Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
17.51

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga NFL ameriški nogomet

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 17.51

5 let, 2 meseca

Denarne nagrade na poškodbe tekmecev

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gregg Williams, nazadnje trener obrambe New Orleansa, je v središču škandala, ki pretresa NFL. Pod njegovim vodstvom so igralcem plačevali tisoč in več dolarjev, če so poškodovali tekmece.

V profesionalni ligi ameriškega nogometa NFL se dva meseca po Super Bowlu pripravljajo na bližnji nabor in podaljšuje pogodbe z igralci. A vse to je minuli vikend ostalo v senci škandala, ki dobiva iz dneva v dan nove razsežnosti. Vodstvo lige je objavilo poročilo obsežne raziskave t. i. sistema lova na glave ("bounty"). Med 22 in 27 igralcev New Orleans Saints naj bi med letoma 2009 in 2011 (vmes so osvojili tudi Super Bowl) dobivalo denarne nagrade za namerne prekrške nad tekmeci, ki so vodili v tako resno poškodbo, da igralec ni več mogel nadaljevati s tekmo. "Nagrade" so bile v višini med 1.000 in 1.500 ameriških dolarjev. Pobudnik naj bi bil obrambni koordinator Gregg Williams. Ta je moral ta ponedeljek na prvi zagovor h komisarju lige Rogerju Goodellu. Tako za Williamsa kot klub se obetajo velikanske kazni, primer pa bi lahko končal celo na sodišču.

Gregg Williams je dejanje priznal in ga obžaloval: "To je bila velika napaka. Vedel sem, da je bilo to narobe, a namesto, da bo to končal, sem dovolil, da se nadaljuje. Prevzamem popolno odgovornost. Resnično mi je žel. Naučil sem se lekcijo. Obljubim, da v čem takem ne bom več sodeloval." A kot se je izkazalo že dan kasneje, je to počel že prej. To isto naj bi od igralcev zahteval že v času, ko je bil trener obrambe Washington Redskins (med 2004 in 2007). V nedeljo pa se je oglasil nekdanji igralec Buffalo Bills, Coy Wire, in zatrdil, da so imeli ta sistem tudi v njihovem klubu, ko je bil Williams tam glavni trener med letoma 2001 in 2003. "Res je. To se je dogajalo tudi v Buffalu. Bile so nagrade. Denarja sicer niso nikoli izročali v pričo ekipe, a zagotovo so ga. Ko je kdo poškodoval nasprotnika, je bil pohvaljen." Williams je "nagrajeval" tudi v Tennessee Titans. "Vem, da so imeli lov na glave tudi v Tenneeseeju. Iz njihovega kluba smo dobili nekaj igralcev, ki so nam to povedali," razkriva nekdanji trener Indianapolis Colts in danes televizijski analitik, Tony Dungy.

Gregg Williams, ki se je pred naslednjo sezono pridružil St. Louis Rams, in vpleteni klubi so z vseh strani deležni javnega obsojanja, a obenem se igralci in navijači strinjajo, da je ameriški nogomet pač fizičen šport. "Vsekakor sem razočaran, ne bom pa rekel, da sem presenečen. Verjel sem, da so v ligi obrambni igralci, ki so si govorili: 'Tisoč dolarjev dobim, če Kurta izločim iz igre'. Prepričan sem, da je to del lige že dolgo," je komentiral upokojeni podajalec, nazadnje član Arizone Cardinals, Kurt Warner. Še en legendarni podajalec Brett Favre, ki ga je prav obramba New Orleansa na poti do prstana ustavila s poškodbo (ko je bil član Minnesote Vikings), ostaja prizanesljiv: "To je ameriški nogomet. Če jim kdo reče ali ne, fantje to vseeno počnejo."

Ne spreglejte