Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
14.32

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Ironman

Sreda, 11. 9. 2019, 14.32

4 leta, 7 mesecev

Istrski ironman bo letos še številčnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Ironman 70.3 | Nemka Kristina Ziemons in Poljak Michal Rajca sta se v zgodovino zapisala kot zmagovalca premiernega triatlona Ironman 70.3 Slovenian Istria na slovenski Obali.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Nemka Kristina Ziemons in Poljak Michal Rajca sta se v zgodovino zapisala kot zmagovalca premiernega triatlona Ironman 70.3 Slovenian Istria na slovenski Obali.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Koper, Izola, Piran in Ankaran bodo 22. septembra drugo leto zapored gostili polovični ironman slovenske Istre. Po uspešni lanski premierni tekmi si organizatorji letos želijo na startu vsaj 1.800 triatloncev. Kot kaže, se jim bo želja uresničila.

Štiri mesece pred dogodkom so imeli slovenski prireditelji okrog tisoč prijav, po zadnjih informacijah pa je na voljo le še nekaj mest. Največ zanimanja je med triatlonci iz Slovenije, sledijo pa jim Italijani in Avstrijci.

Istrski polovični ironman - sestavljen je iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21 kilometrov teka - ostaja namenjen rekreativcem, za katere pa se s 30 na 40 povečuje število mest, ki z dobro uvrstitvijo vodijo do udeležbe na svetovnem prvenstvu 2020 v tako imenovanih starostnih skupinah. To bo na Novi Zelandiji.

ironman Koper | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Plavalni del bo v Kopru, kolesarski del bo vodil čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo čez Osp, Sveti Anton, v Koper, Šmarje, Izolo in Koper. Tek bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja.

V primerjavi z lanskim delom bo start pozneje, torej ob 9. uri, zadnjega tekmovalca na cilju pričakujejo okrog 18. ure. Prireditelje veseli tudi dejstvo, da je bil lanski dogodek dobro sprejet in ima podporo obalnih občin tudi letos. Ob tako zahtevnem dogodku si želijo še kakšen par rok več pri izvedbi, saj je dela precej.

ironman Koper | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Kot prvi zmagovalec triatlona Ironman 70.3 Slovenian Istria se je v anale zapisal Poljak Michal Rajca, ki je uro na cilju ustavil v času 4:18:52. Najboljši Slovenec je bil Janez Klančnik, ki je končal kot tretji. S časom 4:22:01 je zmagal v svoji kategoriji 30 do 34 let. Pri ženskah je bila najboljša Nemka Kristina Ziemons s časom 4:51:57.

Sicer pa so na startnem seznamu tako kot lani nekateri znani Slovenci. Med njimi so nekdanja izvrstna triatlonka Nataša Nakrst, nekdanji zmagovalec kolesarske dirke po Sloveniji Mitja Mahorič, podjetniki Dušan Olaj, Peter Polanič, Gašpar Gašpar Mišič ... Med številnimi posamičnimi tekmovalci je tudi precej štafet.

Kot je v pogovoru za portal STAkrog povedal Olaj, je triatlon izjemno priljubljen med poslovneži in odločevalci, ti se številčno udeležujejo takšnih dogodkov po vsem svetu.

Ironman 70.3 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Med drugim je Olaj tudi del skupine poslovnežev, ki so sodelovali pri nakupu slovenske licence Ironman. "Lep čas sem spremljal neuspele poskuse, da bi takšno dirko pripeljali v Slovenijo. Ko se je zbrala prava ekipa za ta projekt, pa sem z veseljem pristopil," je dejal v pogovoru.

Dogodek je označil kot veliko priložnost tako za slovensko gospodarstvo kot tudi turistično panogo. "Poslovna komponenta slovenskega Ironmana je bila poleg vsega tudi predstaviti slovenski gospodarski in turistični potencial in ga unovčiti v tretjem letu slovenskega Ironmana na Expo 2020 v Dubaju. Vse z namenom, da kakovostni poslovni stiki skrajšajo pot do podpisovanja pogodb v času Expa prihodnje leto," je pojasnil.

ironman Koper | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Prireditelji pričakujejo, da bo ironmanski konec tedna na slovensko obalo privabil med šest tisoč in sedem tisoč ljudi, ki bodo ustvarili skoraj 20 tisoč prenočitev. Ena od novosti za vse bo tako imenovani Ironman Restaurant Week. To je dogodek, s katerim želijo promovirati istrsko kulinariko.

V soboto se bodo tako kot lani v Izoli predstavili najmlajši triatlonci na tako imenovanem dogodku Ironkids.

Ne spreglejte