Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
13.36

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Lučka Rakovec Jernej Kruder Mia Krampl Anže Peharc Gorazd Hren

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 13.36

4 leta, 4 mesece

Slovenci v boj za preostale tri olimpijske vozovnice

V boj brez preračunavanja, novo ime v reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Lučka Rakovec Kranj | Prihajajoči konec tedna bo v Toulousu v Franciji na sporedu zadnja kvalifikacijska tekma v športnem plezanju za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. V Francijo potujejo štirje Slovenci, poleg Lučke Rakovec (na fotografiji) še Mia Krampl, Anže Peharc in Jernej Kruder. | Foto Stanko Gruden, STA

Prihajajoči konec tedna bo v Toulousu v Franciji na sporedu zadnja kvalifikacijska tekma v športnem plezanju za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. V Francijo potujejo štirje Slovenci, poleg Lučke Rakovec (na fotografiji) še Mia Krampl, Anže Peharc in Jernej Kruder.

Foto: Stanko Gruden, STA

Ta konec tedna bo v Toulousu v Franciji na sporedu zadnja plezalna kvalifikacijska tekma za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu v tem letu. Za eno preostalo olimpijsko vozovnico v ženski konkurenci se bosta potegovali Mia Krampl in Lučka Rakovec, obe moški pa bosta skušala uloviti Anže Peharc in Jernej Kruder, ki je po spremembi pravilnika za uvrstitev na tekmo trepetal do zadnjega. Slovenska odprava bo v Francijo odpotovala v sredo. Mesto Urha Čehovina, ki se je konec septembra poslovil od trenerskega štaba, bo zapolnil trener Domen Švab.

Na olimpijske igre v Tokiu leta 2020, kjer bo plezanje v obliki umetno ustvarjene discipline olimpijska kombinacija, ki združuje hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje na sporedu prvič, se bo uvrstilo 20 tekmovalcev v ženski in 20 v moški konkurenci.

Jernej Kruder slovenska plezalna reprezentanca
Sportal Vesela novica za Jerneja Kruderja, ki ostaja v igri za nastop na OI v Tokiu

Novih šest imen oz. kvot na olimpijskem seznamu

Prvih osem olimpijskih vozovnic v ženski oziroma moški konkurenci so razdelili že avgusta po končanem svetovnem prvenstvu na Japonskem (med njimi je tudi Janja Garnbret), v Toulousu pa bo znanih novih šest imen oz. kvot.

Na olimpijske igre se bodo uvrstili še celinski prvaki v olimpijski kombinaciji (evropsko prvenstvo v kombinaciji bo med 20. in 27. marcem v Moskvi), tripartitna komisija Mednarodne zveze v športnem plezanju (IFSC) pa bo razdelila še dve olimpijski povabili, plezalki in plezalcu.

Tudi Mia Krampl, svetovna podprvakinja v težavnosti, se bo potegovala za mesto v olimpijski odpravi. Na olimpijske igre se lahko uvrstita po največ dva predstavnika iz ene države.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tudi Mia Krampl, svetovna podprvakinja v težavnosti, se bo potegovala za mesto v olimpijski odpravi. Na olimpijske igre se lahko uvrstita po največ dva predstavnika iz ene države. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Lučka in Mia zlahka, Peharc po protokolu, Kruder skozi šivankino uho

V Toulouse, ki bo med 28. novembrom in 1. decembrom gostil tekmo v kombinaciji, potujejo štirje Slovenci.

Dekleti sta se na tekmo uvrstili zlahka: evropska prvakinja v težavnosti in 3. na kranjski preizkušnji Lučka Rakovec je bila celo prva na lestvici v kombinaciji med tistimi, ki se na olimpijske igre še niso kvalificirali prek svetovnega prvenstva, Mia Krampl, svetovna podprvakinja v težavnosti in 3. na balvanski tekmi v Münchnu, pa je na tem istem seznamu sedma.

Seznam uvrščenih na kvalifikacijsko tekmo v Toulouse (vir: IFSC):

toulouse | Foto:

Anže Peharc, letos tretji na balvanski tekmi v Chongqingu, si je vozovnico za Toulouse zagotovil z 18. mestom na tem seznamu, na zeleno luč za nastop Jerneja Krudra, zmagovalca Moskve, pa je bilo treba malce počakati.

Kruder je bil po prvotnih pravilih na tekmo že uvrščen, po spremembi pravilnika (namesto dveh predstavnikov iz vsake države, kot je predlagal IFSC, predloga pa MOK ni potrdil, bodo zdaj v Toulousu nastopili po največ štirje) pa je s seznama izpadel.

Za nastop na olimpijskih igrah se bo potegoval tudi Anže Peharc, ki je letos že stal na zmagovalnem odru. Na KItajskem je bil na balvanski preizkušnji tretji. | Foto: Ana Kovač Za nastop na olimpijskih igrah se bo potegoval tudi Anže Peharc, ki je letos že stal na zmagovalnem odru. Na KItajskem je bil na balvanski preizkušnji tretji. Foto: Ana Kovač

Na Mednarodni zvezi za športno plezanje so se nad odločitvijo pritožili na Mednarodno športno arbitražno sodišče (CAS) in MOK, kjer so se naknadno odločili, da razširijo seznam nastopajočih.

Namesto 20 po 22 v vsaki konkurenci

V Toulousu jih bo tako namesto 20 tekmovalk in 20 tekmovalcev nastopilo po 22 v vsaki konkurenci. Dodatna mesta so poleg Kruderja zasedli Rus Aleksej Rubcov, v ženski konkurenci pa Avstrijka Sandra Lettner in Rusinja Julija Kaplina.

Jernej Kruder je bil po prvotnih pravilih na kvalifikacijsko tekmo v Toulousu uvrščen že eno tekmo pred koncem sezone, nato pa je zaradi spremembe pravil na zeleno luč čakal vse do zadnjega.  | Foto: Ana Kovač Jernej Kruder je bil po prvotnih pravilih na kvalifikacijsko tekmo v Toulousu uvrščen že eno tekmo pred koncem sezone, nato pa je zaradi spremembe pravil na zeleno luč čakal vse do zadnjega. Foto: Ana Kovač

Z olimpijsko normo med Slovenci za zdaj zgolj izvenserijska Janja Garnbret

Od Slovencev je za zdaj na igre pod petimi krogi uvrščena zgolj Janja Garnbret, ki si je vstopnico priborila na SP, kjer je osvojila naslov svetovne prvakinje v kar treh disciplinah: balvanih, težavnosti in kombinaciji.

Selektor: Ne smejo se ukvarjati s preračunavanjem

Fantje in dekleta so se na kvalifikacijsko tekmo večinoma pripravljali v Sloveniji, na skupne priprave pa so se odpravili v Innsbruck, kjer so opravili tudi simulacijo kvalifikacij.

Po besedah selektorja Gorazda Hrena najslabša disciplina ostaja hitrostno plezanje, a tudi brez tega je mogoče sestaviti soliden rezultat. "Fantje in dekleta se ne smejo preveč ukvarjati s preračunavanjem, ampak samo opraviti napad, in kar se bo zgodilo, se bo zgodilo," pravi Hren.

Gorazd Hren | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kruder in Peharc morata čim bolje opraviti s svojo paradno disciplino, to so balvani, medtem ko je Rakovčeva močna tako v balvanih kot težavnosti, pa tudi hitrost ji ni tuja, Kramplova pa ostaja odlično pripravljena v težavnosti, na balvanih pa je vse odvisno od problemov, pravi selektor. Če ji ti ležijo, tako kot so ji v finalu v Münchnu (3. mesto), se lahko zgodi marsikaj.

Lučka Rakovec Urška Repušič
Sportal Slovenski najstnici na vrhu Evrope raje na tekmo kot na maturantski izlet #video

"Vsi morajo odplezati, kot najbolje znajo, to je ena tekma in takrat za napake ne bo prostora. Če vsi odplezajo optimalno, lahko dobimo še kakšno olimpijsko vstopnico," si obeta Hren.

Kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v Tokiu, spored:

Četrtek, 28. november 2019

11.00 hitrost, kvalifikacije, moški

13.00 balvani, kvalifikacije, moški

16.45 težavnost, kvalifikacije, moški

Petek, 29. november 2019

11.00 hitrost, kvalifikacije, ženske

13.00 balvani, kvalifikacije, ženske

16.45 težavnost, kvalifikacije, ženske

Sobota, 30. november 2019

19.00 hitrost, finale, moški

19.45 balvani, finale, moški

21.40 težavnost, finale, moški

Nedelja, 1. december 2019

14.00 hitrost, finale, ženske

14.45 balvani, finale, ženske

16.40 težavnost, finale, ženske

Slovo Čehovina, prihod Švaba

Trenerski štab slovenske reprezentance v športnem plezanju bo v kratkem okrepil trener Domen Švab, ki bo nadomestil Urha Čehovina, ki se po novem posveča drugim izzivom.

Urh Čehovin (na sredini) ni več trener slovenske reprezentance v športnem plezanju, a bo z njo še naprej sodeloval.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Urh Čehovin (na sredini) ni več trener slovenske reprezentance v športnem plezanju, a bo z njo še naprej sodeloval. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Več časa bom posvetil delu v plezalnem centru Bolder scena, poleg tega sem s temi tekmovalci že 10 let v akciji, najprej v mladinski, nato sem z njimi zrasel za člansko, in zdi se mi, da je čas za menjavo, tudi za izzive na drugih ravneh.

Za nami so neverjetna leta, in čeprav mi je marsikdo dejal, naj vztrajam še do olimpijske sezone, sem enostavno začutil, da je zdaj pravi trenutek za slovo, da omogočim reprezentanci, da se jim pridruži kakšna nova energija. Tudi sam sem plezalec po duši in morda mi olimpijske igre niti ne pomenijo kaj dosti, oz. povedano drugače, ne vem, ali lahko olimpijska medalja pomeni več, kot so naši plezalci in plezalke že dosegli," je dejal Čehovin, ki zanika, da bi se v kratkem nameraval pridružiti kateri od tujih reprezentanc.

O slovesu je začel razmišljati že marca letos, odločitev je ekipi predstavil po svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju na Japonskem, tekma v Kranju konec oktobra pa je bila njegova zadnja v vlogi reprezentančnega trenerja. Z reprezentanco bo sicer na treningih sodeloval tudi v prihodnje.

Zmaga na prav vseh balvanskih tekmah v sezoni v izvedbi Janje Garnbret Čehovinu pomeni največ. "Čeprav so naslovi svetovne prvakinje nekaj izjemnega, pa najbolj cenim njenih šest zmag v balvanih v tej sezoni. Da nekdo zmaga na vseh tekmah v sezoni, se mi zdi res nekaj neverjetnega."

 | Foto: Daniel Novakovič/STA Zmaga na prav vseh balvanskih tekmah v sezoni v izvedbi Janje Garnbret Čehovinu pomeni največ. "Čeprav so naslovi svetovne prvakinje nekaj izjemnega, pa najbolj cenim njenih šest zmag v balvanih v tej sezoni. Da nekdo zmaga na vseh tekmah v sezoni, se mi zdi res nekaj neverjetnega." Foto: Daniel Novakovič/STA

Kaj mu bo najbolj manjkalo? "Naši trenutki, ne vem, vse, navsezadnje so bili res moja druga družina," je priznal Čehovin.

Najlepši trenutek trenerske kariere? "Čeprav so naslovi svetovne prvakinje nekaj izjemnega, pa najbolj cenim šest zmag v balvanih Janje Garnbret v tej sezoni. Da nekdo zmaga na vseh tekmah v sezoni, se mi zdi res nekaj neverjetnega."

Ne spreglejte