Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2016,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Mrak Veronika Macarol

Nedelja, 21. 2. 2016, 18.00

8 let

Evropski prvakinji po novo visoko uvrstitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V San Isidru v Argentini se bo v ponedeljek začelo svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470, med 40 ženskimi posadkami pa bosta nastopili tudi slovenski jadralki Tine Mrak in Veronika Macarol.

Aktualni evropski prvakinji. SP se bo končalo v soboto, ko najboljših deset posadk čaka še regata za medalje.

Mrakova in Macarolova iz Jadralnega kluba Pirat iz Portoroža sta bili lani na SP v Haifi v Izraelu razočarani po 13. mestu, vso evropsko konkurenco pa sta ugnali v Aarhusu na Danskem, kjer sta ju na odprtem EP prehiteli le Novozelandki Jo Alleh in Polly Powrie, olimpijski zmagovalki iz Londona.

"Na prizorišču SP smo že dober teden. Ves teden treningov so prevladovali šibki vetrovi med petimi in 12 vozli, podobna napoved je tudi za prihodnje dni, mogoče lahko prvi dan prvenstva pričakujemo nekoliko več vetra. Voda je rjave barve, saj jadramo praktično na izlivu reke, prisotni so tudi močni tokovi. Pogoje pa še dodatno otežujejo alge, oziroma neke vrste rastlinje, ki plava po gladini in tudi globlje pod vodo ter se nam zatika na kobilico in krmilo," je o razmerah na prizorišču povedala Tina Mrak.

Spregovorila je tudi o zastavljenih ciljih: "Na prvenstvu bodo vse najboljše ženske posadke, vse, ki že imajo olimpijske norme ter tudi tiste, ki jih še lovijo. Dali bova vse od sebe za doseči najvišja mesta, kar pa ne bo lahko." Veronika Macarol pa je pred začetkom prvenstva dodala: "Pogoji na polju svetovnega prvenstva bodo precej zahtevni, predvsem zaradi velikih obratov vetra, alg in močnega toka. Zaradi vsega tega je težko pridobiti dober občutek na barki. Zelo težko si bo izboriti najboljša mesta, potrebno bo biti iznajdljiv in miren na jadrnici, ne glede na vse naštete razmere."

V Argentini bodo nastopile vse najboljše posadke razreda zadnjih nekaj let, med njimi svetovni prvakinji Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar ter podprvakinji Britanki Hannah Mills in Saskia Clark. To bo eden od pomembnih vrhuncev letošnje olimpijske sezone in priložnost, da jadralke in jadralci preverijo rezultate dosedanjega dela v primerjavi s konkurenco in določijo načrt dela do olimpijskih iger avgusta letos v Riu de Janeiru.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta s trenerjem Tomažem Čopijem že v sredini januarja opravili prvi del letošnjih priprav na prizorišču OI. Skupaj z najboljšimi moškimi in ženskimi posadkami razreda 470, konkurenco, ki se bo avgusta potegovala za olimpijske medalje, so trenirali na olimpijskih regatnih poljih. V sredini februarja so odpotovali v Argentino, kjer so dneve pred začetkom prvenstva izkoristili za treninge.

Ne spreglejte