Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2019,
17.40

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Zlati cepin Tom Livingstone Aleš Česen Luka Stražar alpinizem

Četrtek, 1. 8. 2019, 17.40

4 leta, 8 mesecev

Česen in Stražar prejemnika zlatega cepina za vzpon na Latok I

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen, prejemniki zlatega cepina za vzpon na Latok I | Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen. prejemniki Zlatega cepina za vzpon na karakorumski sedemtisočak Latok I. | Foto Tom Livingstone

Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen. prejemniki Zlatega cepina za vzpon na karakorumski sedemtisočak Latok I.

Foto: Tom Livingstone

Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu, sta tudi slovenska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar, ki sta se skupaj z Britancem Tomom Livingstonom avgusta lani kot prva povzpela na karakorumski sedemtisočak Latok I s severne strani.

To je že osmi zlati cepin za Slovenijo v 27-letni zgodovini podeljevanja nagrade za najvidnejši alpinistični vzpon, medtem ko je lani zlati cepin za življenjsko delo prejel tudi Andrej Štremfelj. Mednarodna komisija bo septembra na Poljskem nagradila še vzpona v Himalaji in Karakorumu.

Latok
Sportal "Alpinisti ne prodajamo športnih dosežkov, ampak zgodbe o vzponih" #intervju

Spodletelo 30 odpravam, nato so prišli Slovenca in Britanec

Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta, slovenskima alpinistoma Alešu Česnu (Alpski gorniški klub) in Luki Stražarju (Akademski AO) ter Britancu Tomu Livingstonu pa je uspelo avgusta lani preplezati prvenstveno 2.400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7.145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani.

Stražar, Livingstone in Česen prvi na vrhu Latoka I s severne strani. | Foto: Luka Stražar Stražar, Livingstone in Česen prvi na vrhu Latoka I s severne strani. Foto: Luka Stražar

"Težko in nehvaležno je primerjati in vrednotiti različne vzpone"

"Letos bodo nagrajeni trije vzponi, poleg našega še dva, na žalost sicer posthumno. To sta solo vzpona Davida Lame in Hansjörga Auerja, ki sta žalostno končala letošnjo pomlad v Kanadi. Težko in nehvaležno je primerjati in vrednotiti različne vzpone. Našemu je neko dodatno žlahtnost prav gotovo dodala tudi vsa res pestra zgodovina neuspešnih poskusov v ostenju Latoka, seveda ob vseh drugih odlikah nekega vrhunskega vzpona v najvišjih gorah, ki jih ta vzpon nedvomno ima," poudarja Česen, ki bo s Stražarjem in Livingstonom prejel zlati cepin za alpinistične dosežke v letu 2018 za vzpon na Latok I (7.145 m), rešitev "zadnjega tehničnega problema Karakoruma".

Ferata mojstranških veveric
Sportal "Himalaja je za alpiniste to, kar so za vrhunske športnike olimpijske igre"

Poleg njih bosta z zlatim cepinom posthumno nagrajena še avstrijska alpinista - David Lama za solo vzpon na Lunag Ri (6.907 m) v Himalaji in Hansjörg Auer za solo vzpon na Lupghar Sar West (7.200 m) v Karakorumu. Letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke je poljski alpinist Krzystof Wielicki, znan po svojih zimskih, prvenstvenih in solo vzponih na osemtisočake.

Uspelo jim je tisto, kar je pred njimi 30 odpravam ni. | Foto: Tom Livingstone Uspelo jim je tisto, kar je pred njimi 30 odpravam ni. Foto: Tom Livingstone

V letu 2018 kar 58 izstopajočih vzponov

Že drugič zapored bodo zlate cepine podelili na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem, in sicer med 19. in 22. septembrom 2019. Mednarodno žirijo, ki je izmed 58 izstopajočih vzponov v letu 2018 izbrala tri in jih nagradila z zlatim cepinom za alpinistične dosežke, sestavljajo ugledna imena iz sveta alpinizma: Sandy Allan, Kazu Amano, Valeri Babanov, Jordi Corominas, Fred Degoulet, Ines Papert in Andrej Štremfelj, ta je lani kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in tako postal edini Zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon.

Oba alpinista bosta zlati cepin za alpinistične dosežke prejela že drugič. Luka Stražar ga je z Nejcem Marčičem prejel že leta 2012 za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6.858 m) v Pakistanu, Aleš Česen pa z Markom Prezljem in Luko Lindičem (letos je bil z Ines Papert v naboru izstopajočih vzponov za prvo zimsko prečenje Watzmanna v Alpah v enem dnevu) leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6.657 m) v indijski Himalaji.

Preberite še:

Sportal "Gore niso božanstva, ampak kup skal in ledu. Vsaj jaz tako mislim."
Sportal Ljudi vodi tja, kamor sami ne zmorejo, ne upajo ali ne znajo, si pa želijo #video
Triglav gora pohodništvo
Sportal Kaj pomeni oznaka 'lahka planinska pot'? Še zdaleč ne tega, da bo šlo zlahka ali celo v natikačih.
pohodništvo družina otroci
Sportal Kako otroka navdušiti za hribolazenje? Vprašanje za milijon dolarjev. #intervju
Ne spreglejte