Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 4. 2014,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

konjeništvo preskakovanje ovir Celje Bruce Springsteen

Torek, 29. 4. 2014, 8.46

8 let

Bruce Springsteen kupil konja za šest milijonov, Lidija lahko o tem le sanja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni veliko športov, kjer se predstavnice nežnejšega spola enakovredno kosajo s fanti in nastopajo pod isto streho. Konjeništvo to omogoča. Če ne verjamete, se lahko o tem prepričate na lastne oči.

Priložnost se bo ponudila kmalu, saj bo Celje od 1. do 4. maja gostilo enega izmed letošnjih konjeniških vrhuncev na slovenskih tleh. V petek bo tam tekmovanje za pokal narodov, ki poteka pod pokroviteljstvom Mednarodne konjeniške zveze (FEI) in velja za najprestižnejše tekmovanje v preskakovanju ovir za nacionalne ekipe na svetu.

Med nastopajočimi bo tudi Lidija Grum, 32-letna slovenska jahačica, ki nam je iz lastnih izkušenj odgovorila na vprašanje, ali v svetu konjeništva res lahko govorimo o enakovrednosti med spoloma. "Seveda. Z moškimi imamo odličen odnos, krasno sodelujemo. Pomagamo si tako pri treningih kot tudi preostalih stvareh," z nasmehom sporoča Radovljičanka, ki je kot predstavnica nežnejšega spola med slovensko elito preskakovanja ovir s konji v manjšini. Že od nekdaj je bilo tako, tudi v tujini. Vedno je bilo več moških, se ji pa vseeno ponuja nekaj, kar je v večini športov neuresničljivo. Enakovredno lahko tekmuje s fanti in jim meša štrene pri boju za najvišja mesta.

Zelo se naveže na konja, zato ga toliko težje prodaja

Konjeniški šport združuje vrednote, ki so skupne vsem športnim panogam: pogum, delo, odrekanje in disciplino. Vendar je konjeniški šport edini, ki združuje dva športnika – konja in jahača, katerega uspeh je odvisen od zaupnosti in spoštovanja, ki se je zgradilo med obema. Če je eden v malce slabši formi, takoj trpi rezultat.

"Vsak jahač mora poiskati konja, ki mu ustreza. Smo pa dekleta bolj čustvena, kar se izkazuje tudi pri ljubezni do konja. Gotovo smo bolj navezana na njega, vsaj tako mislim (smeh). Pri prodaji mi je bistveno težje kot moškim," nas je diplomirana komercialistka, ki bo na tekmovanju v Celju zastopala slovenske barve v družbi rojakov (Robert Bombek iz Radomelj ter Tomaž Laufer in Urh Bauman iz Maribora), žalostno pogleda in potrdila, da je to nekaj najtežjega, s čimer ima opraviti v svetu konjeništva.

A brez tega ne bi šlo, saj bi se ji drugače finančni načrti izjalovili. "Prodaje so nujne. Seveda svojih najboljših kobil nočem prodati in upam, da v to ne bom nikoli prisiljena, je pa treba prodati nekatere konje, ker je pač treba z nečim financirati ta šport," pravi Grumova.

Njena največja športna želja je, da bi nastopila na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru (2016). Ker ima šele devetletno kobilo, najboljše rezultate pa te praviloma dosegajo, ko so starejše še za eno olimpijsko obdobje, težko govori o pričakovanjih. Za njeno prvo kobilo se letos prvič začenja zares in že komaj čaka na nastop v Celju.

V svetu konjeniškega športa je najpomembnejša dobrobit konja. Za to si Konjeniška zveza Slovenije (KZS) prizadeva vse od ustanovitve, leta 1991 je sprejela tudi pravila obnašanja. Kako pa slovenski tekmovalci izbirajo konja? "Če govorim zase, je moj način takšen, da vedno kupim mladega, potem pa sta prisotna velika loterija in tveganje, da dobiš dobrega in da ga od četrtega leta odpelješ do starosti med deset in 12 let, ko je še vedno zdrav in vse poteka v skladu s pričakovanji. Tako sem prisiljena delati, saj si 'narejenih' konj te kakovosti preprosto ne morem privoščiti."

Za zdaj je naletela na prave konje

Glede na cene, ki med najuspešnejšimi štirinožci s speto grivo vladajo na mednarodnem trgu, je takšna poteza oziroma usmeritev razumljiva. Številke so ogromne, za najboljše konje dosegajo več sto tisoč evrov, za nekatere, ki so nastopili na olimpijskih igrah, se omenjajo in zahtevajo celo milijoni.

"Sama kupim mladega in upam, da me bo spremljala sreča. Do zdaj me je, saj sem naletela na prave konje. Imam posadko štirih kobil, ki veliko obetajo. Moram pa poudariti še nekaj. Nekaj je kupiti konja, drugo pa stvar pripeljati do vrhunskega športa, da se finančno vse obnese," je opozorila na velike stroške, ki nastanejo z oskrbo konjev.

Nima sponzorjev, zato se v tem pogledu znajde sama. Vse, kar zasluži, investira v kobilo. "To je moja življenjska zgodba, vse naredim, da so te stvari čim boljše. Skrbim za mlade konje, nekaj pa jih moram potem prodati, da si lahko financiram najboljše," pojasnjuje Gorenjka, ki si lahko v Celju zagotovi nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki ga bo gostila Francija (Normandija).

V Sloveniji je poleg nje registriranih še 580 tekmovalcev v konjeniškem športu, ki zajema več različnih disciplin. Od omenjenega števila jih malce bolj izstopa le deset. Slovenija premore 819 registriranih tekmovalnih konj ter 69 klubov in društev. Največji konjeniški dogodki so povezani s Kobilarno Lipica, kjer tradicionalno organizirajo svetovni pokal v dresurnem jahanju, v Centru konjeniškega športa Celje pa bo v nedeljo potekal svetovni pokal v preskakovanju ovir. Tekmovanje za pokal narodov, ki poteka pod pokroviteljstvom Mednarodne konjeniške zveze (FEI), bo na sporedu že v petek. Vabljeni. Lidija in sotekmovalci bodo veseli vaše podpore.

Ne spreglejte