SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Burja odpihnila rekordno udeležbo, tradicionalnega spektakla pač ne

1

termometer

Nedeljski pogled na Tržaški zaliv je znova zaznamovala množica jadrnic, med katerimi pa je bila na že 47. Barcolani oziroma Barkovljanki najhitrejša Robertissima 3.

Če lanska izvedba ni imela sreče z vremenom zaradi brezveterja, pa je letos organizatorjem nagajala burja. Ti so morali sobotno regato odpovedati, nedeljski vrhunec celotedenskega dogajanja pa so zaradi slabe napovedi za dve uri prestavili. K sreči se je veter v noči na nedeljo nekoliko umiril, tako da izvedba ni bila ogrožena, mnogim jadrnicam pa vseeno ni uspelo priti do Trsta.

Za nastop se je registriralo 1681 jadrnic, kar je skoraj 200 manj kot lani, a regata vseeno ostaja največja v Sredozemlju in ena največjih na celem svetu.

Ob odsotnosti branilke naslova najhitrejša Robertissima 3

Zadnjih pet izvedb je dobila jadrnica slovenskega poslovneža Igorja Simčiča Esimit Europe 2, ki tekmuje pod evropsko zastavo, letos pa je na regati v Tržaškem zalivu ni bilo. Simčič, ki na tekmovanju ni sodeloval prvič po 23 letih, je svojo odsotnost napovedal že lani.

Njeno odsotnost je izkoristila italijanska Robertissima 3, ki jo je krmaril Vasco Vascotto iz Milj. Regato je končala v času 1;18:25. Drugo mesto je z zaostankom dobrih šestih minut osvojila jadrnica Jena No Borders Team s slovensko-italijansko posadko. Jeno, ki je slavila pred šestimi leti, je krmaril Italijan Furio Benussi, za taktiko je skrbel Mitja Kosmina, glavno jadro pa ji bilo v domeni našega olimpijca Gašperja Vinčeca.

Tretje mesto je osvojil Pendragon, četrto Onboard Anywave, peto pa je Veliki viharnik, ki ga je krmaril Slovenec Dušan Puh. Slednji je bil tudi krmar Fanatica, ki je zmagal daljnega leta 1994. Pozneje je Slovenija osvojila še štiri zmage: v letih 1995 do 1997 je bila najboljša Gaia Legend, leta 2009 pa Maxi Jena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin