Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2022,
22.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

šah

Ponedeljek, 4. 4. 2022, 22.30

2 leti

EVROPSKO PRVENSTVO V ŠAHU, ČATEŽ, 9. KROG

Blübaum še dva dni oddaljen od evropskega naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Šah splošna | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nemški velemojster Matthias Blübaum je v vodstvu tudi po devetem krogu posamičnega evropskega prvenstva v šahu, ki se bo v Termah Čatež končalo v sredo. Prvo mesto je prevzel v šestem krogu in je še naprej sam na čelu s sedmimi točkami in pol po tretjem remiju.

Drugo zaporedno delitev točke je podpisal po dvoboju z romunskim velemojstrom Liviujem Diettom Nisipeanujem, ki od leta 2014 nastopa za Nemčijo. Blübaumje vodil bele figure.

Drugi je presenetljivo azerbajdžanski mednarodni mojster Abdula Gadimbajli, ki je napredoval za eno mesto. Po tem, ko je že premagal drugega nosilca Antona Korobova iz Ukrajine, je tokrat ugnal še češkega velemojstra Davida Navaro, prvega igralca EP.

Tretji je Armenec Gabrijel Sargisijan, ki je s črnimi figurami remiziral s Hrvatom Ivanom Šarićem, četrtim nosilcem. Poleg Gadimbajlija in Sargisijana ima na četrtem mestu sedem točk le še Francoz Maxime Lagarde, ki je premagal Ukrajinca Kirila Ševčenka.

Najboljši slovenski šahist zadnjega obdobja Matej Šebenik je 78., ima 5,5 točke po remiju s črnimi figurami s španskim velemojstrom Ruizom Miguelom Santosom. Šebenik je ostal edini slovenski predstavnik med stoterico.

Tej se je po velikem uspehu zelo približala mlada Zala Urh, ki je ostala najvišje uvrščena slovenska šahistka in druga med vsemi predstavniki gostiteljice EP. Osvojila je peto točko po presenetljivi zmagi nad slovenskim velemojstrom Markom Tratarjem, ki je imel tudi prednost prve poteze. Urhova je s 152. mesta napredovala na 117.

Na 134. mestu je po drugi zaporedni zmagi Boris Markoja s petimi točkami, pri katerih je ostal tudi Aleksander Beljavski. Imel je bele figure, a je izgubil proti Srbu Aleksandru Inđiću ter je s 85. mesta nazadoval na 126.

Pol točke manj ima na 139. mestu najbolj obetavni slovenski mladinec Jan Šubelj. S črnimi figurami je slovenskega mednarodnega mojstra premagal izraelski mojster Fide Benny Aizenberg.

Na 174. mestu je Laura Unuk, ki je zmagala v slovenskem dvoboju z Andražem Gregoričem in osvojila drugo celo točko na EP, na katerem nastopa 317 šahistov in šahistk iz 40 držav.

Ne spreglejte