Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2021,
18.30

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Luka Berdajs Metka Sparavec Janja Šegel Peter John Stevens Katja Fain plavanje

Sreda, 3. 11. 2021, 18.30

2 leti, 5 mesecev

EP 2021 v 25-m bazenih

Zamujena še druga priložnost za finale, Stevens vnovič hiter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Katja Fain | Katja Fain je osvojila 11. mesto. | Foto OKS/Aleš Fevžer

Katja Fain je osvojila 11. mesto.

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Slovenski reprezentanci na evropskem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih v Kazanu se je tudi drugi dan izmuznila priložnost za finale. Mariborčanka Katja Fain je na 200 m delfin z 2:10,16 osvojila 11. mesto.

Tjaša Vozel
Sportal Tjaša Vozel na evropskem prvenstvu do 16. mesta

Njen slovenski rekord 2:07,04, ki ga je dosegla prejšnji mesec v svetovnem pokalu, bi gladko zadostoval za preboj med osmerico najboljših, v polfinalu bi pomenil celo četrti dosežek, a Fainova ni našla prave forme. Popravni izpit bo imela na 200 m prosto.

"Nastop se mi definitivno ni posrečil. Finale je bil dosegljiv," je po tekmi priznala Fainova in pojasnila: "Zjutraj sem plavala precej bolj lahkotno, zdaj pa sem praktično dosegla enak rezultat, ampak plavala veliko težje. Nisem ujela pravega ritma, ampak gledam naprej. Ta nastop bom poskušala čimprej pozabiti, se sprostiti in v soboto nastopiti v svoji paradni disciplini 200 m prosto, kjer upam na veliko boljši dosežek."

Stevens 13. na 100 m prsno  "Zelo sem zadovoljen. 13. mesto in spet zelo blizu osebnega rekorda." | Foto: Vid Ponikvar "Zelo sem zadovoljen. 13. mesto in spet zelo blizu osebnega rekorda." Foto: Vid Ponikvar

Peter John Stevens iz Triglava je v polfinalu na 100 m prsno z 57,99 še tretjič v karieri prebil mejo 58 sekund in zasedel 13. mesto ter potrdil dobro formo pred paradnim nastopom na 50-metrski razdalji. Dopoldan je bil še nekaj stotink sekunde hitrejši.

"Zelo sem zadovoljen. 13. mesto in spet zelo blizu osebnega rekorda. Za 50 m prsno v soboto mi zelo dobro kaže. Za mano je peti teden tekmovanj in tam grem na polno," je bil dosežkov vesel Stevens.

"Tudi tokrat je bilo nekaj majhnih napak, ampak sva zadovoljna, z izkupičkom in rezultatom. Če je na 100 m odplaval osebni rekord, potem cilj za 50 m ostaja visok, a potrebno bo iti korak po koraku, najprej v polfinale, potem v finale. Konkurenca je zelo zgoščena in napaka te hitro oddalji od želene uvrstitve," pa je plavanje pokomentiral trener Luka Berdajs.

Šeglova izboljšala osebni rekord

Janji Šegel je za polfinale zmanjkalo 12 stotink. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Janji Šegel je za polfinale zmanjkalo 12 stotink. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V današnjih jutranjih kvalifikacijah je nastopila še Ravenčanka Janja Šegel, ki je na 100 m mešano presenetila s časom 1:00,71, kar je njen najboljši dosežek v tej disciplini, ki jo je plavala bolj za ogrevanje, zasedla 20. mesto ter ostala brez popoldanskega nastopa. Šeglova je za dve desetinki sekunde zaostala za državnim rekordom Neže Klančar.

Šeglova je sicer na tem prvenstvu prvič nastopila že v torek, ko je z osebnim rekordom 25,10 na 50 m prosto zasedla 27. mesto. Močnejša disciplina Ravenčanke bo 100-metrska razdalja.

"Zelo sem zadovoljna, saj sem osebni rekord izboljšala kar za štiri sekunde. Po štirih letih, ko sem znova nastopila v tej disciplini, niti nisem vedela, kaj pričakovati, za polfinale mi je zmanjkalo 12 stotink, naslednjič bom merila na rekord," je današnji nastop povzela mlada Korošica.

V četrtek bosta v kvalifikacijah nastopila še reprezentantka kranjske Zvezde Tjaša Vozel na 200 m prsno ter plavalec Ljubljane Primož Šenica Pavletič na 100 m hrbtno.

Prvenstvo daje tudi prve junake tekmovanja. Italijani Michele Lamberti, Nicolo Martinenghi, Marco Orso in Lorenzo Zazzeri so na 4 x 50 m mešano z 1:30,14 dosegli nov svetovni rekord. Rekorde prvenstev pa po vrsti podira tudi Rus Kliment Kolesnikov, ki je danes v finalu na 50 hrbtno dosegel izid 22,47.

Na 100 m prsno je Belorus Ilija Šimanovič s 55,46 v polfinalu zgrešil lasten svetovni rekord za vsega 11 stotink sekunde in v četrtek bo imel še eno priložnost.

Ne spreglejte