Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2022,
17.03

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Zan Lovenjak Sudar Janja Garnbret Janja Garnbret Katja Debevec

Petek, 24. 6. 2022, 17.03

1 leto, 10 mesecev

Debevčeva brez finala v Innsbrucku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Katja Debevec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Konec letošnje sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju v avstrijski meki športnega plezanja v Innsbrucku je prinesel manjše razočaranje za slovensko vrsto. Tako Zan Lovenjak Sudar kot Katja Debevec se nista uvrstila v finale najboljše šesterice. Večja pričakovanja so v težavnosti, ko se bo po premoru vrnila šampionka Janja Garnbret.

Od treh Slovenk, ki so nastopile v kvalifikacijah, se je v današnji polfinale uvrstila le Katja Debevec, ki je z enim rešenim balvanskim problemom od štirih tekmovanje v Innsbrucku končala na 15. mestu. V finale napreduje zgolj najboljša šesterica. Vita Lukan in Julija Kruder sta ženske kvalifikacije končali na 29. oziroma 59. mestu. Lukanova bo nastopila tudi v težavnosti.

Janja Garnbret se vrača v soboto

Janja Garnbret bo v soboto nastopila na kvalifikacijah prve tekme v težavnosti.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Janja Garnbret bo v soboto nastopila na kvalifikacijah prve tekme v težavnosti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Olimpijska prvakinja je nastopila na uvodni tekmi sezone aprila v Meiringenu, na kateri je konkurenco pokorila v balvanskem plezanju. A kljub potrditvi odlične balvanske forme si je v dogovoru s trenerjem Romanom Krajnikom po švicarski uverturi sezone vzela dvomesečni premor v svetovnem pokalu. Nazaj na tekmovalne stene se bo vrnila v soboto, ko bo del slovenske dvanajsterice v kvalifikacijah prve tekme letošnje sezone svetovnega pokala v težavnosti.

Ob odsotnosti Korošice z balvanskih problemov je za edini slovenski presežek iztekajoče se balvanske sezone svetovnega pokala poskrbel Anže Peharc, ki je konec maja v Salt Lake Cityju navdušil z drugim mestom. Tržičan v Innsbrucku ni ponovil svojega nastopa iz ZDA. Naskok na finale je končal že v kvalifikacijah na 25. mestu.

Peharc, ki je po Janji Garnbret poskrbel za drugi slovenski finale na balvanskih tekmah letos, je sicer po šestih tekmah kot najboljši Slovenec balvansko sezono svetovnega pokala končal na 13. mestu.

Katja Debevec
Sportal V Innsbrucku dva slovenska polfinala v balvanih
V četrtkov polfinale se je uvrstil Zan Lovenjak Sudar, ki je končal na 16. mestu. Brez polfinala sta ostala tudi Jernej Kruder na 29. in Matic Kotar na 47. mestu.

Kvalifikacije težavnosti bodo na sporedu v soboto, ko bo tudi polfinale. Med ženskami bodo poleg Garnbretove nastopile še Lučka Rakovec, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek, Mia Krampl, Lucija Tarkuš, Sara Čopar in Lukanova. Pri moških pa Domen Škofic, Luka Potočar, Martin Bergant in Milan Preskar.

Finale težavnosti v ženski in moški konkurenci bo v nedeljo.

Po premoru Janja Garnbret načrtuje, da bo nastopila na vseh tekmah svetovnega pokala v težavnosti, glavni cilj sezone pa je avgustovsko evropsko prvenstvo v Münchnu, kjer namerava nastopiti tako v težavnosti kot tudi v balvanih. Želi se kvalificirati med tekmovalke, ki se bodo na Bavarskem merile za naslov prvakinje stare celine v novi olimpijski kombinaciji balvani-težavnosti, ki bo na sporedu OI v Parizu leta 2024.
Podelitev nagrad Mladi upi.
Novice To so nadarjeni mladi ljudje, o katerih bomo gotovo slišali še veliko lepega
Ne spreglejte