Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2022,
18.07

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Natisni članek

Monika Rozman Teja Vidic Zala Urh Laura Unuk Vid Dobrovoljc Jure Borišek Jan Šubelj Matej Šebenik šah

Sobota, 30. 7. 2022, 18.07

1 leto, 8 mesecev

ČENAJ, ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, 2. DAN

Slovenski šahisti znova visoko zmagali, Slovenke presenetljivo izgubile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Matej Šebenik | Matej Šebenik   je z belimi figurami ugnal mednarodnega mojstra Jun Hyeok Leeja. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Matej Šebenik je z belimi figurami ugnal mednarodnega mojstra Jun Hyeok Leeja.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenski šahisti so v drugem krogu šahovske olimpijade v indijskem Chennaiju, kjer so 41. nosilci, proti 81. ekipi turnirja iz Južne Koreje slavili s 3:1 in zabeležili drugo visoko zmago. Slovenke, 26. nosilke, pa so proti Ekvadorkam, 65. nosilkam, presenetljivo izgubile z 1,5:2,5.

Matej Šebenik
Sportal Slovenski ekipi z visokima zmagama začeli šahovsko olimpijado

Velemojster Matej Šebenik, ki je dan prej edini izmed osmerice slovenskih predstavnikov izgubil pol točke, je z belimi figurami ugnal mednarodnega mojstra Jun Hyeok Leeja. Jan Šubelj je na drugi šahovnici s črnimi figurami premagal Sehyun Kwona, Jure Borišek je na tretji deski ugnal Hongjin Ahna. Črne figure je imel še Vid Dobrovoljc in izgubil z Georgiyem Lijem.

Po uvodnem prostem dnevu je prvič zaigrala najboljša slovenska šahistka Laura Unuk in s črnimi figurami remizirala s Carlo Heredio Serrano, od katere ima več kot 200 ratinških točk prednosti.

Laura Unuk je s črnimi figurami remizirala s Carlo Heredio Serrano. | Foto: Bojan Puhek Laura Unuk je s črnimi figurami remizirala s Carlo Heredio Serrano. Foto: Bojan Puhek

Podobna razlika je bila na drugi šahovnici, kjer je Zalo Urh s črnimi figurami presenetila Anhai Ortiz Verdezoto. Tudi Teja Vidic je na tretji šahovnici izgubila, boljša je bila Josselyne Penafiel Mendoza. Monika Rozman je dosegla edino slovensko zmago v dvoboju, ugnala je Analio Karen Mirando Vargas.

V prvem krogu sta slovenski reprezentanci zabeležili visoki zmagi, skupaj sta v osmih partijah izgubili le pol točke. Slovenski šahisti so s 3,5:0,5 premagali Somalijo, ki je šele 134. ekipa turnirja, šahistke so 106. ekipo iz Haitija nadigrale s 4:0.

Štiriinštirideseta šahovska olimpijada je na programu po štirih letih premora in prvič doslej v Indiji, eni izmed šahovskih velesil. Potekala bo 11 krogov do 9. avgusta, nastopa pa 188 ekip v odprti konkurenci in 162 ženskih reprezentanc. Na turnirju ni Kitajske in Rusije.

Sportal Šahovski robot otroku zlomil prst na roki #video
Ne spreglejte