Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
16.18

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,55

2

Janja Garnbret Janja Garnbret Mina Markovič Domen Škofic plezanje Pariz svetovno prvenstvo

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 16.18

6 let, 9 mesecev

Janja Garnbret poskrbela za vpis v športno zgodovino

Najboljša Zemljanka v športnem plezanju je Slovenka in ne pusti si soliti pameti. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,55

2

PZS športno plezanje | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pariz bo v slovenski športni zgodovini zapisan kot najuspešnejše svetovno prvenstvo v športnem plezanju. 17-letna Janja Garnbret, ki šele prvo leto nastopa v članski konkurenci, se je z mesta ljubezni in umetnikov vrnila z zlato medaljo in naslovom svetovne prvakinje, uspeh pod slovensko trobojnico pa sta dopolnila Mina Markovič in paraplezalec Gregor Selak, ki sta osvojila bronasti medalji.Uspeh Korošice Janje Garnbret je drugi naslov svetovne prvakinje za slovensko športno plezanje – leta 2001 ga je v švicarskem mestu Winterhur osvojila Martina Čufar –, Garnbretova pa je njen uspeh ponovila s 17 leti, kot druga najmlajša v zgodovini.

Njen uspeh sta na svetovnem prvenstvu v Parizu dopolnila, izkušena 28-letna Mina Markovič in 27-letni paraplezalec Gregor Selak – ta se je po diagnozi multiple skleroze vrnil v tekmovalno plezanje, kjer je pred leti že nastopal – pa sta osvojila bron.

Svetovna prvakinja Janja Garnbret o pričakovanjih in pritisku, ki ga prinaša uspeh:

17-letna svetovna prvakinja se zaveda: Marsičesa se moram še naučiti

Janja Garnbret, najstnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, dijakinja športnega oddelka velenjske gimnazije, se s pritiski in pričakovanji, ki so se nizanjem prvih mest na prvih treh letošnjih tekmah svetovnega pokala v članski konferenci stopnjevali, ni obremenjevala.

"Stara sem šele 17 let in zavedam se, da se moram še marsičesa naučiti. Včasih je glava pomembnejša od fizične moči in tudi v Parizu je bilo tako. Včasih jo je težje naravnati, drugič lažje, a tokrat mi je to povsem uspelo," je sklenila nasmejana Korošica, ki bo marca prihodnje leto praznovala 18 let.

Trener Gorazd Hren o svoji najuspešnejši varovanki:

"Janja je nedvomno velik talent, a še bolj kot to, šteje delo, ki ga vlaga v športno plezanje. Ne spomnim se, da bi kdaj izpustila trening ali da bi ji manjkalo motivacije. Ponavadi jo je treba brzdati in ne obratno."

Janja Garnbret je trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala in aktualna svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Janja Garnbret je trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala in aktualna svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ko čuti, da se vrti v začaranem krogu in nastopi kriza, se obrne na dolgoletnega trenerja Gorazda Hrena, ta je letos prevzel tudi vlogo selektorja, ali na fanta, prav tako vrhunskega športnega plezalca, Domna Škofica, sicer pa se želi "... do vseh ugotovitev in sklepov dokopati sama. Saj mi lahko nekdo razlaga, ampak to se me ne prime, sama moram ugotoviti, da je nekaj res tako, kot pravijo," poudarja članica Šaleškega alpinističnega odseka.

PZS športno plezanje | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

PZS športno plezanje | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

S pogoji za treninge je zadovoljna. Pravi, da je stena v Podvinu, ki je sicer plezalna stena PD Radovljica in sta jo postavila Domen in njegov oče, zelo zahtevna in za njihovo raven zahtevnosti primerna.

O olimpijskih igrah v Tokiu še ne razmišlja, tudi zato, ker format tekmovanja še ni izoblikovan. Za zdaj je znano le, da format, ki bi združeval vse tri discipline, torej težavnost, balvansko in hitrostno plezanje (zadnjega slovenski plezalci praktično ne trenirajo), ne bo zaživel, več bo znanega marca prihodnje leto.

Selektor: Infrastruktura je odlična, a je v Avstriji

Bolj kritičen glede pogojev za trening športnega plezanja je trener Gorazd Hren, ki je prepričan, da bo porast zanimanja za športno plezanje, ki je v Sloveniji med mladimi že zdaj med bolj priljubljenimi, povzročilo pomanjkanje infrastrukturnih kapacitet.

"Povpraševanje za tečaje bo vedno večje in mislim, da bomo kmalu ugotovili, da smo infrastrukturno podhranjeni. Želim si, da bodo takrat to slišala prava ušesa in da bomo deležni več sredstev.

Uspehi so vedno večji, sredstev pa vedno manj, opozarja selektor Gorazd Hren. Kaj bo potrebno za nadaljevanja uspehov? (Kliknite za ogled videa!)

Zdaj je namreč ravno obratno: uspehi so vsako leto večji, sredstev pa je vedno manj. Če se bo to nadaljevalo, bomo naslednje sezone težko izpeljali," je opozoril trener, ki že osem let skrbi za razvoj Garnbretove.

