Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 14.13

8 let

Generals - popraviti obrambo in prvaki bodo padli

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Treniramo, da jih čim prej premagamo," je poslanstvo Maribor Generals opisal glavni trener Tibor Babič. Govora je o Ljubljana Silverhawks. Da bi jim to uspelo, delajo na: "Obramba. Obramba."

Ljubljana Silverhawks bodo z novim podajalcem in ameriškim trenerjem branili naslov državnega prvaka v ameriškem nogometu. Z mlado ekipo, peščico veteranov in ameriškim trenerjem na novo začenjajo Alp Devils z Gorenjske. Medtem Maribor Generals še naprej stavijo na podajalca Robija Fišerja in njegove lovilce, ki so se v minuli sezoni pogosto izkazali za nerešljivo uganko, tudi za mnogo bolj izkušene Silverhawks. Glavni trener Tibor Babič tudi v tretji sezoni v štajersko prestolnico prinaša znanje šestletnega igranja na Dunaju. Silverhawks v državnem prvenstvu še ne poznajo poraza, a Generals so jim bili lani zelo blizu (aprila so izgubili z 32:33). Fantje, ki so si ime nadeli po generalu Rudolfu Maistru in jih je ekipa Sportala obiskala na nedeljskem treningu, dva tedna pred prvo tekmo nove sezone v en glas zatrjujejo, da je skrajni čas, da Silverhawks padejo.

Generals se ne igrišču NK Železničar na treningih dobivajo štirikrat tedensko. Vmes za fizično moč obiskujejo fitnes. V klubu trenutno trenira nekaj čez 30 fantov. Tako kot lani jim bo na pomoč priskočilo še 12 članov Slovenska Bistrica Werewolves, ki nimajo dovolj kadra za samostojno nastopanje. Čeprav od 2012 v slovenskem prvenstu (SNFL) lahko igrajo tudi tujci, Generals za zdaj tujih okrepitev nimajo v načrtu. Sta jih pa iz vrst Gold Diggers iz Savinjske doline (tudi ti imajo premalo fantov za samostojno igranje) okrepila Matic Obrul in Kristijan Zimaj. Slednja bosta zapolnila vrzeli v obrambi, ki se je v prvih dveh sezonah izkazala za največji minus štajerske ekipe.

Popraviti obrambo

"Obramba. Obramba. Že prvo leto, drugo leto smo imeli težave z obrambo," na vprašanje, na čem Generals največ delajo, odgovarja Tibor Babič. "Napad nam je šel od prve sezone dobro. Lani je bil na zelo visokem nivoju, kar se je videlo v številu točk. Tako Silverhawks kot Alp Devils in Hrvati so dobili dosti točk. Obramba pa je 'pešala', v vključnih trenutkih smo se v obrambi izgubljali. To je treba popraviti. Seveda pa je treba nadgraditi tudi napad. Nikoli nisi zadovoljen s prejšnjo sezono."

Napad po zraku je element igre, ki jim ga lahko zavidajo tudi Silverhawks. Podajalec Robi Fišer se je Tadejem Hollerjem in Luko Pršino odlično ujel. "Robi je delal na vajah za podajalca. Bil je na kampu od Knightsov v Avstriji, kjer je trener izučen prav na podajalcih. Robi je tam veliko pridobil. Na tej poziciji v Sloveniji ni ekipe, ki bi se lahko kosala z nami. A ne smemo pozabiti, da je Lovro Gmajner (op. o.: podajalec Silverhawks, ki je predlani igral za Gold Diggers) zelo soliden podajalec, kar je dokazal že na nekaj tekmah. Zna podajati, rabi pa še nekaj trenigov, da bo postal eden boljših," razlaga Babič.

Babič poudarja, da Generals vendarle niso ekipa, ki igra le po zraku. "Ne pozabimo na Domna Karničnika in Saša Vebra v igri po tleh. Dostikrat nas niso uspeli ustaviti niti Silverhawks. Prvo sezono nam igra po tleh ni uspevala, v drugi pa smo odprli tudi igro po tleh. To nam je dalo dosti več možnosti za igro po zraku. Ko uspeva igra po tleh, se odpre tudi igra po zraku in obratno. K temu nam je pomagalo veliko treninga in učenje igralcev, kdaj in v kakšnih situacijah se kako odločiti in pravilno odločiti. Kdaj narediti 'cut', 'spin', kakršnokoli potezo, da dobiš še kak dodaten jard."

Brez kamere na treningu

Generals sezono 24. marca odpirajo z gostujočo tekmo proti Silverhawks. Babič pravi, da zanje sicer ne pripravljajo nič posebnega, a nam vseeno ni dovolil snemanja treninga. "Ne rabijo videti postavitev. Haha. Pripravljamo se kot na vsako drugo tekmo. Tekma s Silverhawks je kot vsaka druga tekma. Na vsako tekmo se gre z željo po uspehu. Zakaj nočem, da se treningu snemajo? Pred sezono ne rabim skavtinga, ko še nobena ekipa ne ve, kako bomo igrali."

Na vprašanje o ciljih za 2012, je Babič odločen: "Če ne igraš na zmago, zakaj sploh igrati." A se obenem zaveda, da bo Silverhawks težko premagati. "Še vedno so Silverhawks ekipa, ki jo je treba premagati. Ko bomo temu blizu, se bomo pogovarjali o dodatnih stvareh. Kako dolgo bo to trajalo? Ne vem. Upam, da čim prej. Ne pravim, da bo to že na naslednji tekmi. Želimo, da bi se to zgodilo čim prej. Treniramo, da jih čim prej premagamo." Zagreb Raiders naj bi bili najšibkejši člen razširjenega državnega prvenstva, o preostalih dveh moštvih pa pove: "Zagreb Thunder bodo z Američani nevarnost, a tudi oni so krvavi pod kožo. Ne rabimo se jih bati. Alp Devils so se lani izučili, pripeljali so ameriškega trenerja in bodo definitivno nevarni."

Ne spreglejte