno-plezalno javnost zaposluje ukvarjanje z zgolj enim vprašanjem - ali lahko Slovenka niz zmag nadaljuje tudi v daljših in višjih težavnostnih smereh?

Slovensko prevlado želi prekiniti deset let starejša Jain Kim, ki je bila lani skupno tretja. Južna Korejka je do zdaj zbrala 28 zmag v svetovnem pokalu v težavnosti. Garnbretova je od svoje prve tekme v svetovnem pokalu 10. julija 2015 v štirih letih zbrala 13 zmag v težavnosti in 12 na balvanih.

Avstrijka Jessica Pilz, ki je Garnbretovi za las izmaknila naslov svetovne prvakinje v težavnosti, je lani sezono končala na 2. mestu. | Foto: Sportida Avstrijka Jessica Pilz, ki je Garnbretovi za las izmaknila naslov svetovne prvakinje v težavnosti, je lani sezono končala na 2. mestu. Foto: Sportida

Avstrijci v boj pošiljajo 22-letno Jessico Pilz, ki je lansko sezono končala na drugem mestu skupno. Avstrijka je lani na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku prav v težavnosti preprečila, da bi Garnbretova iz Avstrije prinesla trojno zlato. Slovenska plezalka se je tako morala zadovoljiti z zlatima odličjema v olimpijski kombinaciji in na balvanih ter srebrom v težavnosti.

V moškem delu karavane je v vlogi branilca skupne zmage Avstrijec Jakob Schubert. Prvi slovenski favorit je življenjski izbranec Garnbretove Domen Škofic, ki je lansko sezono v težavnosti končal na tretjem mestu, potem ko je leta 2016 osvojil skupno zmago.

Domen Škofioc bo prvi slovenski adut v moški konkurenci. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domen Škofioc bo prvi slovenski adut v moški konkurenci. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Po Villarsu se bo karavana ustavila na tradicionalnih postajah v Savojskih Alpah v Franciji, Chamonixu in Brianconu. Nato sledi kar dvomesečna prekinitev zaradi mladinskega svetovnega prvenstva v Arcu in svetovnega prvenstva v olimpijski kombinaciji v Tokiu, na katerem bodo razdelili prvih 14 olimpijskih vstopnic, sedmim najboljšim v ženski in sedmim najboljšim v moški konkurenci.

Po SP v Tokiu se bo svetovni pokal v težavnosti nadaljeval konec septembra v Kranju ter sklenil z oktobrskima tekmama na Kitajskem in Japonskem (Xiamen, Inzai).

Konec novembra bo v Toulousu v Franciji sledila dodatna tekma kvalifikacij za olimpijske igre.

Preberite še:

Sportal Slovenski fenomen: danes slavimo košarkarja, jutri kolesarja, smučarja, atleta …

 

Ne spreglejte