Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2016,
16.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

svetovno prvenstvo plezanje Domen Škofic Janja Garnbret Janja Garnbret

Nedelja, 18. 9. 2016, 16.53

6 let, 6 mesecev

Odzivi svetovne prvakinje

Za Janjo Garnbret glava pomembnejša kot moč, Domen Škofic četrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Janja Garnbret | Foto Sportida

Foto: Sportida

Še ne polnoletna Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. Mlada Korošica je druga najmlajša zmagovalka svetovnega prvenstva po Avstrijki Johanni Ernst, ki je na svetovnem prvenstvu zmagala leta 2009, ko je bila stara 16 let. Domen Škofic je osvojil četrto mesto.

Janja Garnbret, ki bo naslednjega marca dopolnila 18 let, je na svojem prvem svetovnem prvenstvu v članski konkurenci osvojila naslov svetovne prvakinje. Pred tem je v mlajših kategorijah osvojila vse, kar se je osvojiti dalo.

Najpomembnejša je bila psihična priprava, kajti Garnbretova je v svetovnem pokalu že dokazala, da se starejših, izkušenejših tekmovalk z nastopi na največjih članskih tekmovanjih niti najmanj ne boji: "Na svetovno prvenstvo sem šla čisto brez pričakovanj, brez obremenjevanja ali kakršnega koli pritiska s strani medijev. Ker je to moje prvo svetovno prvenstvo, sem se tako odločila, da je čisto vseeno, kaj se zgodi, kajti letos sem že dovolj pokazala.

Govorila sem si, da sem še mlada in da imam še čas vso kariero, da postanem svetovna prvakinja. Na tem svetovnem prvenstvu je bila glava pomembnejša kot moja fizična moč, ampak izkazalo se je, da je bilo treba samo uživati, narediti vse, kar lahko naredim, se sploh ne obremenjevati in plezati brez pritiskov," je po največjem uspehu dejala nova svetovna prvakinja Garnbretova.

Kako je bilo tekmovati v tej sloviti dvorani, ki sprejme 20 tisoč ljudi? "To pa je nekaj posebnega. Vedno ti da dodatno energijo. Če imaš vso podporo gledalcev za sabo, lahko še iztisneš zadnje atome moči. Ko že misliš, da ne moreš več, vseeno lahko. Ko si v steni, tega vsega ne vidiš, ampak vseeno slišiš."

Prva po Martini Čufar

Gre za novi slovenski kolajni v mozaiku sijajnih uspehov slovenskega ženskega športnega plezanja na tekmovanjih najvišje ravni v težavnosti. A to je šele druga slovenska zlata kolajna na članskih svetovnih prvenstvih ter prva v zadnjih 15 letih. Pred tem je zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Winterthurju osvojila Martina Čufar, ko je bila Garnbretova stara komaj dve leti.

"Seveda mi je Martina znana. Je moja vzornica. Jo res spoštujem. Vesela sem, da lahko to nadaljujem in upam, da se bo to tudi v prihodnosti nadaljevalo," je povedala tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu.

S podporo družine

Takšnega uspeha ne bi bilo brez podpore domačih. "Moji starši, babica, dedek, po obeh straneh, sorodniki so gledali in stiskali pesti. Ko sem po koncu pogledala na telefon, sem dobila ogromno kratkih sporočil prav od sorodnikov, njihova podpora je bila zelo močna, so toliko stiskali pesti, da mi je na koncu le uspelo."

Je še srednješolka, zato ob vrhunskem športu in šolskih obveznosti, za kaj drugega ne ostane veliko časa. "Šola se je ravno začela, tako da nisem bila ravno veliko prisotna. Ko bom prišla nazaj, se bom morala znova privaditi na gimnazijsko življenje in to usklajevati s treningi, dopoldan sem v šoli, popoldan na treningu, zvečer se učim, in to ponovim nato v bistvu vsak dan. Moram se spraviti nazaj v to rutino," je dejala dijakinja športnega oddelka Gimnazije Velenje.

Janja Garnbret je še v najstniških letih uresničila življenjske sanje. | Foto: Grega Valančič Sportida Janja Garnbret je še v najstniških letih uresničila življenjske sanje. Foto: Grega Valančič Sportida

Začetek pri šestih letih

Garnbretova je začela plezati s šestimi leti v lokalnem klubu v Slovenj Gradcu. Po enem letu je šla trenirat v Velenje, kjer je za njen športno-plezalni razvoj začel skrbeti njen zdajšnji trener Gorazd Hren, novi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju. In nova slovenska športna pravljica se je lahko začela odvijati.

Korošica je v Pariz pripotovala s sijajno popotnico treh zmag v svetovnem pokalu ter zanesljivim mestom vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. V prenovljeni dvorani Bercy je nadaljevala v tem slogu. Na svojem prvem svetovnem prvenstvu med članicami je prikazala izjemno formo in odločenost, ko prvega mesta ni izpustila iz rok v vseh treh krogih tekmovanja, vodilna po kvalifikacijah, najboljša je bila tudi v polfinalu, naslov svetovne prvakinja pa je potrdila na najlepši mogoči način z osvojenim vrhom smeri in dvignjeno pestjo.

Domen Škofic četrti

Domna Škofica so po nehvaležnem četrtem mestu spremljali mešani občutki. | Foto: Luka Fonda Domna Škofica so po nehvaležnem četrtem mestu spremljali mešani občutki. Foto: Luka Fonda

Za zadnji slovenski nastop na pariški umetni steni pod streho dvorane Bercy je poskrbel Domen Škofic, ki je osvojil četrto mesto.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki je v odločilni krog tekmovanja napredoval z drugim izidom polfinala, v kvalifikacijah je bil skupaj z Urbanom Primožičem deveti. Primožič je nato tekmovanje končal v polfinalu na 12. mestu.

Škofic je finalu začel zelo dobro, a nato znova ostal tik pod odrom za zmagovalce, na nehvaležnem četrtem mestu. Dosegel je višino 38+. Škofic je bil četrti tudi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v španskem Gijonu. Naslov svetovnega prvega je z neverjetno predstavo ubranil Čeh Adam Ondra, ki je trenutno najbolj vsestranski tekmovalec v karavani, potem ko je bil drugi v balvanih.

"Tekma je bila vrhunska, tako organizacija kot vzdušje v dvorani, finale je bil tudi vrhunsko postavljen, dejansko še nisem plezal boljše smeri. Sem načeloma zadovoljen s svojim plezanjem, a sem že spet pristal na istem mestu kot pred dvema letoma v Gijonu. Edino to me je zmotilo, stopničkam sem bil mogoče v Gijonu nekoliko bližje, ampak ne vem ... navdajajo me takšni mešani občutki," je bil nezadovoljen Škofic, ki si je glede na potek sezone ter formo nadejal preboja na zmagovalni oder.

Ne spreglejte