Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
10.38

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Anže Peharc Janja Garnbret Janja Garnbret balvansko plezanje

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 10.38

3 leta

Janja Garnbret in Anže Peharc najboljša na državnem prvenstvu v balvanih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Peharc Garnbret | Anže Peharc in Janja Garnbret sta nova državna prvaka v balvanskem plezanju. | Foto Grega Valančič/Sportida

Anže Peharc in Janja Garnbret sta nova državna prvaka v balvanskem plezanju.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Janja Garnbret in Anže Peharc sta včeraj na državnem prvenstvu v občini Log - Dragomer najbolje razvozljala zahtevne balvanske uganke. Tekma je predstavljala tudi izborno sito za uvodno tekmo svetovnega pokala v Meiringenu v Švici (16. in 17. april 2021).

Komisija za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije je s Športno-plezalnim društvom Korenjak včeraj na balvanski steni v občini Log Dragomer izpeljala državno prvenstvo v balvanskem plezanju.

Tekma je zaradi trenutne zdravstvene situacije potekala brez gledalcev, so pa organizatorji poskrbeli za moderiran neposredni prenos na Facebooku. Ljubitelje plezanja sta skozi balvanske probleme popeljala nekdanja evropska prvakinja v balvanskem plezanju Natalija Gros in predsednik ŠPD Korenjak Lorin Möscha.

Postavljalci smeri so odlično opravili svoje delo, saj so balvanski problemi sive lase povzročali tudi aktualni svetovni prvakinji v tej disciplini Janji Garnbret (Šaleški AO).

22-letna športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je tako kot Katja Debevec (PK Scena), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) in Mia Krampl (AO Kranj) uspela preplezati dva balvana od štirih, a ji je to uspelo v prvem poskusu, je ubranila lanski naslov državne prvakinje.

Garnbretovi sta se na zmagovalnem odru pridružili Katja Debevec na drugem mestu in Mia Krampl na tretjem. | Foto: ŠPD Korenjak Garnbretovi sta se na zmagovalnem odru pridružili Katja Debevec na drugem mestu in Mia Krampl na tretjem. Foto: ŠPD Korenjak

Na zmagovalnem odru sta se ji pridružila Debevčeva na drugem mestu in Kramplova, poleg Janje druga slovenska potnica na olimpijske igre v Tokiu iz vrst športnega plezanja, na tretjem.

Četrto mesto je pripadlo Lukanovi, peta je bila Julija Kruder (ŠPO Celje), druga v kvalifikacijah, zadnje mesto finala pa je pripadlo Evi Puhar (ŠPO Radovljica), s 16 leti najmlajši plezalki v finalu.

Četrti balvan za Janjo Garnbret:

Več vrhov smo videli v moškem finalu, kjer je s vsemi štirimi topi naslov državnega prvaka osvojil Anže Peharc (AO Kranj). Drugo mesto je pripadlo evropskemu prvaku v tej disciplini Jerneju Krudru (ŠPO Celje), ki je drugi in tretji balvan preplezal v prvem poskusu, nato pa klonil v zadnjem, tretji pa je bil Domen Škofic (ŠPO Radovljica).

Najboljši v moški konkurenci (od leve proti desni: Jernej Kruder (drugo mesto), Anže Peharc (prvo mesto), Domen Škofic (tretje mesto), Žiga Zajc (četrto mesto) in Martin Bergant (peto mesto)). Zan Lovenjak Sudar je bil šesti.  | Foto: ŠPD Korenjak Najboljši v moški konkurenci (od leve proti desni: Jernej Kruder (drugo mesto), Anže Peharc (prvo mesto), Domen Škofic (tretje mesto), Žiga Zajc (četrto mesto) in Martin Bergant (peto mesto)). Zan Lovenjak Sudar je bil šesti. Foto: ŠPD Korenjak

V finalu so plezali še Žiga Zajc (PK Scena), ki je tekmo končal na četrtem mestu, zmagovalec kvalifikacij Martin Bergant (PK Škofja Loka), ki je bil peti, medtem ko je lanski državni prvak Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) letos pristal na repu fnalistov.

Tekma je bila tudi izborno sito za prvo tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju – balvansko preizkušnjo v Meiringenu v Švici (16. in 17. april 2021), kjer ima Slovenija zagotovljenih sedem kvot v ženski konkurenci in šest v moški.

Ne spreglejte