Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
17.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Damir Dugonjić

Sreda, 2. 12. 2015, 17.57

7 let, 12 mesecev

Damir Dugonjić je evropski prvak!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Velik uspeh za najboljšega slovenskega plavalca Damirja Dugonjića na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Netanji. Postal je evropski prvak na 50 metrov prsno.

Sedemindvajsetletni Dugonjić je tokrat uspešno dvigoval izid. V predtekmovanju 26,54, v polfinalu 26,37 in na koncu še izid dneva in sezone 26,20, ki mu je prinesla 11. medaljo v karieri, tretjo zlato. Vsaj tokrat se nad stotinkami ni mogel pritoževati, saj je za le stotinko ugnal prvega favorita ter svetovnega rekorderja in prvaka v velikem bazenu Britanca Adama Peatyja.

"V finalu je bilo zame glavno tekmovati. Izid v finalu ni važen. Želel sem uživati in prehiteti čim več tekmecev, tokrat pa sem imel tudi nekaj sreče, čeprav plavanje od skoka naprej ni bilo brez napak. Tudi v obrat sem se zapeljal, a to na koncu ni važno," je po tekmi vesel povedal koroški orjak, ki je Sloveniji na tovrstnih tekmah priplaval 57. medaljo.

"Nikoli se ne smeš predati. Tudi najboljši imajo kdaj slab dan"

Ta je bil zelo zadovoljen, da je prvič kljub napakam v vodi v karieri ugnal tudi Peatyja: "Nikoli se ne smeš predati. Tudi najboljši imajo kdaj slab dan in nastop se jim ponesreči. Vesel sem, da sem ga ugnal. Lani je bil popolnoma nedotakljiv, tako da sem vesel, da sem ga premagal, po napakah zdržal pritisk, odmislil skrbi, le plaval in premagal takega šampiona," je še dejal junak prvega dne v slovenskem taboru in dodal, da bo Zdravljico tudi zapel, če mu ne bodo obesili kakšne napačne zastave, kar se je slovenskemu taboru že zgodilo. Izid je tudi dobra popotnica pred nastopom na 100 metrov prsno.

"Manjka mi nekaj tehničnih elementov na obratu"

V polfinalu na 50 metrov prsno je popoldne nastopila tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je bila s 30,88 stotinke sekunde hitrejša kot zjutraj in osvojila 15. mesto. "Danes sem zadovoljna z obema nastopoma. Letos pozimi še nisem plavala nekih res dobrih izidov vse do tukaj, zato sem vesela dveh nastopov pod 31 sekundami. Res sem hitra, posebej na prvih 25 metrih, manjka pa mi nekaj tehničnih elementov na obratu, kar je za 25-metrski bazen zelo pomembno," je povedala 21-letna slovenska reprezentantka in pokimala na vprašanje, da je bil verjetno dosegljiv tudi finale, ki se ji je izmuznil za tri desetinke sekunde.

Žbogar z novim najboljšim časom sezone

V polfinalu na 100 metrov delfin je nastopil tudi Robert Žbogar in bil z 51,83, novim najboljšim časom v sezoni, 16.: "Zelo sem zadovoljen, da se mi je ponudila priložnost za popoldanski nastop, kar sem izkoristil za izboljšanje izida," je dejal Gorenjec, za četrtek pa napovedal: "Na 100 metrov hrbtno grem uživat, saj te discipline na veliki tekmi še nisem plaval, potem pa bo, kar bo. Bomo videli, kam me bo izid prinesel, seveda pa si želim osebni rekord."

Madžarka že dopoldne rekordna

Madžarska superšampionka Katinka Hosszu je že dopoldne s 4:19,46 dosegla nov svetovni rekord na 400 metrov mešano. Popoldne je bila tri desetinke sekunde počasnejša, a vseeno tekmice prehitela za sedem sekund in več.

Na 200 metrov hrbtno se je naslova z rekordom prvenstev 1:48,33 veselil Poljak Radoslaw Kawecki, na 400 metrov prosto je s 3:35,46 zmagal Madžar Peter Bernek. Na 50 metrov prsno v ženski konkurenci je z 29,71 slavila Finka Janna Laukanen.

Ne spreglejte