Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2022,
10.12

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

svetovno prvenstvo Andreja Leški judo

Nedelja, 9. 10. 2022, 10.12

1 leto, 6 mesecev

TAŠKENT, SVETOVNO PRVENSTVO V JUDU

Hitro slovo na SP tudi za Andrejo Leški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Andreja Leški | Z Leškijevo je izpadla tudi tekmovalka, ki je kotirala najvišje. | Foto Guliverimage

Z Leškijevo je izpadla tudi tekmovalka, ki je kotirala najvišje.

Foto: Guliverimage

Slovenski tabor na svetovnem prvenstvu v judu v Taškentu ima vse manj možnosti za viden dosežek. Hitro je s tatamija danes odšla tudi Andreja Leški, četrta nosilka in branilka srebra z lanskega prvenstva v Budimpešti.

Petindvajsetletna tekmovalka Bežigrada je bila v prvem krogu prosta, v nadaljevanju pa izgubila s Portugalko Barbaro Timo, ki je v preteklosti uspehe dosegala že za Brazilijo, zdaj pa nastopa za novo državo. Dvoboj je tekmica dobila z metom za vazari po 23 sekundah podaljška.

Sam dvoboj ni ponudil atraktivnega juda. Je pa bila pri tekmici opazna velika aktivnost pri poskusu meta, ki se je končal z metanjem na kolena. Na koncu je s tem celo izsilila opomin Leškijevi.

"Sama borba taktično ni bila slaba, čeprav trener ni bil najbolj zadovoljen. A držala sem se tega, kar sem si začrtala. Vedeti pa je treba, da so tukaj vse judoistke zelo dobre. Kogar ni med 100 na svetovni lestvici, po novem pravilu niti ne sme nastopiti. Tudi Portugalka je izjemna, čeprav je v naši kategoriji še nova," je po tekmi povedala Koprčanka, ki že vrsto let trenira v Ljubljani.

A omenjeni opomin Leškijeve ni vrgel iz tira. "Nasprotnica je zelo hitra in izkušena. Vedela je, kdaj in kako mora vstopati, da se bom sama zdela pasivna, čeprav ena kazen ne pomeni ničesar. Sama to skušam odmisliti. Vedno stavim na to, da tekmico vržem. Cilj je met. Je pa res, da bi si, seveda po moji subjektivni oceni, danes kakšno kazen zaslužila tudi Portugalka. Mislim, da so bili moji napadi kakovostnejši."

Izrazito na tekmi pa je bilo, da Leškijeva v dvoboju ni iskala odločitve v parterju, potem ko je bila tekmica pogosto na kolenih. "V to običajno ne silim, saj mi pobere preveč energije. V to grem le, če se nadaljuje kombinacija iz akcije v parter, kjer imam prijem že pripravljen in tega danes ni bilo. Pa tudi v preteklosti sem že nekajkrat doživela, da se je v parterju kljub dobremu položaju izteklo narobe. To mi je malo tudi zbilo samozavest in v to res ne silim."

Najmočnejša slovenska tekmovalka je morala odgovoriti tudi na vprašanje, kaj se dogaja letos, potem ko je lani zmagala na nizu tekem ter se z evropskega in svetovnega prvenstva vrnila z odličjem. | Foto: Ana Kovač Najmočnejša slovenska tekmovalka je morala odgovoriti tudi na vprašanje, kaj se dogaja letos, potem ko je lani zmagala na nizu tekem ter se z evropskega in svetovnega prvenstva vrnila z odličjem. Foto: Ana Kovač

Končna odločitev je bila nesporna. "Ključno je bilo, da sem šla pri padcu v most, kar je pri judu prepovedano in to se kaznuje z iponom. A ko letiš po zraku in misliš, da boš padel na vazari, nekako odregiraš, da bi se rešil. No, očitno sem pristala pod kotom 90 stopinj in tekmica je zmagala z vazarijem, a je to v podaljšku vseeno."

Najmočnejša slovenska tekmovalka je morala odgovoriti tudi na vprašanje, kaj se dogaja letos, potem ko je lani zmagala na nizu tekem ter se z evropskega in svetovnega prvenstva vrnila z odličjem. Lani se je vsaj posredno borila s Tino Trstenjak tudi za nastop na olimpijskih igrah in iskala svojo, čeprav zelo majhno možnost, letos Trstenjakova ni stopila na blazine.

"Lani sem si tudi s tem razlagala svoje uspehe. Vedela sem, da sem blizu in da moram narediti vse, kar lahko. Ne vem, če je to razlog, da rezultatov ni. Po tako močni sezoni, kot sem jo imela lani, je pač možno, da pride tudi slabša. Sem si pa seveda želela več. Tudi vzdušje tukaj je v meni spet prebudilo pravo energijo in vsaj to bom odnesla s sabo."

Današnja tekmica, 31-letna Portugalka, je vsekakor med izkušenejšimi v karavani. Srebrna je bila že na SP 2019 v Tokiu, lani pa bronasta na EP v Lizboni, a v težji kategoriji do 70 kg.

"V naši kategoriji je že kakšno leto in se je dobro prilagodila. Pogledala sem si njene borbe, videla sem, da se ne zaganja, da se bori z glavo. Bi pa pričakovala, da je bolj počasna, ker prihaja iz višje kategorije. Počasna res ni, je pa malce bolj umirjena. Mlajše tekmovalke te včasih s svojim zaganjanjem kondicijsko izmučijo, tukaj pa je bilo naporno mentalno, saj je zelo taktično dobra."

Še trije dnevi

Do konca prvenstva so še trije posamični dnevi. Za zdaj slovenskim tekmovalcem v Taškentu ni uspelo priti preko drugega kroga, z Leškijevo pa je izpadla tudi tekmovalka, ki je kotirala najvišje.

Priložnosti za viden dosežek je zdaj le še malo, čeprav bo na tatamije stopila še četverica borcev. Že v ponedeljek bo na na blazinah najizkušenejša Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg, v torek v kategoriji do 78 kg Patricija Brolih, v sredo pa še oba tekmovalca v najtežji moški kategoriji Enej Marinič in Vito Dragič.

Preberite še:

Martin Hojak
Sportal Hojak nepričakovano izgubil uvodni dvoboj, nove težave za nesrečno Kajo Kajzer
Maruša Štangar
Sportal Štangarjeva in Štarkel hitro s tatamija
Ne spreglejte