Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
13.09

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Fundacija za šport denar

Petek, 12. 10. 2018, 13.09

5 let, 6 mesecev

FŠO bo ob dvajsetletnici za šport razpisala 7,7 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
športne stave, listki

Fundacija za šport (FŠO) je objavila razpis za sofinanciranje športnih dejavnosti ter gradnje športnih objektov; potekel bo 12. novembra. V tem razpisu bo ob dvajsetletnici svojega delovanja razdelila 7,7 milijona evrov, kar je 700.000 evrov več kot za letos.

V zadnjih letih so bila sicer sredstva FŠO vedno manjša, od največjega zneska leta 2011, ko je bilo na voljo 13 milijonov evrov, so se lani zmanjšala za kar šest milijonov evrov. Kljub temu FŠO ostaja eden najpomembnejših virov za financiranje slovenskega športa.

FŠO bo za sofinanciranje programov namenila 4,4 milijona evrov, za razvojne dejavnosti 880 tisoč, za športne prireditve in promocije 462.000 ter družbene in okoljske odgovornosti v športu pa 66 tisoč evrov. Za sofinanciranje gradnje športnih objektov in površin za šport v naravi pa je razpis objavljen za leta 2019, 2020 in 2021, največ za naslednje leto v višini 1,48 milijona evrov, za naslednji leti pa nekaj nad 44 tisoč.

Razen v letošnjem letu so se v prejšnjih sredstva iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, ki je osnovni vir FŠO, zelo zmanjševala. Fundacija je tako predlani (2016) razdelila deset milijonov evrov, kar je bilo pol milijona manj kot leta 2015, ko je bilo na voljo 10,5 milijona evrov; leta 2014 so razpisali 11 milijonov, še leto prej pa 11,7 milijona.

FŠO zaradi davka na srečke izgublja denar

"V petih letih je FŠO pretežno zaradi davka na srečke, ki je bil sprva v času hude finančne krize sprejet kot interventni davek, a še vedno velja, povprečno izgubila okrog milijon in pol evrov na letni ravni. Zato v športu upamo, da bo ta zakon kmalu ukinjen. Obenem pa smo veseli, da je državni zbor pred dvajsetimi leti z odlokom ustanovil FŠO kot izjemno pomemben vir za preživetje in tudi razvoj slovenskega športa," je dejal predsednik FŠO Aleš Remih.

FŠO od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov; obratno je pri sestrski Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Ta je 20. decembra lani za letošnje leto invalidskim organizacijam namenila 11,37 milijona evrov, humanitarnim pa 6,12 milijona.

Ne spreglejte