"Na naslednjo tekmo svetovnega pokala na Kitajsko bodo odpotovali samo trije slovenski tekmovalci. Janja in Domen, ki sta vodilna v seštevku svetovnega pokala in Mina, tretja s svetovnega prvenstva. Če bi imeli na voljo dovolj sredstev, bi lahko na tekmi nastopil še kdo. Prihodnje leto, ko bo na koledarju več tekem, na katere bo treba potovati z letalom, bo to zelo velika težava," je poudaril selektor, ki mu pri delu pomaga pomočnik Luka Fonda.

Trener Janje Garnbret in selektor Gorazd Hren: V primerjavi z drugimi Slovenci treniramo v garaži. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trener Janje Garnbret in selektor Gorazd Hren: V primerjavi z drugimi Slovenci treniramo v garaži. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"V primerjavi z drugimi reprezentancami, mi treniramo v garaži"

Kaj pa glede infrastrukture? "Imamo odlično, a v Avstriji. Težavnost namreč večinoma treniramo v Avstriji. Res je, da imamo v Ljubljani nov plezalni center, kjer nam pogosto priskočijo na pomoč, a dejstvo je, da je tamkajšnja stena bolj primerna za komercialne namene, torej razne tečaje, in ne za treninge reprezentance.

Imamo sicer še nekaj balvanskih sten, a vsi ti morajo, če želijo preživeti, to početi na račun komerciale. Nujno potrebujemo več infrastrukture. Slovenski športni plezalci so fenomen ravno zato, ker treniramo v tako slabih pogojih. Kar se mene tiče, v najslabših od vseh reprezentanc. V primerjavi z drugimi mi treniramo v garaži."

Upa, da bo tudi dejstvo, da bo športno plezanje na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 olimpijska disciplina, privabilo več sponzorjev in medijskega zanimanja.

Zakaj se je Mina Markovič poigravala z idejo o koncu športne kariere? (Kliknite za ogled videa!)

Mina Markovič: Zame je vsaka medalja s svetovnega prvenstva enaka zlati

Z medaljo se je iz Pariza vrnila tudi Mina Markovič (ŠPK Plus), izkušena športna plezalka s Ptuja, trikratna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti, ki je osvojila že peto medaljo na svetovnem prvenstvu, tokrat bronasto.

"Svetovna prvenstva so samo na vsaki dve leti in vsa dekleta tja pridemo maksimalno pripravljena. To ni samo igra fizike, ampak glave. Vsaka medalja s tega tekmovanja je zame enako vredna kot zlata," je dejala.

Markovičeva v pogovoru s 27-letnim Škofjeločanom Gregorjem Selakom, slovenskim tekmovalcem v športnem paraplezanju, ki je na svetovnem prvenstvu v Parizu osvojil bronasto kolajno v kategoriji Rp3, kjer tekmujejo plezalci z omejenim gibanjem sklepov, močjo in ravnotežjem. To je druga slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih v paraplezanju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Markovičeva v pogovoru s 27-letnim Škofjeločanom Gregorjem Selakom, slovenskim tekmovalcem v športnem paraplezanju, ki je na svetovnem prvenstvu v Parizu osvojil bronasto kolajno v kategoriji Rp3, kjer tekmujejo plezalci z omejenim gibanjem sklepov, močjo in ravnotežjem. To je druga slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih v paraplezanju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za razmišljanja o olimpijskih igrah je še prezgodaj, poudarja, saj je uvrstitev na igre odvisna od kvalifikacij in številnih drugih dejavnikov. "O tem še ne bi sklepala, saj sem se v preteklosti že prevečkrat zagovorila in se tudi iz tega nekaj naučila."

Razmišljala je o koncu kariere, a si je premislila

Bo pa prav gotovo čez štiri leta še vedno plezala, a ne nujno tekmovalno, saj je to nekaj, v čemer najbolj uživa. Priznala je tudi, da se je že po koncu lanske sezone poigravala z idejo o koncu športne kariere.

"Po premisleku sem ugotovila, da mi vse priprave, tekmovanja, svetovni pokali in svetovna prvenstva pomenijo preveč, da je tekmovalna iskrica še vedno v meni in da se ne morem kar posloviti. Če bi se, bi se iz napačnih razlogov. Zadeve so zdaj take, kot morajo biti in vesela sem, da sem se odločila vztrajati."

Škofic se bo iz četrtega mesta marsičesa naučil

Med vidnejšimi člani slovenske športno-plezalne karavane je bil tudi Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), trenutno vodilni v seštevku svetovnega pokala, ki se s svetovnega prvenstva vrača s četrtim mestom. "Nekaj grenkega priokusa ostaja, ne zaradi nehvaležnega četrtega mesta, ampak zaradi psihe, ki je nisem uspel nadzorovati. Morda je res, da si nisem dovolj želel uspeha, nisem bil stoodstoten. Zaradi kvalifikacij (deveto mesto) sem dvomil vase in si ustvaril negativne misli. Zagotovo sem se iz tega marsičesa naučil."

PZS športno plezanje | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Do konca sezone so na sporedu še tri tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, sklepno dejanje bo, kot smo že vajeni, 26. in 27. novembra v Kranju.

Sploh jih ne poznam.

 • Zelo slabo.
  7,09 %
  10 glasov
 • Nekaj vmes.
  5,67 %
  8 glasov
 • Poznam najboljše.
  13,48 %
  19 glasov
 • Poznam vse, zelo podrobno spremljam športno plezalno sceno.
  73,76 %
  104 glasov
Oddanih 141 glasov

 

Ne spreglejte