SiolNET. Sportal Drugi športi
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EP v šahu letos v Sloveniji bo! Prihaja tudi Magnus Carlsen?

0,01

termometer

Šah | Slovenija bo jeseni gostila ekipno evropsko prvenstvo v šahu. | Foto: Getty Images
Slovenija bo jeseni gostila ekipno evropsko prvenstvo v šahu. Foto: Getty Images

Evropsko ekipno prvenstvo v šahu v Sloveniji bo letos med 11. do 22. novembrom v Čatežu, je potrdila direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka Šahovske zveze Slovenije (ŠZS). ŠZS se nadeja, da bi lahko na prvenstvu nastopil tudi svetovni prvak Magnus Carlsen iz Norveške, najboljši šahist sveta v zadnjem obdobju.

Slovenija pa bo naslednje leto gostila še eno veliko tekmovanje, posamično EP bo med 27. marcem in 9. aprilom 2022 v Podčetrtku. To bosta najpomembnejša šahovska dogodka pri nas po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu.

Podčetrtek bi moral EP gostiti med 17. in 30. majem lani, a je bilo prvenstvo prestavljeno na december, a so ga tudi tedaj zaradi pandemije novega koronavirusa v začetku novembra odpovedali oziroma prestavili. Evropska šahovska zveza (ECU) je ŠZS tedaj predlagala, da se prvenstvo stare celine prestavi na drug termin, šele na leto 2022 ali na letos.

Bo v Čatež prišel tudi norveški šahovski zvezdnik Magnus Carlsen? | Foto: Getty Images Bo v Čatež prišel tudi norveški šahovski zvezdnik Magnus Carlsen? Foto: Getty Images

Posamično EP naj bi bilo letos na Islandiji, predvideno je med 22. majem in 2. junijem, a še ni dokončno potrjeno, rezervni termin je v avgustu.

Še več tekmovalcev, kot bi jih bilo sicer

Organizacija posamičnega EP pri nas bo stala 200.000 evrov, približno polovico manj pa ekipnega. Ropova je povedala, da za ekipno EP namreč ni predvidenega nagradnega sklada. Ta za posamično znaša 100.000 evrov, razdeli pa se ga med najboljših 20 igralcev.

"V ŠZS smo bili po odločitvi ECU in decembrski odpovedi ter prestavitvi, že drugi lani, sprva malo razočarani. Pa obenem tudi olajšani zaradi takratnih zdravstvenih razmer. Nič pa ni bilo zamujenega kar se finančnih stvari tiče, nekaj stroškov smo sicer že imeli, a ne bistvenih. Imeli bomo tudi več časa za nemoteno pripravo na EP. Pričakujemo pa še več tekmovalcev, kot bi jih bilo sicer, saj ni veliko turnirjev v tem času po svetu in v Evropi," je pojasnila Robova.

"Slovenija bo lahko na ekipnem EP nastopila s po dvema reprezentancama v obeh konkurencah, v katerih se bodo predstavili naši najboljši šahisti in šahistke, priložnost bodo dobili tudi mladi. Pred nami je vsekakor velik izziv, tako na tekmovalnem kot organizacijskem področju. Prepričani smo, da bosta oba velika dogodka v naslednjih letih uspešno izvedena," je dodala Robova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin