Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 1. 2011,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Magnus Carlsen Luka Lenič

Torek, 4. 1. 2011, 15.13

8 let

Carlsen znova na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna šahovska zveza FIDE je objavila januarske ratinge, prvo mesto na svetovni lestvici pa spet zaseda Norvežan Magnus Carlsen.

Carlsen je bil sicer na vrhu med januarjem in novembrom 2010, potem pa ga je prehitel svetovni pravk Indijec Viswanathan Anand, ki je v zadnjih dveh mesecih vpisal še dodatnih šest ratinških točk in dosegel svoj rekord (2810 elo točk), a si je čudežni norveški mladenič opomogel in stvari postavil na svoje mesto. Trenutno ima ob svojem imenu 2814 točk, če bo nadaljeval v lastnem slogu, pa se bo morda spet kmalu približal svojemu najboljšemu dosežku, ki znaša 2826 točk. Boljši dosežki so doslej uspevali le legendarnemu Gariju Kasparovu.

Na tretjem mestu je Armenec Levon Aronjan, ki prav tako ostaja nad magično mejo 2800. Nekdanji svetovni prvak Vladimir Kramnik je četrti, na petem mestu je Carlsenov vrstnik Sergej Karjakin, ki je iz Ukrajine uspešno prestopil pod rusko zastavo, še vedno pa je v zgodovino zapisan kot najmlajši velemojster vseh časov. Na šestem mestu najdemo razvpitega Bolgara Veselina Topalova, ki počasi drsi navzdol, potem ko je tesno izgubil dvoboj za naslov svetovnega prvaka z Anandom.

Pri ženskah je vse po starem, na vrhu je večna Judith Polgar, na drugem mestu je Indijka Humpy Koneru, tretja pa novopečena svetovna prvakinja Kitajka Hou Yifan. To pa so tudi edine tri šahistke z ratingom nad 2600 točk. Ukrajinka Ana Muzičuk, ki igra za Slovenijo, je na osmem mestu (2529 točk).

Pri slovenskih šahistih je še vedno najvišje uvrščen veteran Aleksander Beljavski (2634 elo), sledi mu up slovenskega šaha Luka Lenič (2613 elo), na tretjem in četrtem mestu pa sta reprezentanta Duško Pavasovič (2578 elo) in Jure Borišek (2540 elo).

Ne spreglejte