Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2015,
6.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Manny Pacquiao Floyd Mayweather boks

Nedelja, 3. 5. 2015, 6.49

8 let

Floyd Mayweather tudi po "dvoboju stoletja" ostaja neporažen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V enem največjih boksarskih dvobojev vseh časov, ki je najverjetneje podrl vse rekorde gledanosti, je ameriški zvezdnik Floyd Mayweather po odločitvi sodnikov premagal Filipinca Mannyja Pacquiaa.

Ameriška igralniška meka Las Vegas je bila prizorišče boksarskega spektakla, "dvoboja stoletja", ki je poskrbel za pravi cirkus še preden sta Floyd Mayweathwer mlajši in Manny Pacquiao sploh stopila v ring. Američan in Filipinec veljata za najboljša boksarja zadnjega desetletja in ljubitelji tega športa so z veliko nestrpnostjo pričakovali njun spopad.

Danes zgodaj zjutraj po slovenskem času so le dobili odgovor na vprašanje, kdo je najboljši. To je 38-letni ameriški šampion Mayweather, ki se je 48. zmage v karieri (poraza sploh še ne pozna) veselil po soglasni sodniški odločitvi. Šestintridesetletni Filipinec, ki je na svojih ramenih nosil upe sto milijonske nacije, se je favoriziranemu Američanu dobro upiral, a moral na koncu priznati poraz, že šestega v karieri (ob tem ima 57 zmag).

Mayweather je naslovom prvaka velterske kategorije po različicah WBC in WBA zdaj dodal še pas organizacije WBO.

Filipinec napadal, a bil nenatančen

V prvi rundi dvoboja v lasvegaškem hotelu MGM Grand, kjer se je kar trlo zvezdnic in zvezdnikov iz sveta filma, glasbe in športa, je Floyd upravičil pričakovanja, boksal pametno, obrambno, medtem ko agresivnega Pacqiaa ni bilo od nikoder. V naslednjih treh rundah je Filipinec postajal vse napadalnejši, vse bolj podoben razbijaču, ki so ga v zadnjem desetletju spoznali številni boksarji, ki jih je porazil. V četrti rundi je imel Mayweather obilico težav, a se je izvlekel in se v peti vrnil silovito. Nekaj odličnih obrambnih tehnik je moral pokazati tudi Pac Man.

Med 11 tisoč gledalci v dvorani je imel Pacquiao precej več navijačev, ki so ga bodrili s skandiranjem "Manny, Manny," a v ringu je bil sam, v šesti rundi je proti Floydu sprožal hitre kombinacije udarcev, Američan je bolj ali manj vse odbijal z dobrim "gardom" in nasprotnika dražil z odkimavanjem, češ "Nič mi ni. Nič mi ne moreš."

Money: Pac Man je hudičevo dober borec, a bil sem dovolj pameten

Sedmo rundo je Mayweather začel bolj napadalno, a se po nekaj dobrih protinapadih Filipinca spet zatekel k prvotni taktiki, Pacquiau prepustil diktiranje tempa, sam pa je prežal na priložnosti za protiudarce. Tudi v osmi rundi se mu je ta pristop obrestoval, zato sta v podobnem slogu minili tudi deveta in deseta. Pacquiao je napadal, a brez pravega učinka. Floyd se je vsem Filipinčevim močnim udarcem spretno izmikal.

V zadnjih dveh rundah "dvoboja stoletja" je Mayweather bržčas že slutil, da je naredil dovolj za 48. zmago, Pacquiao je poskušal vse, a ni našel poti, da bi ogrozil šampiona. Po zadnjem gongu je ta "pozdravil" občinstvo v dvorani s trkanjem po prsih in v odgovor dobil glasen "Buuuu!" Tudi Pac Man je po ringu paradiral z dvignjenimi rokami, a sodniki so bili soglasni. Točkovali so 112:116, 110:118 in 112:116 v korist Američana.

"Najprej bi se rad zahvalil bogu za to zmago," je v ringu povedal Mayweather in ob glasnem negodovanju občinstva dodal: "Hvala tudi navijačem in Pacquiau, ki je dokazal, da je hudičevo dober borec, zato kapo dol. A bil sem veliko boljši in dosegel tisto, kar sem hotel. Vedel sem, da bo pritiskal, a bil sem dovolj pameten in potrpežljiv. Oče je hotel, da naredim več, a ko se piše zgodovina, se splača malce počakati. Moja zadnji dvoboj bo septembra, potem pa bo čas za poležavanje."

Pac Man: Moral bi zmagati jaz

Po dvoboju je bil pričakovano globoko razočaran Pacquio, "Bila je dobra borba. Menim, da sem bil boljši, Floyd ni naredil nič, samo umikal se je," je puhal po borbi 36-letni Filipinec, ki je izgubil še šestič v svoji karieri. "Velikokrat sem ga zadel, mislim, da sem jaz zmagal. Ni lahko zadeti nasprotnika, če se toliko giba, a močan ni. Ni tako močan kot moji prejšnji nasprotniki. Pa kaj, če je višji od mene, pokazal sem boljšo predstavo, zato sem jaz večji in boljši," je še dodal razočarani Pac Man.

A statistika pravi, da nima prav. Mayweather je sprožil celo šest udarcev več kot Pacquiao, od 435 udarcev jih je 148 zadelo cilj (34 odstotkov), medtem ko je Filipinec Američana zadel le 81-krat (19 odstotkov).

Ne spreglejte