Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
16. 9. 2014,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Floyd Mayweather boks zaslužek

Torek, 16. 9. 2014, 17.08

8 let

Floyd Mayweather vse bliže magični meji 500 milijonov zaslužka

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S sobotno zmago proti Argentincu Marcosu Maidani, ki mu je žep napolnila z dodatnimi 32 milijoni dolarjev, je ameriški boksar Floyd Mayweather postal letos najbolje plačani športnik na planetu.

Za Floyda Mayweatherja velja, da je bržčas najbolj znan in tudi najbolj razvpit boksar na planetu. Je poleg tega tudi največji? Kljub brezmadežni statistiki 47 zmag brez porazov in izjemnim nasprotnikom, za katere se lahko pohvali, da mu jih je uspelo zmagovalno odpihniti v ringu, so mnenja o tem različna.

Njegovi privrženci so v eno grlo do onemoglosti zmožni zatrjevati, da se v tem, kar najbolje zna in kar, tudi po zaslugi družinske tradicije, nepretrgoma počne od četrtega leta starosti, lahko meri z najboljšimi vseh časov. Nasprotniki tovrstnih tez ob tem le zamahujejo z roko in naštevajo plejado drugih, ki jih Mayweatherju ne bo uspelo nikoli pogledati više od kolen: Muhammada Alija, Joeja Lousia, Sugarja Raya Robinsona, Roberta "Panamsko kamnito pest" Durana in temnopoltega Jacka Johnsona, ki je v času, ko se je 19. stoletje stapljalo z 20., v rasistično obarvanih časih z belskimi upi od ZDA do Avstralije pometal kot za stavo.

V zbiranju denarja je razvpiti Floyd brez dvoma najboljši

A v nečem je razvpiti Floyd brez kančka dvoma najboljši. To je zbiranje denarja. Mayweather, ki se je v prvi polovici bogate kariere po zaslugi skoraj nedotaknjenega obraza, ta je zaradi številnih prejetih udarcev za večino boksarjev le nepredstavljiva resničnost, predstavljal kot "Pretty Boy" (Lepotec), si je po razhodu z boksarskim promotorjem Bobom Arumom leta 2006 v znak novega začetka – in takrat že precej visokih zaslužkov – nadel vzdevek "Money" (Denar).

Novopečeno tržno etiketo je kaj kmalu potrdil tudi v praksi. Dvoboj njegove dotedanje kariere je prišel leto pozneje, ko se je za naslov prvaka polsrednje kategorije po verziji WBC udaril z Oscarjem de la Hoyo, čudežnim dečkom iz Los Angelesa, nekdanjim olimpijskim prvakom, in ga po deljeni sodniški odločitvi le premagal. Dvoboj je bil prvi v seriji zadnjih desetih, v katerih je Mayweatherju uspelo prestopiti magično mejo 25 milijonov dolarjev (19 milijonov evrov).

Obračun z de la Hoyo v knjigah zgodovine ostaja zapisan tudi po rekordnem številu prodanih naročil pay-per-view, bilo jih je kar 2,5 milijona. Nezanemarljiv del prodanih pravic je šel seveda tudi v žepe obeh borcev.

V hrbet mu gledajo največji zvezdniki iz sveta športa

Nedeljsko jutro po drugem dvoboju z Maidano je Mayweather dočakal bogatejši za 32 milijonov dolarjev, ta znesek bi mu v žep kanil v vsakem primeru, tudi če bi se argentinskemu razbijaču uspelo dokopati do svojih minut in ga poraziti. Za primerjavo, kako velik tržni magnet je Mayweather, Maidana, ki mimogrede velja za enega od najboljših veltrašev na svetu, je za dvoboj z njim dobil desetkrat manj šelestečih zelencev.

Tako je zadnji znesek letošnjih zaslužkov, ki ga ima pred seboj Mayweatherjev računovodja, 105 milijonov dolarjev, v preračunu za evropsko delujoče možgane to pomeni 81 milijonov evrov. S tem je nepremagljivi boksar, ki živi in trenira kje drugje kot v bleščavem Las Vegasu, postal letos najbolje plačani športnik na modri zemeljski obli.

V zatilje mu po zaslužkih zrejo asi, kot so nogometna virtuoza Cristiano Ronaldo (80 milijonov dolarjev) in Lionel Messi (65 milijonov dolarjev), stroj pod koši Le Bron James (72 milijonov dolarjev), golfist Tiger Woods (61 milijonov) ter tenisača Roger Federer (56 milijonov) in Rafael Nadal (44 miljionov).

Mejnik 400 milijonov je dosegel v dvoboju z Maidano

Sploh rekordna finančna obloga, ki je sledila kakšnemu Mayweatherjevemu dvoboju, se je na njegovem bančnem računu znašla septembra lani, potem ko je v težko pričakovani bitki pesti ugnal Mehičana Saula "Canela" Alvareza. Dodatno kri po žilah mu je takrat pognalo kar 70 milijonov dolarjev, v znesku je zajet delež od prodaje televizijskih pravic, katerih število je doseglo 2,2 milijona gospodinjstev.

Mejnik 400 milijonov, ki ga je Mayweather dosegel v dvoboju z Maidano, piše revija Forbes, se bo v dobrem letu verjetno povzpel še za sto milijonov. Takšna pričakovanja spodbuja dejstvo, da je bil obračun z Maidano šele četrti od šestih, ki jih je Money dolžan opraviti po februarja lani podpisani pogodbi z ameriškim televizijskim kanalom Showtime, ki skrbi za organizacijo in prenos njegovih dvobojev.

Ker je skupna vrednost posla 200 milijonov dolarjev, to pomeni, da dva naslednja prihoda v ring neporaženemu boksarju zagotavljata, okroglo rečeno, dodatnih 70 milijonov dolarjev. In to ne glede na končni izplen med vrvmi, tudi v primeru morebitnega poraza.

500 milijonov dolarjev lahko zanj že prihodnje leto postane sladka resničnost

Čeprav Mayweather nima sponzorskih pogodb z največjimi proizvajalci športne opreme, Nike, Adidas in Reebok na njegova vrata na primer niso nikoli potrkali, si lahko kar precej dodatnih milijonov pred koncem kariere obeta še od prodaje televizijskih pravic (pay-per-view).

Na malih zaslonih si je 12 njegovih plačljivih dvobojev doslej ogledalo 14 milijonov gospodinjstev, glede na to, da bi se Money v ringu v prihodnje najraje udaril z Britancem Amirjem Khanom in Filipincem Mannyjem Pacquiaom, odličnima boksarjema, ki sta prav tako magnet za množice, pa bržčas ni bojazni, da bi najbolje plačani športnik nove ere ostal brez številnih dodatnih milijonov.

To pa tudi pomeni, da bi karierna meja 500 milijonov dolarjev (386 milijonov evrov), ki jo omenja Forbes, kar je, preračunano, skoraj pet odstotkov slovenskega letnega proračuna, zanj verjetno že prihodnje leto lahko postala sladka resničnost.

Ne spreglejte